Predizborni PR u snijegu

 

Nedvojbeno je da val lošeg vremena i snijega, koji je posljednjih dana poprilično zaobišao Hrvatsku, radi velike neprilike u Vojvodini, pokrajini na sjeveru Republike Srbije. Kao i u Mađarskoj prije koju godinu, posebno su se na udaru ekstremno lošeg vremena našli oni koje su snijeg i mećava zatekli na cesti. Takvi se bivši putnici lako pretvore u sadašnje unesrećene, posebice ako blokada prometa potraje, a gorivo ode na grijanje kabine. I tu nema spora. Takve ljude treba spasiti, posebice kada i teretna vozila dodatno blokiraju prometne pravce, a zimske službe zbog oluje ne uspiju puteve održati ni elementarno čistima. Tako nešto se događa u Vojvodini tijekom posljednjih 48 sati, nakon što je jučer zatvoren promet autoputevima u Vojvodini, ondje su vojska, policija i cestari spasili oko 1000 ljudi, zarobljenih u brojnim zastojima vlakova, autobusa, te osobnih i teretnih vozila.

Vojvodina - prometni pravci u zastoju označeni crveno

Vojvodina – prometni pravci u zastoju označeni crveno

No, zanimljivo je kako se ta elementarna nepogoda posljednjih dana prezentira u Srbiji. Nakon što su se nedovoljnima pokazale snage cestovnih službi, u pomoć snijegom zarobljenim ljudima uskočila je vojska – ratnim zrakoplovstvom (prvenstveno helikopterima, izgleda prvenstveno s vojnog aerodroma Batajnica, a onda i iz Niša), te snagama kopnene vojske (inženjerija, ljudstvo aktivnog i rezervnog sastava) – i Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srbije svojim “Sektorom za vanredne situacije” i žandarmerijom.

I tu onda stižu fotografije – od onih informativnih, preko onih protokolarnih, pa do nekih koje je teže objasniti. U situaciji kakva posljednjih dana vlada u Srbiji nikoga ne čudi vidjeti ministra obrane Nebojšu Rodića, načelnika GŠ OS RS Ljubiša Diković i njihovo ljudstvo pri poslu. Uz ukupno oko 50-ak aktiviranih vojnih te civilnih građevinskih strojeva, posebnu je pažnju plijenio barem jedan tenk za izvlačenje (TZI) i nekoliko helikoptera. To je normalno i dobro za vidjeti.

Ono što više bode oči,  pojedine su vidljivo namještene fotografije – koje je, osim po pitanju osobne promocije, teško svrstati van prostora reklamnog djelovanja niže vrste, ako nije u pitanju i otvoreno ulizivanje. Takva je definitivno fotografija poetski naslovljena “General Predrag Bandić, komandant 204. vazduhoplovne brigade,  odnosi dete iz smeta“. Da, spomenuti general radi na koordinaciji barem dijela spasilačkih napora. Da, iz sastava njegove postrojbe došli su prvi angažirani helikopteri. Ali ukupno – samo Bog zna kome je takva prozirna i prizemna reklama zaista trebala!

Predizborno poziranje

A tu tek dolazimo do posebnih specijaliteta. Naime, kako je danas drugi dan snježnih problema u Srbiji, već su do terena, uz vojne manekene, uspjele doći i razne druge osobe željne objektiva. Podsjetimo, naime, da je u Republici Srbiji prije tri dana predsjednik države Tomislav Nikolić potpisao Ukaz o raspuštanju Skupštine, te Odluku o raspisivanju izvanrednih parlamentarnih izbora, koji su tom prilikom zakazani za nedjelju, 16. ožujka ove godine. Dakle, u Srbiji je predizborno vrijeme – što znači da je sniježna nepogoda došla baš kao naručena.

“Spasiocima je u pomoć pritekao i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić” vele mediji u Srbiji

Ako je u to netko sumnjao – razuvjeriti ga lako mogu izvještaji o posjeti prvog potpredsjednika Vlade Republike Srbije i dvojice ministara sada tek tehničke vlade (već spomenuti Nebojša Rodić, ministar obrane, i Aleksandar Antić, ministar prometa) na poprište elementarne nepogode. Ne samo da su hrabri političari osvanuli usred akcije spašavanja zarobljenih građana – na autoputu Novi Sad-Subotica, kod Feketića i Bačke Topole – već su ondje dali i izjave za medije, nakon što je Aleksandar Vučić (trenutno najjača politička figura u Srbiji i pretpostavljeni budući premijer RS) vlastoručno iz “smetova” spasio dijete. Ujedno smo čuli da su to nanosi i do 5 metara visine – iako nije sigurno jel baš iz jednog takvog i Vučić izvukao smrznutoga putnika – i da je ukupno u pitanju osam velikih i još četiri manje kolone zametenih vozila (prvenstveno na autoputu između Novog Sada i Subotice, te na magistralnome pravcu Zrenjanin-Kikinda), te barem po dvije kompozicije vlakova – međunarodnih putničkih (na smjeru Beograd-Novi Sad-Budimpešta, između Zmajeva i Vrbasa) i teretnih.

Sigurno ostaje da je politički “Alpha Dog” Vučić najavio interventno pristizanje još nekoliko vojnih te policijskih helikoptera. Time se popis letjelica od prvotno jednog Mi-17 (HT-48) i jedne “Gazele” danas popeo na ukupno tri transportna i još tri laka helikoptera istih tipova. Od kopnenih snaga moglo se čuti o angažiranju Prve brigade (čiji je i TZI), 333. inženjerijske bojne ratnog zrakoplovstva Vojske Srbije (nešto građevinske mehanizacije), kao i ljudstva Specijalne brigade Kopnene vojske i Komande za razvoj Banatske brigade VS (jedne od okvirnih postrojbi za razvoj pričuvnih snaga). Dok mediji tu spominju “stotine oficira, podoficira i vojnika”, slikovni materijal ipak upućuje na bitno skromnije brojke ljudstva – čemu odgovaraju i navodi o djelovanju osoblja MUP-a RS, gdje saznajemo o radu 100 spasilaca i oko 30 pripadnika Žandarmerije.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.