Vučić: “Usporavamo s kupovinom opreme”

 

U subotu, 7. prosinca, na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“/Batajnica kod Beograda Vojska Srbije prezentirala je državnom i vojnom vrhu, kao i medijima, ove godine nabavljene helikoptere Mi-35, H-145M i Mi-17. Glavni razlog za to je pristizanje dugo najavljivanih i dugo očekivanih helikoptera Mi-35, tzv. „Vučićevih đavoljih kočija“, koji su u ponedjeljak, 2. prosinca, iz ruske tvornice u Rostovu na Donu preko Bugarske stigli u Srbiju.

„Zahvalan sam našim ruskim prijateljima što nam i danas pomažu da sklopimo te helikoptere. Vidjeli ste nove Mi-17 naoružane, vidjeli ste i oružje i opremu, rakete, topove 23 mm, vođene i nevođene rakete kojima naoružavamo te naše helikoptere. Mogli ste vidjete da naši Mi-17 nose, prvi put, vjedra vode kako bismo mogli intervenirati u slučaju požara. Oni imaju svoju transportnu ulogu, da prevoze padobrance, specijalce za desantne diverzantske zadaće. Istovremeno su multifunkcionalni, što znači da mogu sudjelovati u vrlo značajnim borbenim djelovanjima“,

izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić po obilasku nove opreme.

No nakon obilaska Vučić je odgovarao na novinarska pitanja, gdje je najavio još neke bitne stvari, baš kao i pomoćnik ministra obrane Miloradović gostujući 8. prosinca ove godine u emisiji „Novo jutro“ na televiziji Pink. Sve se to nadovezalo na američke prijetnje sankcijama u slučaju nastavka nabavke ruskih kapitalnih oružnih sustava – sadržane u izjavi Matthewa Palmera, američkog predstavnika za Zapadni Balkan. Palmer je, naime, 1. studenog 2019. za makedonsku televiziju Alsat M izjavio:

Postoji doza zabrinutosti zbog raspoređivanja ruske vojne opreme na teritoriji Srbije, ali i zbog mogućnosti da Srbija traži specifične ruske sustave. To bi vodilo riziku da joj se uvedu specifične sankcije zbog kupovine ruske vojne opreme. Nadamo se da su naši srpski partneri svjesni toga“.

O tome, kao i o vojnom opremanju srbijanske strane, jučer je pisao i ugledni zrakoplovni portal Tango Six, čiji tekst u cijelosti prenosimo u nastavku.

—————————————————-

Srbija neće nabavljati raketni sustav S-300/400. Na najavljeni zaokret u formi prestanka kupovine naoružanja djelomično su utjecale Sjedinjene Američke Države i dominantno potreba za trošenjem novca na novi nacionalni investicijski plan, čulo se tijekom vikenda, između ostalog, od strane srpskog državno-vojnog vrha.

Tijekom predstavljanja novih helikoptera na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ i u drugim medijskim pojavljivanjima tijekom vikenda, odgovarajući na novinarska pitanja predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je kako Srbija neće nabavljati proturaketni sustav S-300/400 (koji je u listopadu viđen na istom aerodromu). Iako je Vučić eksplicitno već bio izjavio na Sigurnosnoj konferenciji u Münchenu u veljači ove godine da Srbiji „ne bi bilo dozvoljeno“ da kupi ovakav sustav, ovoga puta je u dva dana dva puta ponovio kako Srbija neće kupovati ovo oružje jer „se prelazi na mobilniju i bržu vojsku, i da se neće više kupovati glomazniji sustavi“. On je također istaknuo da Srbija „usporava“ s kupovinom naoružanja, da će kupovina biti – ali ne „u ovakvom zamahu kao ovih nekoliko godina“. Predsjednik je pojasnio i kako je potreba trošenja novca na novi Nacionalni investicijski plan također jedan od razloga prekidanja „zamaha kupovine“ (koji za cjelokupnu vojsku iznosi oko 830 milijuna eura od 2016. godine).

Povoljni aranžmani s Rusijom

Gostujući na televiziji Pink, v. d. pomoćnika ministra obrane za materijalne resurse dr. Nenad Miloradović indirektno je potvrdio pisanje Sputnjika od prošlog tjedna, kako je Srbija i u ovoj tranši nabavke helikoptera dobila povoljne uvjete kupovine te ubrzanu isporuku.

On je konkretnije rekao da su najnoviji primjerci ruskih helikoptera (misleći najvjerojatnije u ovoj izjavi samo na Mi-35M) nabavljeni „izuzetno povoljno“, da je Srbija dobila „dramatične, rekordne, popuste“, te kako su postojale „molbe srpskog državnog vrha da se isporuke ubrzaju, i da se to i dogodilo“.

Predsjednik Republike Srbije je na batajničkom aerodromu tijekom odgovaranja na novinarska pitanja naveo kako ne može reći koliko su pojedinačno plaćeni helikopteri Mi-17 i Mi-35M (iz posljednje tranše, ne uključujući prva dva Mi-17), ali da je to negdje „između 10 i 20 milijuna“, i da je Srbija od ruske strane „kao i u slučaju H145M, koji su oko 11, 12, 13 milijuna eura po komadu“ dobila „značajne, značajne popuste“.

Dodatni detalji

Nenad Miloradović izjavio je tijekom vikenda i da su u posljednjoj tranši nabavke helikoptera H145M, Mi-17 i Mi-35M također osigurani i „logistički paketi, zemaljska, kontrolna i ispitna oprema, i odgovarajući kompleti naoružanja uz obuku“.

On je istaknuo kako je srpska strana trenutno u razgovoru s Rusijom da se „neki od naših sustava naoružanja implementiraju na ruske helikoptere, prije svega na one koji su sada u naoružanju Vojske Srbije“. Miloradović je potvrdio da se i na Airbusove helikoptere planira implementacija domaćeg (srpskog) vođenog naoružanja, i da će u tom slučaju „H145M prvi put u povijesti Vojske Srbije omogućiti gađanje s laserski vođenim raketama“, o čemu je ekskluzivno i u više detalja već pisao portal Tango Six.

Miloradović je također izjavio i kako je namjera Ministarstva obrane RS nastavljanje s „upotrebom i modernizacijom“ helikoptera Gazela. On je javno iznio podatak i da svi helikopteri koje RV i PVO Srbije trenutno poseduje u jednom letu mogu prevesti 370 vojnika, a da 15 helikoptera prezentiranih u subotu mogu prevesti 240 vojnika.

 

*Tekst autora Petra Vojinovića objavljen je 9. prosinca 2019. na specijaliziranom zrakoplovnom portalu Tango Six, a u originalnom izdanju može se naći na adresi: https://tangosix.rs/2019/09/12/vucic-necemo-kupiti-s-300-400-usporavamo-sa-kupovinom-novog-naoruzanja-od-rusije-rekordni-popusti-za-helikoptere/

**Photo: MORS

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.