Stigli ruski helikopteri za Vojsku Srbije

 

Rano jutros, oko 3 sata iza ponoći, na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ sletio je ruski zrakoplov An-124 zračne kompanije „Volga-Dnepr“, noseći u sebi 2 helikoptera Mi-17V-5 za Vojsku Srbije. Svečanoj primopredaji nazočio je državni vrh na čelu s mandatarom Aleksandrom Vučićem, te vojni vrh, uključujući i zapovjednika RV i PVO general-bojnika Ranka Živka. Potpuno novi helikopteri naručeni su prije više od godinu dana, dok je ugovor s ruskom državnom kompanijom „Rosoboroneksport“ potpisan u jesen prošle godine. Puna cijena ova dva helikoptera, uključujući i sve rezervne dijelove, iznosi 25 milijuna i 349 tisuća eura, od čega je, kako doznaje portal TangoSix, Ministarstvo obrane Republike Srbije dalo 10 milijuna eura, tvrtka za uvoz i izvoz naoružanja Jugoimport SDPR – 12 milijuna eura, a SMATSA (Kontrola leta Srbije i Crne Gore – „Serbia and Montenegro Air Traffic Services“) – 3,8 milijuna eura.

Ovo je prvi puta nakon 25 godina da je Srbija dobila potpuno nove zrakoplove za potrebe svojih oružanih snaga, pa zato ne čudi da je mandatar te budući premijer Vučić na svečanosti bio vrlo ekstatičan. Tako je najavio poboljšanje stanja lovačkog zrakoplovstva iz sastava RV i PVO, što bi se trebalo očitovati već i u proračunu za sljedeću godinu, u kojem se, tvrdi Vučić, „planiraju značajnija sredstva za lovačko zrakoplovstvo, a radi se uglavnom o zrakoplovima tipa MiG-29 M2“.

„Što se tiče borbenog zrakoplovstva, tu je nešto bolja situacija, kada je riječ o borbenim helikopterima „Orlu“, „Galebu“, gdje imamo problema s rezervnim dijelovima i ubojnim sredstvima, ali tu situaciju nastojimo popraviti. Što se tiče protuzračne obrane i radarskih sustava, morat ćemo nabaviti trodimenzionalne radare VOJIN, i unaprijediti i usavršiti našu protuzračnu obranu raketama srednjeg dometa i vjerujem da ćemo za to imati snage naredne 3 godine“,

najavio je Vučić, dodavši da resursi lovačkog zrakoplovstva Vojske Srbije ističu 2018. i 2019. godine, zbog čega će se morati krenuti u remont i produljenje njihovog roka trajanja.

Što se tiče noćas pridošlih transportnih letjelica, koje će ubuduće služiti i za vojne i za civilne potrebe, rotori na njima bit će postavljeni tijekom narednih nekoliko dana, dok će se u petak, 01. srpnja, i u ponedjeljak, 04. srpnja, obaviti i probni letovi, nakon čega će dva Mi-17V-5 ući u redovno naoružanje Vojske Srbije. Određeni broj pripadnika RV-a iz letačkog i tehničkog sastava prošao je u tvornici holdinga „Russian helicopters“ u Kazanu (Казанский вертолетный завод, odakle su stigli i helikopteri) dvomjesečnu obuku za upotrebu i eksploataciju novih letjelica. Za sada su obučene 4 posade, no očekuje se i daljnja obuka.

Odgovarajući na novinarska pitanja, zapovjednik RV i PVO-a general Ranko Živak istaknuo je da su, kada je riječ o pomoći civilnom stanovništvu, predviđeni transportni kapaciteti 8 transportnih helikoptera:

„Imamo 6 transportnih helikoptera Mi-8 i oni su na zalasku karijere, starosti 35 godina, a sada smo dobili 2 nova. Naš plan i procjena je da to bude od 6 do 8 helikoptera po dinamici koja bude moguća. Trenutno radimo remont 2 transportna zrakoplova u inozemstvu, koja će doprinijeti kako povećanju transportnih kapaciteta unutar zemlje, tako i za potrebe podrške naših snaga koje se nalaze u okviru mirovnih operacija. Govorim, prije svega, o avionu An-26 i njegovim mogućnostima upotrebe u regiji za potrebe podrške naših snaga“.

Na današnjoj svečanoj primopredaji bili su i predstavnici Ministarstva obrane Ruske Federacije, kojima se Aleksandar Vučić posebno zahvalio zbog skraćivanja roka isporuke. Naime, ruski rok isporuke bio je polovica kolovoza, no na opetovana požurivanja srpske strane, rok je skraćen za gotovo 2 mjeseca. S ova dva Mi-17V-5 Vojska Srbije dobiva i sposobnost noćnog letenja, što do sada nije bilo moguće, jer postojeći helikopterima nemaju potrebnu opremu. Prema pisanju portala TangoSix, novi helikopteri bit će u sastavu 890. mješovite helikopterske eskadrile „Pegazi“, 204. zrakoplovne brigade s Batajnice. Za oba zrakoplova nabavljena je samo jedna dizalica SLG-300, jedan reflektor FPP-7M, kao i jedan komplet za medicinsku evakuaciju s 12 nosila. U standardnu opremu ulazi i meteo radar 8A-813C. Zbog ograničenog proračuna, piše TangoSix.rs, niti jedan helikopter neće imati tzv. „stakleni“ kokpit, već će biti opremljeni analognim instrumentima. Snaga motora novih helikoptera je 2.200 KS, maksimalna brzina – 250 km na sat, a nosivost – 4 tone unutar letjelice i još 4 tone na tzv. „bravi vanjskih tereta“.

Noćas u Srbiju pristigli helikopteri prvi su helikopteri kupljeni u inozemstvu za potrebe tamošnje vojske nakon punih 29 godina, kada su od Sovjetskog Saveza za SFRJ nabavljeni protupodmornički helikopteri Ka-28, koji se više ne koriste. Posljednji novi transportni helikopteri Mi-8, čija se posljednja 2 primjerka i dalje koriste u Vojsci Srbije, kupljeni su prije 36 godina. U odnosu na njih, posljednja „Gazela“, koja je iz mostarske tvornice „Soko“ došla prije točno 25 godina, djeluje kao gotovo nova. Do danas, Vojska Srbije je operativno raspolagala sa samo jednim transportnim helikopterom Mi-17, nakon što se drugi srušio u ožujku 2015. godine.

——————————————

——————————————

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.