Vučić: “Ulažemo 300 milijuna eura u domaću vojnu industriju”

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas u Nišu prikaz naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije u kompleksu Niške tvrđave, održan povodom Dana državnosti RS, pri čemu je najavio nova ulaganja i osnaživanje srpske vojne industrije. „Ulažemo sada 300 miliona eura u proizvode domaće industrije koji ulaze u našu vojsku. Samo u domaću industriju i proizvode“, rekao je Vučić tijekom obilaska, zajedno s predstavnicima Ministarstva obrane i Vojske Srbije. Dodao je da se radi i na novoj generaciji topništva: „Sada idemo dalje na topništvo, novu generaciju topništva, prvo najveće oruđe koje će to imati je Tamnava, s raketama Orkan 2, NORA“. Ocijenio je kako je topništvo – uz tenkove – majka svih ratova (?!?): „I to se sad vidi u Ukrajini. Možemo mi voljeti i dronove i helikoptere, ali topništvo je suštinski to koja pobjeđuje na frontu. I, ovo su strašna pojačanja za nas“, istakao je Vučić. „Tamnava je uz našu Noru ogromno pojačanje za vojsku. Prije 2 godine smo prikazivali prototip Nore, a sada ih imamo već 24. Kada ubacimo ‘Tamnavu’ stići će i ‘Grozdika’ i to su stravična pojačanja za našu vojsku“, rekao je dodavši da je u brigadi 18 Nora, a još šest stiže. „Kada budemo imali 100 Nora, moći ću kazati da smo pristojno naoružani“, izjavio je dodavši da je topnički sustav „Gvozdika“ veoma važan za Srbiju.

Vučić je istaknuo i da bi puške morale imati transparentan okvir kako bi vojnik mogao vidjeti koliko ima metaka, ali također smatra i kako u upotrebu vojske može ući samo ono što garantira sigurnost i može ostvariti predviđene rezultate. „Zamolio bih i sve naše radnike u tvornicama da nastave raditi, da proizvode najbolja oružja i opremu, kako bi uvijek mogli čuvati našu zemlju“, istaknuo je Vučić i najavio da će se ulagati u proizvodnju oružja u Zastavi u Kragujevcu jer je to, kako je rekao, baza za naoružanje Vojske Srbije.

Vučić je u pratnji vojnog vrha obišao i izložene bespilotne letjelice kao što je „Pegaz“, dronove „Komarac“, „Osicu“, „Vrabac“ i druge, uz opasku da bi svaki vojnik u Vojsci Srbije trebao u narednih godinu i pol dana imati i po jedan dron kamikazu tipa „Komarac“:

Dron Komarac – pokušati ćemo za godinu i pol dana da svaki naš vojnik ovo ima. Dakle, da svaki naš vojnik ima ovaj Komarac, s bojevom glavom od 50 milimetara, koja može uništiti i oklopna vozila. Također, pravi ozbiljnu pomutnju u redovima pješaštva. I svaki vojnik bi ovo trebao imati“,

rekao je Vučić.

On je dodao da je dron „Vrabac“ već u serijskoj proizvodnji, ali i da je veoma važno ulaganje u proizvodnju dronova „Komarac“. Vučić ulaže i velike nade u dron-kamikazu „Gavran“ koja je proizvod srpske kompanije Jugoimport, te je najavio da će država platiti koliko god je potrebno kako bi do svibnja ili lipnja iduće godine ušao u upotrebu.

Dron može odleteti do cilja koji je udaljen oko 50 kilometara, a nakon toga može kružiti oko deset minuta oko cilja. Za to vrijeme operator može pomoću kamere promatrati cilj. To je vrlo moćno sredstvo koje cilj pogađa odozgo i protiv njega praktično nema zaštite“,

objasnio je predstavnik kompanije predsjedniku Vučiću. Dodao je da „Gavran“ trenutno može uništiti svaki cilj do 50 kilometara, dok je plan da se u nekom narednom razvojnom periodu domet „Gavrana“ poveća na 150 kilometara. Na današnjem prikazu prvi put je javnosti predstavljen sustav za elektronsko djelovanje „Repelent“ namijenjen za borbu protiv bespilotnih letelica.

Vučić je obišao i neke stare adute srpske vojne industrije. Kazao je da svi žele vozilo „Lazar 3M“ te da nitko ne želi prvu verziju, kao što želi produženu verziju „Miloša“ zbog većeg transporta vojnika. Pohvalio je i rakete tipa „Mistral“ koje je Srbija kupila još 2019. i uvela u operativnu uporabu u Vojsku Srbije.

Prikazu su, također, prisustvovali i potpredsjednik Vlade te ministar obrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović, priopćilo je Ministarstvo obrane Republike Srbije.

U Nišu su izloženi borbeni i neborbeni sustavi, brojno naoružanje, vojna oprema, kao i proizvodi srpske obrambene industrije. Svi posjetitelji imaju priliku, između ostalog, pogledati i prikaz borbenih vozila BRDM-2MS, „Lazar“, „Miloš“ i „Hummer“, zatim bespilotne letjelice i dronove, kao i prikaz rada sa službenim psima, te druga oružja i opremu koju koriste Oružane snage Srbije, objavio je portal B92. Obilježavanje Dana državnosti Srbije uveličao je i nalet borbenog aviona Mig-29 te novog transportnog CASA C-295, kao i helikoptera Mi-35 te H-145.

Inače, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić još je prošli mjesec prilikom posjeta Vojno sigurnosnoj agenciji najavio nova veća ulaganja u obranu Srbije.

 

*Photo: MO RS

**Autor: Aleksandar Španić, časnički namjesnik u mirovini i dugogodišnji novinar

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.