Vojska Srbije ide u Srednjeafričku Republiku

 

Narodna skupština Srbije ovoga bi tjedna trebala donijeti odluku o sudjelovanju pripadnika Vojske Srbije u dvije nove misije – obje su, doduše, u Srednjeafričkoj Republici, no jedna je UN-ova (MINUSCA), a druga Europske unije (EUFOR RCA). Ni jedna od ove dvije misije nije bila predviđena u aktualnom Godišnjem planu upotrebe Vojske Srbije i drugih snaga obrane u multinacionalnim operacijama, a u službenim dokumentima poslanima u Skupštinu one su obrazložene „aktivnom ulogom Vojske Srbije u očuvanju međunarodnog mira i sigurnosti u svijetu“, kao i „potvrdom konzistentnosti vanje politike Republike Srbije, kojom se zalaže za rješavanje svih sporova mirnim putem, poštivanje međunarodnog prava i drugih općeprihvaćenih normi u međunarodnim odnosima, kao i za jačanje uloge i kapaciteta institucija međunarodne zajednice“. No da ne bi bilo zabune, napominje se i da sudjelovanjem u vojnoj operaciji Europske unije (EUFOR RCA) „Srbija potvrđuje svoju europsku orijentaciju i spremnost da doprinese zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici EU“.

Usvoji li Skupština ovu odluku, put Srednjeafričke Republike u 2014. godini otići će do 75 pripadnika Vojske Srbije, raspoređenih u spomenutu mirovnu misiju UN-a i vojnu operaciju EU. U planu je da u operacijama sudjeluju stožerni časnici i medicinsko osoblje VS. Ujedinjeni narodi i Europska unija već neko vrijeme pozivaju na što hitnije upućivanje upravo medicinskog osoblja u zonu navedenih multinacionalnih operacija.

Te dvije nove misije Srbiju će koštati 74.320.000 dinara (oko 624.288 eura), od čega će 44.460.000 dinara (oko 373.464 eura)izdvojiti Ministarstvo obrane, dok će se 29.860.000 dinara (oko 250.824 eura) osigurati od uplata Ujedinjenih naroda na ime naknade za sudjelovanje pripadnika VS u mirovnoj operaciji UN-a u Srednjeafričkoj Republici u 2014. godini. Najveći dio te ukupne sume otići će na plaće, dodatke i naknade zaposlenih vojnika, sudionika operacija, te nešto manje na troškove putovanja i nabavu potrebnog materijala.

Budu li odobrene, operacije u Srednjeafričkoj Republici postat će ukupno deveta i deseta mirovna misija Vojske Srbije u 2014. godini.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.