Srbija nanovo osniva izviđačku eskadrilu

 

Formiranjem 353. izviđačke eskadrile s kineskim bespilotnim letjelicama Vojska Srbije će nakon deset godina pauze dobiti važnu sposobnost izviđanja iz zraka. Postrojba će koristiti dronove CH-92A, iskoristive za izviđačke zadaće, ali i za vatrenu podršku.

Propisima su određena formacijska mjesta u novoj postrojbi – tablice iz Službenog vojnog lista broj 25/2020. otkrile su činove u novoj 353. izviđačkoj eskadrili. Mjesto zapovjednika predviđeno je za čin pukovnika (potpukovnik u Vojsci Srbije), kao i u drugim postrojbama tog ranga. Eskadrila se sastoji od izviđačkih vodova (odjeljenja u RV i PVO VS) CH-92A čiji će zapovjednici biti bojnici (major u Vojsci Srbije). Predsjednik Aleksandar Vučić je prošle godine na jednoj od vježbi izjavio kako je ugovorena nabava dvije (ili tri) bitnice pa možemo pretpostaviti da će to biti ta tri izviđačka voda. Tablica formacijskih mjesta ukazuje da će u eskadrili – osim zrakoplovnih vodova s dronovima – biti još dva: (1) Vod za senzore i obradu, zadužen za namjenske izviđačke zadaće, i (2) Vod za zrakoplovnotehničko održavanje.

Numeričkom oznakom – 353. eskadrila – oživljava se tradicija negdašnje avijacijske eskadrile koja je nosila taj broj od 1961. godine. U planu reorganizacije nazvanom “Drvar” određeno je da izviđačke zrakoplovne postrojbe tog ranga imaju početni broj 3. Tako je nastala i 353.eskadrila s lovcima-bombarderima američkog podrijetla RF-84G Thunderjet koji su prepravljeni u taktičke izviđače. U to vrijeme nalazili su se na aerodromu Pleso u Zagrebu, a od 1964. koristila je modificirane američke lovce-presretače IF-86D Sabre. Eskadrila je rasformirana 1966. godine, ali je u Mostaru bila formirana nova istoimena postrojba s RF-84G, predviđena primarno za izviđanje na jadranskom pomorskom bojištu. Američki avioni su 1973. bili povučeni iz naoružanja i uvedeni su domaći avioni IJ-21 Jastreb. Prvi Orlovi koji su izašli iz tvorničkih hala Sokola u Mostaru 1981. godine uvršteni su u 353. eskadrilu.

Tijekom ratova 1991. do 1995. piloti eskadrile leteli su s Orlovima i Jastrebovima s matičnog aerodroma, ali i s Batajnice i Tuzle za potrebe izviđanja u Slavoniji. Oružani konflikt je u proljeće 1992. zahvatio Hercegovinu. Jedan Orao je pogođen raketom Strela-2M, ali je uspio prizemljiti. Na stajanci je još jedan avion teško oštećen i pala je odluka da jugoslavenska avijacija mora ići – istočno od rijeka Dunav i Drina te na teritorij Crne Gore. U prvoj polovici svibnja 1992. 353. eskadrila bila je  premještena na aerodrom Lađevci. Nakon mira u Daytonu dogovoren je subregionalni mehanizam kontrole naoružanja i broj borbenih aviona (računajući i izviđače) reduciran je na 155 komada. Jastrebovi su otišli u muzej, a 10 IJ-22 Orao nastavili su letjeti, ali je zbog smanjenja broja aviona na aerodromu Batajnica bila ugašena 352. izviđačka eskadrila – koja je koristila 2 MiG-21R i 4 MiG-21M. Oni su postali zrakoplovni vodovi u sastavu 353. eskadrile. Izviđači su snimali situaciju na Kosovu od prvih sukoba s albanskom stranom u ožujku 1998. Na snimkama stranih TV kuća zabilježeni su letovi pilota Orlova iznad sjeverne Albanije gde su se nalazili centri za obuku boraca OVK.

Do rahoda 2007. MiG-21M oznake 22823, bio je zadnji nositelj podvjesnog kontejnera LORAP (Photo: Živojin Banković)

Resursi svih tih aviona su istekli, i tijekom prošlog desetljeća prizemljene su sve izviđačke letjelice Orao i MiG-21. U vrijeme reorganizacije Vojske Srbije 2006. i 2007. od 353. eskadrile formirana su dva zrakoplovna voda – po jedan “migovski” na Batajnica i “orlovski” na Lađevcima, ali kao postrojbe na papiru jer su ostali bez tehnike. Posljednji pokušaj čuvanja izviđačke avijacije bila je integracija aero-foto kamera s Orla na dva MiG-21bis, koji su se uskoro ipak morali vratiti na lovačke zadaće zbog nedostatka namjenskih aviona. Ti vodovi su rasformirani 2010. i od tada Vojska Srbije nije imala potencijala za izviđanje iz zračnog prostora. Ostale su samo priče s aerodroma, o vremenima kada je avijacija imala sistem LORAP američkog podrijetla, koji je za domaće prilike bio sredstvo strateške vrijednosti jer se koristio za bočno aero-foto snimanje prekograničnog teritorija desetine kilometara u dubinu. Kada se trebala zahvatiti veća dubina susjednih država išlo se na visine leta i do 14.000 metara. Posljednji primjerak MiG-21M koji je mogao nositi LORAP prizemljen je zbog isteka životnog vijeka 2006. godine.

Sada će se s kineskim dronovima CH-92A obnoviti i 353. eskadrila i izviđanje iz zraka kao sposobnost od velike važnosti za Vojsku Srbije.

 

* tekst autora Aleksandra Radića pod naslovom “Povratak izviđačke eskadrile u Srbiji” objavljen je 27. lipnja 2020. na portalu www.balkansec.net (https://www.balkansec.net/), a u originalu je dostupan na adresi https://www.balkansec.net/post/povratak-izvi%C4%91a%C4%8Dke-eskadrile-u-srbiji?fbclid=IwAR2Mcve5PLJJdzsQBgtzxXuepxuvbyxSv9cHS6MAI1Sl-y0mecdTOFky1mI

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.