Novo oružje ojačalo operativne sposobnosti Vojske Srbije

 

Vojska Srbije (VS) u proteklih je pet godina značajno ojačala svoje zrakoplovstvo, specijalne jedinice i topništvo nabavkama novih borbenih sustava. Iako su u realnosti bile manje od raznih najava s naslovnih stranica medija, one su unaprijedile sposobnosti VS. S kapitalnim nabavama krenulo se od 2016. godine.

Zrakoplovstvo

Zrakoplovstvo VS u proteklih pet godina ojačano je s 14 novih helikoptera, a broj lovaca MiG-29 doveden je do veličine eskadrile. S bespilotnim letjelicama vojsci je vraćenja sposobnost izviđanja iz zraka, a unaprijeđeno je i školsko zrakoplovstvo.

Jedna od prvih većih nabava bila su dva transportna helikoptera Mi-17 iz Rusije u lipnju 2016. Bila je to prva kupovina novih zrakoplova nakon 1991. godine, ako se izuzme avion pomoćne namjene Seneka V za Vojnogeografski institut isporučen 2012. godine. Nabava Mi-17 bila je važna zbog dotrajalosti helikoptera Mi-8 remontiranih od 2008. do 2012. To je zahtijevalo hitno osiguravanje barem minimalnog broja novih letjelica sposobnih za gašenje požara, te službu traganja i spašavanja. Novi Mi-17 ojačali su sposobnost Vojske Srbije za vertikalni transport jer je jedan imao ugrađeno vitlo, dizalicu i reflektor za izvlačenje ozlijeđenih ili ranjenih. Prilikom ugovaranja cijena proračun VS nije mogao pokriti čitav trošak od oko 25,3 milijuna eura – zato je jedan Mi-17V-5 bio plaćen od vojnog novca, a drugog je platio Jugoimport SDPR.

Sve do kraja 2016. izgledalo je kako nema perspektive za značajniju modernizaciju zrakoplovstva. To će se promijeniti u prosincu te godine, kada je pronađeno snažno vrelo novca za nove avione i helikoptere. Prvo su pred 2017. ugovoreni poslovi za program MiG. On je podrazumijevao prijam šest aviona MiG-29 iz donacije Ruske Federacije, te podršku za održavanje i produžetak životnog vijeka za te avione (kao i za četiri komada naslijeđena iz jugoslovenske avijacije). Potom je s Airbus Group ugovorena nabava 9 novih modernih helikoptera H145M (4 za policiju i 5 za vojsku).

Avioni MiG-29 bili su glavni događaj na prikazu sposobnosti “Sloboda 2017” . Tada je izvršena svečana primopredaja 6 aviona MiG-29, koju su obavili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar obrane Rusije Sergej Šojgu. Dio donacije bila je i besplatna obuka, ali je zato plaćen remont aviona. Potom je dogovoren posao s Bjelorusijom za prijem još četiri aviona MiG-29 iz donacije, pod uvjetom da se plati njihov remont u bjeloruskom remontnom zavodu. Avioni su postali vlasništvo Srbije 2019. godine, a u operativnu uporabu uvedeni su 2021. kada su i prikazani na vojnom aerodromu u Batajnici. Tako VS danas ima 14 aviona MiG-29, što je ekvivalent eskadrile.

Srpsko zrakoplovstvo posebno je ojačano 2019. godine, kada su u operativnu uporabu ušli višenamjenski helikopteri koji su zbirno prikazani javnosti tijekom posjeta predsjednika Srbije aerodromu Batajnica 7. prosinca 2019. godine. Pored H-145M, Srbija je kupila i 4 borbena helikoptera Mi-35M te 3 Mi-17 s opremom i naoružanjem. Svi su oni dobili zajedničku novu sposobnost – oklop koji ih čini otpornima na vatru iz lakog pješačkog naoružanja. Mi-35M imaju topničko i raketno naoružanje, mogućnost transporta ljudi, te laki oklop. To sve značajno uvećava sposobnosti VS za protuteroristička i specijalna djelovanja. Uz helikoptere nabavljeno je i raznovrsno naoružanje, uključujući protuoklopne rakete Ataka. To je prvi i trenutno jedini protuoklopni projektil srpske vojske koji ima tandem kumulativnu bojnu glavu sposobnu uništavati moderne tenkove. Dodatna tri helikoptera Mi-17 imaju nosače na koje se mogu podvjesiti lanseri vođenih raketnih zrna 80 mm i kontejneri s topovima kalibra 23 mm. Višenamjenski helikopteri H-145M, koji su primljeni 2019. godine, prema iskustvima korisnika jedna su od najpouzdanijih letjelica te vrste u svijetu. Imaju oklop, naoružanje se vrlo brzo postavlja ili skida s helikoptera. Osim toga, Srbija je na te letjelice integrirala domaće naoružanje koje je prvi put prikazano u djelovanjima na vežbi “Munjeviti udar 2021”.

Značajno je ojačano i školsko zrakoplovstvo 2017. godine. Tada je, nakon višegodišnjeg razvoja i ispitivanja, u naoružanje uveden školski avion “Lasta”. Izrađena su dva prototipa i još 15 primjeraka koje se formalno klasificiralo kao predserijske. Na žalost, jedan je uništen u nesreći 2012. godine.

Posljednji borbeni sustavi koji su nabavljeni i uvedeni u operativnu uporabu su dronovi, odnosno bespilotne letjelice. Od NR Kine kupljene su bespilotne izviđačko-borbene letjelice CH-92A, koje su Vojsci Srbije vratile sposobnost izviđanja iz zraka, izgubljenu još sredinom prvog desetljeća 21. stoljeća, prizemljenjem izviđačkih aviona Orao i MiG-21. U naoružanje VS je – nakon višegodišnjeg razvoja – uvedena i mala bespilotna letjelica Vrabac, projekt domaćeg Vojnotehničkog instituta.

Specijalne postrojbe

Tijekom srpnja 2016. godine tada premijer Aleksandar Vučić za posjeta Specijalnoj brigadi u Pančevu najavio je projekt opremanja “1.500”, odnosno nabavu najsuvremenijeg naoružanja i opreme za pripadnike specijalnih postrojbi. Nakon testiranja, u operativnu uporabu je uveden, a i javnost predstavljen dio te opreme, i to na prikazu sposobnosti Vojske Srbije “Sloboda 2017”. Tada su bili prikazani optičko elektronički sustavi “Džim” i “Moskito”, kojima je VS dobila jednu potpuno novu sposobnost – otkrivanje i obilježavanje ciljeva noću i u lošim vremenskim uvjetima, na velikim daljinama (do 11 kilometara), kao i davanje elemenata topništvu i zrakoplovstvu za gađanje otkrivenih i tako obilježenih ciljeva. Iste godine počelo se raditi na izradi balističke i druge opreme za specijalne, izviđačke postrojbe i vojnu policiju. Prema saznanjima Balkanske bezbednosne mreže, nulta serija opreme isporučena je postrojbama Vojske Srbije 2019. godine, a kompletirana 2020. godine, kada je priopćeno da se projekt zove P-19T i sadrži ukupno 39 dijelova. Na projektu su zajednički radili predstavnici VS, Vojnotehničkog instituta i Pamučnog kombinata Jumko iz Vranja, koji je počeo proizvodnju zaštitne balističke opreme i kompletne odore s dodacima. Uz to sve, pješačke postrojbe VS i Garda opremljeni su modernom domaćom balističkom opremom.

Specijalne postrojbe dobile su 2018. jurišne puške belgijske proizvodnje FN SCAR, koje su inače napravljene u skladu s taktičko-tehničkim zahtjevima specijalnih snaga Vojske SAD. U specijalne, izviđačke i dio postrojbi vojne policije (koje čine snage za hitnu reakciju Vojske Srbije) u zadnjih nekoliko godina uvedeni su optičko-elektronički sustavi koji omogućuju djelovanje u svim vremenskim uvjetima, danju i noću. Specijalne postrojbe VS od 2020. koriste besposadne platforme “Mali Miloš” za izviđanje u svim vremenskim uvjetima i gađanje ciljeva puškostrojnicom 7,62 mm i poluautomatskim bacačem granata. Tako se izbjegava izlaganje specijalaca neprijateljskoj vatri, a umjesto vojnika podatke prikuplja kopneni dron “Mali Miloš”.

Oklopništvo

Vojska Srbije od 2019 do 2021. godine dobiva donaciju Ruske Federacije u vidu 30 oklopnih izviđačkih vozila BRDM-2MS i 30 tenkova T-72 B1MS. Vozilo BRDM-2MS je prvi i trenutno jedini oklopnjak VS koji može gađati ciljeve iz pokreta, što ipak nije njegova glavna funkcija. Opremljen je termovizijskim kamerama i ciljnicima, otkriva ciljeve na daljinama do 3,5 km. Zbog ojačanog oklopa svrstan je u vozila koja se mogu koristiti za borbeno izviđanje. Te karakteristike nisu imala postojeća izviđačka vozila BRDM-2. Tenkovi T-72B1MS unaprijedili su sposobnosti VS prema glavnom borbenom tenku M-84. Ruski tenk ima jači aktivno-reaktivni oklop, daljinski upravljivu borbenu stanicu na kupoli, panoramsku kameru, digitalizirani sustav rada, a iz cijevi može ispaljivati protuoklopne rakete, iako još nema informacija da ih je VS nabavila.

Iz domaće proizvodnje Vojska Srbije je faktički krajem 2018, a formalno 2019., ojačana sa 6 oklopnih borbenih vozila transportera Lazar 3, koji je nakon gotovo 10 godina razvoja uveden u operativnu uporabu. U međuvremenu broj Lazara 3 povećan je za još 6 komada, a nedavno se Jugoimport-SDPR pohvalio i kako je završio idući lot od još 6 komada. Također iz domaće proizvodnje, 72. brigada za specijalne operacije od početka 2021. koristi 10 oklopnih vozila M16 Miloš. To je ojačalo ovu specijalnu postrojbu iako to nije potpuno nova sposobnost. Prema saznanjima Balkanske bezbednosne mreže, tvornica Borbeni složeni sistemi izradila je još vozila M16 Miloš koja će uskoro biti predana Vojsci Srbije. Miloš ima protuminsku zaštitu, ali je prvi laki oklopnjak u specijalnim postrojbama bio američki HMMWV, koje Vojska Srbije koristi od 2012. godine.

Vojska Srbije trenutno ima i 40 vozila HMMWV. Posljednji kontigent od njih 19 primljen je 2017., a većina vozila je oklopljena. Osim samih vozila donacija obuhvaća besplatno održavanje i rezervne dijelove tijekom naredne dvije godine, kao i obuku vozača te mehaničara. Tijekom 2020. predstavljena je i nulta serija oklopnih zapovjedno-izvidnička vozila BOV KIV koja se koriste u jedinicama VS. Imaju izvidničke stanice s termovizijskim kamerama, računala i bolji sustav veza – čime se smanjuje vrijeme donošenja odluka u borbenim djelovanjima topničkih postrojbi i pješačkih bojni.

Topništvo

Topništvo je također prošlo kroz unapređenja u proteklih pet godina. Uvedene su nove samohodne haubice i digitalizirani samohodni lanseri raketa, ali najveći broj topničkih sustava i dalje čine oni naslijeđeni iz JNA.

U arsenal je uvedena bitnica samohodnih top-haubica Nora B-52 M-15, odnosno 6 oružja koja su raspoređena u Mješovitu topničku brigadu. Uz Noru dolaze i zapovjedno-izvidnička vozila BOV KIV. Prva brigada dobila je bitnicu od 6 digitaliziranih samohodnih lansera raketa Oganj. U odnosu na osnovnu verziju M77 oni brže zauzimaju položaj i imaju preciznije rakete čiji je domet povećan s 21 na 40 kilometara. Za sada su po jedna bitnica moderniziranih Ognjeva s oznakom M-17 i bitnica moderniziranih samohodnih haubica Gvozdika u procesu ispitivanja.

Na vježbi “Munjeviti udar 2021” po prvi put je topništvo VS (Nora i Gvozdika) gađalo ciljeve principom MRSI (Multiple Round Simultaneous Impact). MRSI podrazumijeva da se iz jednog oružja ispali više projektila pod različitim kutevima i s različitim punjenjima, tako da oni ipak istovremeno pogode cilj.

Protuzračna obrana

Postotno najmanja količina nove ili unaprijeđene borbene tehnike nalazi se u topničko-raketnim postrobama za protuzračna djelovanja. Osim digitalizacije na nekoliko (nikada nije objavljen točan broj) raketnih sustava KUB, srpski PZO ojačan je bitnicom od 6 oružja topničko-raketnog sustava Pancir S1 koji je kupljen od Rusije. Taj sustav se u Srbiji koristi od 2019. godine, kada je bilo izvedeno prvo gađanje na poligonu Pasuljanske livade. Iako nije nabavljen u velikom broju, Pancir S1 ojačao je VS na polju borbe protiv ciljeva u zraku, posebno modernih višenamjenskih aviona na daljinama do 20 km.

Vojska Srbije već neko vrijeme u svojim postrojbama ispituje modernizirani topnički sustav PASARS M-16. Nije poznato da je on i službeno uveden u uporabu, jer je u press-materijalu na vježbi “Munjeviti udar 2021” predstavljen kao “sredstvo u razvoju”. Također, posredovanjem poduzeća Jugoimport SDPR nabavljena su i dva rabljena radara AN TPS-70 iz Slovenije.

Što slijedi?

Prije svih navedenih kupovina, u razdoblju do 2016. godine, nije bilo kapitalnih nabava naoružanja već tek djelimično obnavljanje resursa. Nabavljano je pješačko naoružanje, uvedene su nove odore M10 i obavljen je redovni remont letjelica MiG-29 i Mi-8.

Uz sve što je kupljeno do sada, Vojska Srbije će uskoro biti jača i za kineski PZO sustav velikog dometa FK-3, kao i za 50 protuavionskih raketa Mistral s ukupno 18 pripadajućih lansera – ugovori su potpisani i, kako saznajemo, roba je plaćena. VS je također tijekom posljednjih pet godina kupila i nekoliko stotina novih motornih vozila, putničkih i terenskih, kamiona, cisterni i teških transportnih vozila (vučnih vozova), a nabavljani su i motorni čamci te inženjerijski strojevi.

 

* ovaj je tekst 27. srpnja 2021. godine objavio urednički tim portala Balkanska bezbednosna mreža (https://www.balkansec.net/). Tekst prenosimo s dozvolom, a njegov original pod naslovom Novo oružje ojačalo operativne sposobnosti Vojske Srbije” dostupan je na adresi: https://www.balkansec.net/post/novo-oru%C5%BEje-oja%C4%8Dalo-operativne-sposobnosti-vojske-srbije

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.