„Air Solution 2019“ – vježba za MiG-21, MiG-29 i F-16

 

Tijekom ovoga tjedna, od ponedjeljka 30. rujna do petka 4. listopada, u 71. zrakoplovnoj bazi „General Emanoil Ionescu“ rumunjskih Zračnih snaga i u 204. ZB Vojske Srbije u Batajnici kod Beograda održava se rumunjsko-srpska zrakoplovna vježba „Air Solution 2019“. S rumunjske strane u vježbi sudjeluje oko 100 pripadnika Zračnih snaga, s avionima MiG-21 LanceR i F-16, te helikopterima IAR-300 PUMA SOCAT iz sastava 71. ZB, dok je sa srpske strane angažirano oko 60 pripadnika Vojske Srbije, uključivo pilote i tehničko osoblje, te borbeni avioni MiG-29 i helikopteri Mi-17 i Mi-8 iz sastava 204. ZB iz Batajnice. Vježba se provodi u zračnom prostoru Srbije i Rumunjske, na aerodromima „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ (donedavno Batajnica) i „Câmpia Turzii“, te na vojnim poligonima u Srbiji i Rumunjskoj.

Tijekom 10 godina, koliko se održavaju rumunjsko-srpske zrakoplovne vježbe „Air Solution“, ovogodišnja je 6. po redu, odnosno druga uzastopna. Krajnji cilj je uvježbavanje pripadnika rumunjskog i srpskog ratnog zrakoplovstva u provedbi zadaća specifičnih za zračni prostor u pograničnom dijelu ovih dviju susjednih država.

Ovogodišnja vježba ima i dvije specifičnosti. S jedne strane, kako je naglasio zapovjednik 204. zrakoplovne brigade RV Srbije, pukovnik Brane Krnjajić, srpsko Ratno zrakoplovstvo je za potrebe ove vježbe prvi puta izvršilo prelet avionima MiG-29 u Rumunjsku, te će se po prvi puta izvršavati zajedničke zadaće s mješovitim posadama. Na prošlogodišnjoj vježbi “Air Solution 2018”, srpski borbeni avioni MiG-29 sudjelovali su u vježbi samo unutar granica Republike Srbije, dok su u Rumunjsku odletjela 2 aviona Soko J-22 Orao, koji ove godine ne sudjeluju u vježbi s Rumunjima. S druge strane, prema pukovniku Krnjajiću, Rumunjska će ove godine po prvi puta sudjelovati u vježbi sa svojim borbenim avionima F-16. Zapovjednik tima rumunjskih Zračnih snaga na vježbi „Air Solution 2019“, pukovnik Vlad Cosmin, istaknuo je da na ovogodišnjoj vježbi ukuono sudjeluje više od 20 zrakoplova – transportni avion „Spartan C-27J“, helikopteri Mi-17, Mi-8 i Puma, kao i borbeni avioni MiG-21, MiG-29 i F-16.

U ponedjeljak, 30. rujna, u 71. ZB rumunjskih Zračnih snaga sletjela su dva borbena aviona Ratnog zrakoplovstva Srbije MiG-29 (po jedan MiG-29B i MiG-29UB), kao i jedan helikopter Mi-17V-5 iz sastava 890. Mješovite helikopterske eskadrile „Pegazi“. U utorak, 1. listopada, u ZB na Batajnici sletjela su dva rumunjska MiG-21 LanceR, te helikopter IAR-300 Puma u verziji za medicinski prijevoz. Zadaća helikoptera u ovoj vježbi bit će uvježbavanje traganja i spašavanja. Na uglednom srpskom zrakoplovnom portalu Tango Six primijetili su kako od letjelica RZ i PZO VS sudjeluju još barem dva školsko-borbena aviona G-4 „Super Galeb“ iz sastava 252. školsko-trenažne avijacijske eskadrile „Kurjaci sa Ušća“, kao i helikopter Gazela iz sastava 890. Mješovite helikopterske eskadrile.


*Photo: RoAF i MORS

**Video:MORS

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.