Vojska Srbije ide u Mali

 

Iako je prije nepunih mjesec dana Narodna skupština Srbije usvojila Plan uporabe Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama u 2013. godini, sasvim je izvjesno da će on uskoro doživjeti promjene. Spomenutim Planom predviđeno je sudjelovanje Vojske Srbije u 6 UN-ovih i 2 EU-operacije, no načelnik Centra za mirovne operacije Vojske Srbije, brigadir (pukovnik VS) Milivoje Pajović, ovih je dana u razgovoru za Novi magazin potvrdio da je u pripremi sudjelovanje u jednoj operaciji EU koja nije predviđena Planom uporabe, te jačanje snaga u drugoj operaciji. Pri tome, napomenimo da se tu radi o uzorku koji je posljednjih mjeseci viđen i u Hrvatskoj, budući da i RH o toj istoj novoj EU operaciji navodno razmišlja, dok je ovu drugu netom pojačala, o čemu je bilo riječi i na portalu Obris.org.

Jesen u Maliju

Kako se već početkom ovo mjeseca nagađalo u ponekim beogradskim medijima, uskoro bi se pred zastupnicima Skupštine Srbije trebao naći prijedlog o sudjelovanju pripadnika Vojske Srbije u misiji Europske unije u Maliju, operaciji koja treba početi s radom za manje od mjesec dana. Unija je Srbiju, kao novu kandidatkinju za članstvo, pozvala da se pridruži misiji EUTM Mali, a konačnu odluku donijet će Narodna skupština Srbije. No, Generalštab Vojske Srbije već sada ima razrađen plan sudjelovanja u misiji: put Malija će uputiti najviše 6 članova sanitetskog tima i do 5 instruktora za obuku, pod zapovjedništvom neke od zemalja-članica EU.

Tim instruktora za individualnu obuku vjerojatno će voditi bojnik u pješaštvu iz Centra a mirovne operacije, a instruktori će biti pripadnici vojne policije, a moguće se pridruži i netko iz sastava specijalnih jedinica. U medicinskom timu moguće je da budu i pripadnice ljepšeg spola, i to na pozicijama liječnika i medicinskih tehničara u timu za evakuaciju zračnim putem (AMET)“,

izjavio je brigadir Pajović za Novi magazin. Nakon odobrenja u Skupštini Srbije, spremnost VS-a za sudjelovanje u EUTM Mali potvrdit će se i na Konferenciji za generiranje snaga u Bruxellesu. Očekuje se da će prvi srpski vojnici krenuti u Bamako početkom jeseni.

Jače sudjelovanje u operaciji EU NAVFOR Somalia – ATALANTA

Osim za Mali, Vojska Srbije priprema snage za pojačano sudjelovanje u EU-operaciji EU NAVFOR Somalia ATALANTA. Srbija je do sada u tu misiju slala medicinsko osoblje i časnike na brodskim dužnostima, a uskoro će preuzeti i sudjelovanje u borbenom dijelu misije. U pripremi je formiranje dva diverzantska i protuteroristička tima od po 12 vojnika iz sastava Specijalne brigade, prije svega časnika riječnih jedinica, čija će zadaća u ATALANTI biti zaštita brodova Svjetskog programa za hranu pod pokroviteljstvom UN-a.  Prije nego što se dotični timovi ukrcaju na brodove u Indijskom oceanu, proći će obuku u francuskom Lorientu, gdje se nalazi baza specijalne jedinice francuske Mornarice, te potom u Grčkoj.

Dva bojnika VS su 26.listopada 2011. započela svojih 6 tjedana na francuskoj fregati

Dva bojnika VS započela su 26. listopada 2011. svojih 6 tjedana na francuskoj fregati

Srbija je 8. lipnja 2011. potpisala Okvirni sporazum o sudjelovanju u sigurnosnim i obrambenim misijama EU, te samo 15 dana ranije – 26. svibnja – Sporazum o sigurnosnim procedurama za razmjenu i zaštitu tajnih podataka. U listopadu i studenom 2011. na francuskom brodu Floréal (F 730) u Indijskom oceanu boravila su 2 časnika Vojske Srbije, što je ujedno bila i obuka i procjena mogućnosti za daljnje sudjelovanje VS u operaciji ATALANTA. Od travnja do kolovoza 2012. na francuskom zapovjednom brodu „Marna“ nalazio se jedan časnik VS-a, a potom su kao dio medicinskog tima 2 pripadnika VS ukrcana na talijanski brod ITS San Giusto (L9894), koji je krajem srpnja 2012. po drugi put preuzeo ulogu zapovjednoga broda operacije EUNAVFOR ATALANTA. Krajem veljače ove godine jedan je bojnik (major VS) otišao u Zapovjedništvo operacije u Northwood, na dužnost  časnika za civilno-vojnu suradnju – što podrazumijeva rad u Zapovjedništvu, ali i na terenu, u zoni operacije u Somaliji. Već pri njegovu odlasku se moglo čuti da će se njemu do lipnja ove godine pridružiti još dvojica pripadnika VS, jedan časnik i jedan dočasnik. Istodobno, Srbija aktivno sudjeluje i u obučnoj misiji EUTM Somalija u Ugandi. Tamo se trenutno nalazi jedan časnik VS, šef sanitetske službe u samom Zapovjedništvu operacije. Za Ugandu se trenutno priprema medicinski tim od 5 pripadnika Vojske Srbije, koji bi trebali pomoći u osnivanju bolnice za potrebe somalskih snaga u Kampali.

Ministarstvo obrane Republike Srbije je, sukladno novousvojenom Planu uporabe Vojske Srbije, za sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama u 2013. godini izdvojilo oko 1,1 milijardu dinara (9.867.572 eura, po tečaju od 111,48 za euro). Od toga će se oko 755 milijuna dinara namaknuti iz proračuna Ministarstva obrane, dok će ostatak od 335 milijuna dinara stići od Ujedinjenih naroda. Dok je načelno zanimljiva i razlika u iznosima UN refundiranih sredstava između Republike Hrvatske i Republike Srbije – ostaje činjenica da će Srbija od spomenutoga iznosa navodno na plaće pripadnika Vojske Srbije i MUP-a Srbije utrošiti oko 160 milijuna dinara. No, kako Planom nije predviđeno ni jačanje snaga u Somaliji, niti sudjelovanje u novoj EU-misiji u Maliju, predviđena novčana izdvajanja sigurno će se još tijekom godine mijenjati.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.