“Vatreni udar 2024” – taktička vježba s puno bespilotnih letjelica

 

Vojska Republike Srbije izvela je jučer na poligonu Pasuljanske livade združenu taktičku vježbu Vatreni udar 2024 za visoke uzvanike koje je predvodio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Uvježbavalo se izvođenje borbenih djelovanja uz upotrebu bespilotnih letjelica za izviđanje i vatrenu podršku, priopćeno je iz Ministarstva obrane Republike Srbije. Kao opći ciljevi vježbe označeni su unaprjeđenje sposobnosti prikupljanja i distribucije obavještajnih podataka, povećanje efikasnosti vatrene podrške na suvremenom bojištu, te provjera funkcionalnosti organizacije i jedinica vojske.

Na vježbi je angažirano oko 1500 vojnika i više od 300 borbenih sredstava, uključujući i ona koja su u procesu modernizacije, razvoja i ispitivanja. Sudjelovale su jedinice Kopnene vojske i Ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, snage za specijalno djelovanje i protuelektronsku borbu, kao i pripadnici Vojnotehničkog instituta. Vježba ukupno traje dva tjedna. Na temelju nje bit će utvrđena ograničenja i potrebe za razvojem novih taktičkih načela, provjerit će se mogućnost za zaštitu i obranu od napada iz zračnog prostora, te identificirati potrebe za razvojem novih softverskih i hardverskih rješenja.

Ugledni srbijanski zrakoplovni portal Tango Six primjerice javlja da je na vježbi, iako se ne spominje imenom, predstavljena dosad javnosti nepoznata bespilotna letjelica SM2, koju proizvodi tvrtka EDGE iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a koju se može vidjeti na jednoj od fotografija koje je objavilo Ministarstvo obrane Srbije. Riječ je o dronu kamikazi koji može nositi koristan teret ili bojevu glavu od deset ili 23 kilograma, a portal navodi da se u Vojsci Srbije, osim veće inačice SM2, također testira i manja inačica SM1.

„Vatreni udar“ je, među ostalim, pokazao i višenamjenski radar MHR (Multi-Mission Hemispheric Radar) kojeg proizvodi izraelska kompanija RADA Electronic Industries. Srpska vojska predstavila je i nekoliko tipova „lutajućeg streljiva“, među kojima je i dron SM1 koji može da imati više misija  i kojim su rukovali pripadnici topničke brigade. Pokazali su i i dron Osica i 10 lansiranih dronova Komarac 1 i 2 koji su pogodili mete. Na vježbi moglo se vidjeti tekđer i premijeru oklopnog transportera BTR-80 koji je nabavljen od Mađarske. Ujedno su predstavnici mađarskih Oružanih snaga bili jedini strani promatrači vježbe.

Bivši mađarski BTR-80

Ponosan sam na ono što smo danas mogli vidjeti“, izjavio je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije na Danu visokih gostiju. Zahvalio se vojnicima koji su sudjelovali u vježbi, poručujući da će vlast morati još mnogo raditi i kupovati. Ocijenio je kako Srbija ima sve bližu suradnju s Mađarskom. „Naša suradnja je izuzetna. Danas ste mogli vidjeti BTR-ove prvi put koje smo dobili iz Mađarske i veoma sam sretan zbog te suradnje i vjerujem da će suradnja naše dvije vojske biti sve bliža na bilateralnom nivou, ne ulazeći u bilo kakve vojne saveze“, istaknuo je Vučić. Naglasio je da je jučerašnja vježba bila posvećena bespilotnim letjelicama i vezi koju one ostvaruju s drugim sustavima. „Očekujemo da do rujna mjeseca imamo prvih 1.000 komada naše proizvodnje ‘Komaraca’. Kao što vidite, radimo i s ‘Vrapcem’ i s ‘Osicom’ i svim ostalim“, naglasio je Vučić.

Vježbi su prisustvovali ipredsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević (donedavni ministar obrane), ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Photo: MO RS

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.