Skupština Srbije o misiji u Maliju

 

Na dnevnom redu Narodne skupštine Srbije jučer se našao „Predlog odluke o upotrebi i učešću pripadnika Vojske Srbije u misiji Evropske unije za obuku vojnih i bezbedonosnih snaga Malija (EUTM Mali) u 2013. godini“. Kako smo već najavljivali, Vojska Srbije već se neko vrijeme priprema za sudjelovanje u toj najmlađoj EU-misiji, a ovom se odlukom službeno odobrava slanje do 13 pripadnika VS-a, i to medicinskog osoblja i timova za obuku malijskih snaga. Iz proračuna Ministarstva obrane Srbije za tu je svrhu osigurano 75 milijuna dinara.

Dan ranije, u utorak 14. svibnja, sudjelovanje u neborbenoj misiji u Maliju potvrdio je većinom glasova skupštinski Odbor za obranu i unutarnje poslove. Jučer su se o tome izjašnjavali i ostali zastupnici, no čini se da neće biti većih problema pri izglasavanju ove odluke. Zajednički zaključak izlaganja zastupnika vladajuće koalicije je da se „takvom misijom povećava kapacitet zemlje za obračun s terorizmom“, te da misija Srbije u Maliju predstavlja „istaknutu i preventivnu obranu Srbije od terorizma i radikalnog islamizma“. Odluku o misiji u Maliju podržat će i opozicijski LDP (Liberalno-demokratska partija) Čede Jovanovića. LDP-ov zastupnik Bojan Đurić smatra da je „svaki euro uložen u srpskog vojnika u Maliju, ili u bilo kojoj misiji širom svijeta, mnogo korisniji za Srbiju i pametnije uložen novac nego 1 euro ili dolar koji Srbija već godinu dana troši na prilično besmislenu misiju i angažman recimo Vuka Jeremića“ (predsjedavajućeg Opće skupštine UN-a, op.a.).

Jedina koja se tom sudjelovanju izričito protivi je DSS (Demokratska stranka Srbije) Vojislava Koštunice jer je „apsurdno da Srbija, kojoj je ugrožen identitet i suverenitet, ide da brani teritorijalni integritet druge zemlje“.

Inače, Ministarstvo obrane Srbije ocjenjuje misiju EUTM Mali kao – sigurnosno umjereno rizičnu. Vlada Srbije već je ranije, na zahtjev europske povjerenice za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, pismeno potvrdila sudjelovanje Vojske Srbije u neborbenoj misiji u Maliju. Srpski bi vojnici prema Bamaku, sjedištu misije EUTM Mali, trebali krenuti najvjerojatnije početkom jeseni.

Prva tura obuke malijskih snaga

Prva tura obuke malijskih snaga

Po svemu sudeći, tamo bi se u to doba mogli naći i hrvatski vojnici. Kako smo već pisali, EU je i od Hrvatske zatražila doprinos misiji u Maliju, i to kroz jedan od tri ponuđena oblika: (1) sudjelovanjem hrvatskih vojnika u osiguranju Zapovjedništva misije u Bamaku, (2) sudjelovanjem ljudi i tehnike poput onog u KFOR-u na Kosovu, ili (3) obučavanjem Malijaca u nekoj specijalnosti. Usprkos odugovlačenju, koje je hrvatska Vlada zakamuflirala mini-donacijom oružja i streljiva za malijsku vojsku, neslužbeno se može čuti da je Lijepa naša ipak obećala uključiti se u „drugoj turi“, koja pada upravo na jesen. Za sada još uvijek nema pripremljene odluke o odlasku pripadnika OS RH u Mali, no do početka ljetne pauze uvaženih saborskih zastupnika, koji odlučuju o otvaranju nove misije, još su puna dva mjeseca.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.