“Stoljeće pobjednika” – pazi, atomski s desna

 

Srbija je stogodišnjicu završetka Prvog svjetskog rata obilježila vojnom vježbom “Stoljeće pobjednika” koja je trebala biti, barem prema riječima samih ljudi iz tamošnje vojske, spektakularna i na prvi pogled nešto što već dugo vremena nije viđeno, još od doba JNA. Zamisao ove aktivnosti predviđala je da se na 10 lokacija širom Srbije održi taktička vježba s bojevim gađanjem, na teme “Priprema i uporaba snaga za brzu reakciju Vojske Srbije”.

Pripreme za vježbu počele su još sredinom listopada, angažmanom velikog broja vojnika svih grana i rodova Vojske Srbije. U samoj pripremi i angažmanu sudjelovalo je 8.000 pripadnika Kopnene vojske, Ratnog zrakoplovstva i riječnih snaga, oko 645 komada vojne tehnike od čega, kako je navedeno, 100 tenkova, 100 borbenih vozila pješaštva, i osam nedavno remontiranih aviona MiG-29. Te su snage izvele niz taktičkih uvježbavanja, gađanja razine desetine, voda i satnije, svladavanje vodenih prepreka i djelovanje po ciljevima na vodi, pa do trenažnih letova avijacije.

Petak, 09. studenog

Iako se navodi da je vježba “Stoljeće pobjednika” počela u subotu, 10. studenog, pravi početak zapravo je bio u petak, 09. studenog, kada je policijski helikopter Bell 212 dovezao desetinu iz sastava Bojne vojne policije specijalne namjene “Kobre” iznad vojarne “General Jovan Mišković” u Beogradu, a ubrzo se pojavio i helikopter Mi-8 u maskirnoj shemi. Elitni specijalci – inače zaduženi za čuvanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića – izveli su demonstraciju rješavanja talačke situacije, situacijsko gađanje i predstavili tehnike borbe pred očima samog Vučića i vojnog vrha koji su pohvalili vježbu. “Hvala što volite našu Srbiju. Vratit ćemo ugled našoj vojsci, bit će voljena i poštovana“, rekao je Vučić tom prilikom i poručio da će se ovakve vježbe ubuduće priređivati jednom ili dva puta godišnje, te će biti masovnije. Po završetku ove pokazne vježbe, zamjenik zapovjednika “Kobri”, potpukovnik Goran Colić, uručio je predsjedniku Vučiću – u ime pripadnika Bojne – paradni bodež i Zahvalnicu za doprinos u izgradnji i jačanju operativnih sposobnosti postrojbe. Ministrima Aleksandru Vulinu (obrana) i Nebojši Stefanoviću (unutarnji poslovi), kao i načelniku Generalštaba general-potpukovniku Milanu Mojsiloviću uručene su Zahvalnice, a direktoru BIA Bratislavu Gašiću Plaketa u znak zahvalnosti za suradnju.

Na poligonu “Orešac” više od 150 pripadnika Pete bojne Vojne policije izvelo je protuterorističku operaciju zaposjedanjem linije šire blokade, pretrage terena, okruženjem terorističke grupe, napadom na terorističku grupu i potjerom za odbjeglim teroristima. U vježbi na temu „Bojna Vojne policije u blokadi, okruženju i uništenju terorističke grupe” uporabljene su postrojbe na borbenim vozilima Vojne policije M-86, s kojih se pucalo strojnicama M-86. Djelovali su snajperski parovi, strijelci s automatskim puškama 5,56 mm M-21, automatima “Heckler&Koch” 9 mm MP5 i pištoljima CZ-99 kalibra 9 mm. Prikazano je i djelovanje ručnih raketnih bacača 64 mm M80.

Subota, 10. studenog

Nakon višetjednog propagandnog bombardiranja najavama da će se na vježbi pojaviti suvremena tehnika kojom raspolaže Vojska Srbije, većina građana Srbije dočekala je subotu, 10. studenog, i direktan prijenos vojne vježbe na prvom programu državne televizije RTS, gdje je pripremljen specijalni program do kasnih popodnevnih sati, sa specijalnim gostima iz Vojske i vojnim komentatorom Miroslavom Lazanskim, koji je ovoga puta vježbu pratio iz studija, a ne na poligonima Pasuljanske livade ili Pešter gde se održavala glavnina bojnih prikaza.

Na vojnom poligonu “Pasuljanske livade” vježba je počela točno u devet sati, postrojavanjem počasnog voda Garde u čast dolaska predsjednika Srbije. Nositelj vježbe bila je Treća brigada Kopnene vojske, uz sudjelovanje Mješovite topničke brigade te 98. i 204. zrakoplovne brigade iz sastava Ratnog zrakoplovstva. Na nebu iznad Pasuljanskih livada po prvi put se pojavilo 8 remontiranih borbenih aviona MiG-29, i to 6 prošle godine nabavljenih u Rusiji i dva od ranije, koji su već prošli remont. Uz grmljavinu motora RD-33 oni su izveli demonstracijski prikaz lovačke zaštite neba, čime su stvorili uvjete da borbeno djeluju jurišnici J-22 Orao, dok su iznad njih kružili MiG-ovi. Angažirani su bili i protuoklopni helikopteri SA-342 Gama, lansirajući Maljutke na zamišljene ciljeve.

Formacija svih 8 aviona MiG-29 iz sastava RV (Photo: MORS/Igor Salinger)

Glavna tema vježbe je bila “Borbena grupa u napadu” – na ovom poligonu angažirano je oko 2.000 vojnika i više od 100 borbenih sredstava: tenkovi M-84, borbena vozila pješaštva BVP M-80, oklopna borbena vozila na kotačima Lazar 3, vučno topništvo kalibra 152 mm, samohodne haubice kalibra 155 Nora B52, VBR M-77 Oganj. Prikazano je združeno djelovanje avijacije, tehničkih i oklopnih postrojbi, kao i ostalih jedinica koje učestvuju u vježbi. Rukovoditelj vježbe bio je zapovjednik Treće brigade, brigadir Slađan Stamenković.

Po završetku vježbe bilo je prilike da se razgleda prikaz djelovanja izviđačkih jedinica u različitim uvjetima i obiđe taktičko-tehnički zbor, na kojem je izložena zaštitna oprema, naoružanje i optoelektronskih sredstva, prvenstveno iz projekta opremanja 1.500 i 1.500+. Od opreme je bila izložena balistička oprema: komplet balističke opreme “0” serije proizvođača JUMKO Vranje. Od naoružanja izloženi su pištolj 9mm GLOCK 17, puška automatska 5,56mm HK G36C, puška automatska 5,56mm HK 416, puška automatska 5,56mm SCAR L, puška automatska 5,56mm SCAR L std i puškomitraljez 5,56mm FN MINIMI, iz sastava Specijalne brigade VS. Također su izložena optoelektronička sredstva: dvogled pasivni “DVS-8”, laserski daljinomjer dnevno/noćni “MOSCITO”, termovizijska kamera multifunkcijska “JIM UC” i kamera termovizijska “Flir Recon B9”. Tu je i više sredstava protudiverzantske zaštite, kao što je detektor eksploziva “NTJA-II”. Zanimljivo je bilo vidjeti da je kompletna vježba odavala utisak promocije samog projekta 1.500 plus. Inače, na samoj vježbi je najavljeno da su prikazana borbena vozila na kotačima Lazar 3 već uvedena u sastav Vojske Srbije – ništa više nije pojašnjeno, ali se nazire da ih je upravo dobila Specijalna brigada. Uz to, svi su Lazari bili opremljeni daljinski upravljanim stanicama sa strojnicom kalibra 12,7 mm umjesto topa kalibra 30 mm, kako je bilo predviđeno ranije ugradnjom ruske kupole BM-02 s BTR 80.

U svom govoru nakon vježbe Vučić je izrazio zadovoljstvo viđenim, kao i time što je na nebu osvanulo osam aviona MiG-29  od 10 koliko ih Srbija ukupno ima. Vučić je najavio da će sljedeće godine u Srbiju stići novi tenkovi (misli se na doniranih 30 tenkova T-72 S), novi helikopteri Mil Mi 17V5, borbeni Mi-35, i devet Airbusovih H-145M (od kojih 5 za vojsku i četiri za policiju), te kineske bespilotne letelice Chengdu (CAIG) Pterodactyl u varijanti Wing loong 2, u dvije verzije – borbenoj i izviđačkoj. Vučić je javno po prvi put izvijestio da će Vojska Srbije biti opremljena i novim borbenim sustavom zbog koga bi mnogi, kako je rekao, Srbiji uveli sankcije. Za sada se priča vješto krije, ali u opciji su ruski hibridni PZO sustav Pancir S-1, ili kineska verzija PZO sustava S-300 FD-2000, ili izvozna verzija HQ-9.

Sat vremena kasnije središnja vojna vježba počela je na Privremenom poligonu na Pešterskoj visoravni, nedaleko od Tutina na krajnjem jugozapadu Srbije, nedaleko granice s Crnom Gorom gdje je posljednje vrijeme bilo međudržavnih napetosti. Bili su ondje i predstavnici medija poslani autobusima, koji su za to iz Beograda krenuli u pola četiri ujutro. Na privremenom poligonu “Pešter” tema vježbe je bila “Borbena grupa na maršu s prelaskom u napad”, koju je izvela Druga brigada Kopnene vojske, u suradnji s Četvrtom brigadom Kopnene vojske i jedinicama Ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. Na vježbi je bilo angažirano oko 2.000 vojnika i više od 100 borbenih sredstava. Demonstrirano je i djelovanje lovačke avijacije – ponovo su se pojavili lovci MiG-29, naoružani raketama zrak-zrak R-60MK i R-73. Iznad poligona su napravili dva kruga s preletom u tri formacije, neki od 29-ki su izbacivali i IC mamce. Lovački avioni su, kao i na Pasuljanskim livadama, pružali lovačku zaštitu dok su jurišnici J-22 Orao raketirali ciljeve na zemlji nevođenim raketnim zrnima kalibra 57 mm i zrakoplovnim bombama FAB-100 M80 i FAB-250 M79. Tri aviona J-22 izvršila su bombardiranje, dva s po 5 FAB-250 i jedan s 12 FAB-100.

Na Pešteru su bili angažirani tenkovi M84, borbena vozila pješaštva M80, samohodne haubice 122 mm “Gvozdika”, borbena oklopna vozila POLO M83 i BRDM-2, višecjevni lanseri raketa “Oganj”, radar “Žirafa”, a od sredstava koja će uskoro biti uvedena u naoružanje Vojske Srbije – sustav “PASARS” i haubica 155mm B52 “Nora”. Angažiran je bio i raketni sustav KUB koji je pružao PZO zaštitu napadnutoj koloni. Nakon djelovanja Orlova izvršeno je i bojno gađanje voda minobacača 120 mm, bitnice samohodnih haubica Gvozdika, bitnice od 6 samohodnih višecjevnih lansera raketa M77 “Oganj” kalibra 128 mm i voda 4 samohodne haubice B-52 “Nora”. Uslijedio je napad helikoptera Gama s lansiranjem Maljutki i djelovanjem protuoklopnih oružja s POLO M83. Ono što je bilo vidljivo je postojanje dva vala lansiranja, jer neke Maljutke nisu pogodile u prvom lansiranju sve ciljeve, a neke rakete su ostale zabijene u zemlju gdje su raketni motori još radili. Prikazana su bila i dva protuzračna sustava PASARS s topovima 40 mm, oklopljenom kabinom i bez PZO raketa. Djelovala je i jedna bitnica od 4 protuavionska topa L70 “Bofors” kalibra 40 mm, kojima su gađani zemaljski ciljevi. Sam je kraj vježbe bio vrlo zanimljiv. Jedan od scenarija predviđao je da je neprijatelj na mehaniziranu satniju koja je gonila neprijatelja izvršio nuklearni udar, zbog čega su upućene jednice iz bojne atomsko-biološko-kemijske obrane s vozilom radi organizacije i izvršenja dekontaminacije. Ostalo je nejasno tko bi i zašto u realnoj situaciji mehaniziranu satniju napao nuklearnim oružjem. Ovaj detalj vježbe izazvao je najviše polemike na društvenim mrežama, pa su neki u obranu ovog detalja govorili i da je možda tu zapravo bila predviđena upotreba prljave bombe punjene nuklearnim otpadom.

Koliki li je taj atomski udar?

I tu se nakon vježbe Aleksandar Vučić ponovo obratio novinarima, ocijenivši prikaz veoma uspjelim, koji pokazuje svu sposobnost Vojske Srbije. Osam Migova, Orlovi, helikopteri, sustav PASARS, nova NORA, vozilo Lazar 3 – samo su dio naoružanja koje je djelovalo u podršci jedinicama u napadu. “To je motiv da i dalje brinemo da Vojska Srbije raste i razvija se, u interesu mira i sigurnosti Srbije“, rekao je Vučić. “Kada uporedite ono što smo imali 2013. godine i danas, pet godina kasnije, to jednostavno nisu iste vojske. Mislim da ste danas po svim našim vojnicima i specijalcima mogli da vidite da su svi nasmijani kada se završila vježba. Prvo smo imali teška i zahtjevna bojna gađanja, iz aviona, helikoptera, tenkova, borbenih oklopnih vozila… ‘Nore’ i PASARS-a, koji imaju novi keramički oklop da bi bili lakši u kretanju – naše pameti proizvod. Koliko znam, nismo imali nikakvih nesreća i momci su obavili posao na izvanredan način“, naglasio je Vučić. Zahvalio je svim sudionicima ove vježbe, dodajući da će se ulaganja u vojsku nastaviti u još većem opsegu, dodajući da će se krajem 2019. godine moći vidjeti ogroman napredak, jer se najveći broj sredstava, oružja i opreme očekuje početkom i sredinom iduće godine.

Time Srbija pokazuje da može čuvati sebe i da može unaprijediti svoju Vojsku. Osam aviona MiG 29 vidjeli ste danas, deset ih imamo ukupno, a do kraja ožujka, s onim što smo iz Bjelorusije uzeli, imat ćemo 14 aviona MiG-29. Mi nikada pet nismo mogli dići u zrak. Sve to radimo da bismo mogli sačuvati slobodu i neovisnost naše zemlje, i da bude mir. Nije ovo oružje tu da bismo ga upotrijebili – ono mora biti spremno za upotrebu. Ali oružje i oruđe imamo, i unaprijeđujemo našu vojsku prije svega zbog činjenice da ona vrši preventivni utjecaj i da svatko razmišlja kakav bi odgovor bio u slučaju potencijalnog napada“, istaknuo je Vučić. Dodao je i da se samo tog dana na Pešteru moglo vidjeti 26 tenkova, a 25 ih je prikazano na Pasuljanskim livadama, još 13 će se vidjeti na Titelu, kao i u Sremskoj Mitrovici. Komentirajući proračun Ministarstva obrane za narednu godinu, s obzirom na to da su u planu velike nabave, Vučić je rekao da se već sada dosta novca izdvaja za obranu, da proračun iznosi 600 milijuna eura, a da je realni proračun veći od milijardu eura.

Zanimljiv prikaz bio je i na Zvorničkom jezeru, gdje je angažirano ukupno 20 borbenih sredstava i oko 100 pripadnika Specijalne brigade i Rječne flotile koji su izveli diverzantski napad. Na početku vježbe tri tima na ukupno šest čamaca GDQ-120 prilaze Zvorničkim jezerom do mjesta izvršenja napada, te djelovanjem iz osobnog naoružanja i sredstava vatrene podrške uništavaju uočene vatrene točke. Zatim izrađuju prolaze u fortifikacijskim preprekama, nakon čega uspostavljaju mostobran za iskrcavanje drugog vala. U tom drugom valu četiri tima na četiri čamca GDQ-120 i dva amfibijska transportera PTS-M, uz osiguranje i podršku snaga na mostobranu, iskrcavaju se na obalu jezera. Četiri tima se zatim ukrcavaju na motorna vozila i upućuju ka objektima diverzantskog napada. Tri tima i amfibije ostaju na obali u cilju osiguranja mostobrana. Nakon uspješno izvedenog diverzantskog napada i neutraliziranja neprijatelja timovi se povlače. Akcija na Zvorničkom jezeru bila je posebno upečatljiva i po nekoliko živopisnih detalja. Kamera državne televizije zabilježila je trenutak kad počinje iskrcavanje specijalaca na obalu, što je svega par stotina metara dalje pratila grupa civila od kojih su neki snimali telefonom. Dok su se tako vojnici probijali, nedaleko, na glavnom putu je neka gospođa s vrećicama u rukama mirno prolazila, kao da se ništa ne događa.

Prikaz djelovanja protiv terorističkih grupa na poligonu Međa

U okolici Sremske Mitrovice tenkovska bojna je izvela marš pravcem vojarna “Boško Palkovljević Pinki” Sremska Mitrovica/objekt “Manđelos”/selo Manđelos/selo Šuljam, sve to za stvaranje uvjeta za uvođenje u borbu. Ukupno je angažirano 30 borbenih sredstava i oko 100 vojnika. Tokom izvođenja vježbe, prikazani su postupci posada tenkova pri nailasku neprijateljskog zrakoplovstva, pri nailasku na kontaminirano zemljište i mine, ukazivanje pomoći ranjenima, prelazak preko mosta i postupci tijekom marša. Na poligonu “Međa” kod Leskovca oko 600 pripadnika Specijalne brigade, Treće bojne Vojne policije te RZ i PZO prikazali su, uz angažman 74 borbenih vozila,  osposobljenost jedinica za rješavanje taktičkih i vatrenih zadataka u djelovanju protiv terorističkih grupa. Taktička vježba na temu “Ojačana bojna vojne policije u protuterorističkoj operaciji” imala je više cjelina, a najznačajnije su bile: specijalni desant, klasični desant, napad timova na terorističku bazu, napad timova na teroriste koji se izvlače i napad timova na vozilo te bijeg terorista u samom vozilu. Čitava je ta vježba ispala vrlo dinamična. Specijalci Vojske Srbije prikazali su ubacivanje izviđačke grupe padobranskim desantom, prikupljanje obavještajnih podataka o neprijatelju pomoću “Malog Miloša”, kao i blokadu terorista desantiranjem padobranaca i uz pomoć borbenih vozila policije M-86. Satnije za protuteroristička djelovanja efektno su izvršile zadatak uništenja terorističke baze, djelujući snajperima i strojnicama s vozila „Hummer”, paralelno ubacujući drugi tim iz zraka tehnikom brzog spuštanja iz helikoptera. Atraktivan je bio i dio njihovog prikaza hvatanje terorista koji su pokušali bježati.

Svo vrijeme izvođenja vježbe bilo je živopisno i u studiju državne televizije, u polemikama i komentarima časnika VS te vojnog komentatora Lazanskog. Bilo je tu i bisera – tako je jedan od časnika rekao da tenkovi Vojske Srbije mogu savladati nagib od 58 stupnjeva, iako je fizički nemoguće savladati nagib veći od 45 stupnja. Čak je i Lazanski u jednom trenutku ukazivao na nebuloze i potrebu za modernizacijom sredstava, mada je i on briljirao izjavom da tenk M-84 može roniti pod vodom, kada ga je jedan od časnika ispravio pravilnom formulacijom da tenk vodene prepreke ipak savladava krećući se po dnu riječnog korita, uz pomoć ozračne cijevi (šnorkel) i odgovarajuće opreme posada tenkova.

Na kraju svega…

Vojna vježba “Stoljeće pobjednika” svakako je bila impresivna po broju angažiranih vojnika i sredstava. Ono što su mnogi komentantori zaboravili bilo je da ovo nije prva intergranska vježba od 1985. godine. Naime, ni časnici, a ni vojni komentatori, nisu se sjetili vježbe “Laser 21” održana 1996. godine, koja je bila prava intergranska aktivnost, u kojoj su postrojbe 2. Armije zajedno sa zapovjedništvom RM te RZ i PZO pokazale sjajan primjer združenog djelovanja uz impresivna gađanja, posebno protubrodskim raketama s raketnih topovnjača te obalnih lansera, kao i helikopterske desante uz podršku jurišne avijacije.

Većina bivših časnika slaže se da je vježba lijepo zamišljena, te da više predstavlja ogledni EPP za “Projekt 1.500+”, kome se posvećuje značajna pažnja, kao i prikaz nekih borbenih sustava za koje se očekuje skorašnji izvoz u jednu članicu EU koja je kupila upravo ove haubice (iako ih formalno Vojska Srbije još uvek nema u upotrebi, a to se najavljuje). Da li je vježba prijetnja okolnim državama? Odgovor je svakako NE! Da li se može usporediti s hrvatskom vježbom “Velebit 2018” – svakako DA, jer ideja je donekle izronila upravo tijekom ove vojne vježbe u Hrvatskoj. Tome su slijedile i kasnije usporedbe u srpskim i hrvatskim medijima o tome tko ima više aviona i tenkova, čime je nastavljeno podgrijavanje vječnog rivalstva.

Da li je raketni sustav Pancir veliko Vučićevo iznenađenje?

Međutim, pravi smisao ove vježbe u Republici Srbiji je bio potpuno drugačiji. Radilo se tu na podizanju duha vojske u očima naroda, nakon serije napisa o tome kako vojnici nemaju dvije iste uniforme ni čizme (što je i sam Vučić priznao u prijenosu uživo), te izglađivanju raznih sporova na relaciji Vojni sindikat-Ministarstvo obrane (gdje je lider tog sindikata izbačen iz vojske zbog ukazivanja na određene nepravilnosti). Zanimljivo je bilo i ponašanje medija u Srbiji prema vježbi, dan nakon njenog okončanja. Od sedam dnevnika koji izlaze u Srbiji samo jedan je udarni naslov posvetio vježbi na naslovnoj stranici, dok su preostali posvetili naslove postavljenje na dno ili na uzglavlje naslovne strane. Tabloidi bliski vladajućoj stranci bave se temom šta bi Srbija mogla dobiti od tajne kupovine – ruski Pancir S-1 ili kineski S-300 (budući da ruski nikako da stigne), kao i novu turu aviona MiG-29 iz Bjelorusije.

Priča o količini potrošenih ubojnih sredstava također je predmet polemike, jer osim novinskih napisa ima malo službenih podataka o potrošnji Vojska Srbije tijekom ” Stoljeća pobjednika”. Još krajem listopada se u dnevnim novinama licitiralo s količinom od pet tona, da bi 4. studenog, sedam dana prije glavnine vježbe, ministar obrane Vulin izjavio da će Vojska Srbije na predstojećem “Stoljeću pobjednika 1918-2018”, utrošiti 103 tone UbS-a. Međutim, i ova se cifra mijenjala, da bi u državnom mediju Politika dva dana pred finalni prikaz ministar količinu povećao na 125 tona, zbog brojnosti angažirane tehnike i ljudi. No, to je još i dobro u usporedbi s pitanjem cijene koštanja čitave aktivnosti, koja je javnosti u Srbiji za sada ostala potpuno nepoznata, jednako kao i rezultati ikakve raščlambe provedene vježbe.

 

* gost autor: Andrej Mlakar, novinar iz Beograda

**Photo: Ministarstvo obrane Republike Srbije

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.