Partner 2021: „Lazanski“ zvijezda, ostalo palo u zapećak

 

Ovogodišnji Sajam naoružanja, 10. jubilarni po redu, zakazan od 11. do 13. listopada 2021. godine – koji se održava od 2004., da bi potom od 2005. bio prebačen na svaku neparnu godinu – odvijao se u sjeni pandemije koronavirusa, a obilježilo ga je i to što je počeo drugog dana Summita nesvrstanih koji je održavao u dvorani pokraj Beogradskog sajma. Stekao se utisak da se nekako sve poklopilo, i Summit nesvrstanih, odnosno 60 godina od formiranja ovog tzv. Trećeg bloka zemalja daleke 1961. godine, i sajam naoružanja, budući da su nesvrstani tradicionalno bili najveći kupci tada jugoslavenskog naoružanja. Nije bilo delegacije koja drugog dana summita, ali i dan kasnije, nije obišla sajam i upoznala se s namjenskom industrijom Srbije.

Ovogodišnji sajam naoružanja „Partner 2021“ prvo je bio doveden u pitanje zbog pandemije i velikog broja zaraženih koronavirusom u Srbiji. Međutim, ipak je održan, doduše malo skromniji nego onaj iz 2017. ili 2019. godine. Zauzeo je svega dvije dvorane i prostor ispred, ali je ostao prepoznatljiv po nekim premijerama, prije svega one borbenog vozila na kotačima „Lazanski“ (po imenu preminulog novinara i vojnog komentatora Miroslava Lazanskog, nedavno preminulog na funkciji veleposlanika Srbije u Ruskoj Federaciji) s ruskom kupolom kalibra 57 mm, antimaterijalne snajperske puške, dronova samoubojica, žirokoptera, kao i klasične plejade oklopnih vozila 8*8 tipa Lazar 3 u više varijanti, zatim lakog oklopnog vozila Miloš 4*4, kao i još nekoliko projekata koji su – baš kao i „Lazanski“ – prototipovi.

Od stranaca na ovogodišnjem Partneru pojavio se ruski Rosoboronexport, doduše s maketama, gdje je najviše bila zapažena modernizirana varijanta samohodnog PZO sustava BUK-3 Viking, za kojeg se uvelike nagađa da je Srbija zainteresirana za njegovu nabavu. Prisutni su po prvi put bili i predstavnici kineske kompanije NORINCO koji su također došli s maketama nadajući se proboju na srpsko tržište, s obzirom da je Srbija od Kine kupila izviđačko-borbenu verziju drona CH-92, a nagađa se i o kineskoj kopiji S-300 FK-3, da je navodno kupljeno tri divizijuna i da bi prvi trebali stići u studenom tijekom državne posjete kineskog predsjednika Xi Jinping Srbiji. Ali službene potvrde za to još nema. S druge strane, uspjeh ovog sajma bilo je i priopćenje kako je Srbija potpisala pismo namjere da od Airbusa kupi dva transportna aviona C-295, kao i još 7 do 10 helikoptera H-145. Inače, vojska i policija već raspolažu s 9 ovakvih helikoptera, koji su i borbeno “kršteni” – policijski za vrijeme izvanrednog stanja ožujak-lipanj 2020. godine, a vojni nedavno uz administrativnu liniju s KiM. Nabavom dodatnih helikoptera Srbija će – nakom Mađarske – postati najvećim korisnikom ovih helikoptera na Balkanu.

Famozni „Lazanski“

Ali krenimo redom. Svakako dugo najavljivana premijera bila je ona borbenog vozila na kotačima „Lazanski“ s ruskom kupolom „Avangard“ i automatskim topom kalibra 57 mm. Ovdje valja spomenuti kako se ovo vozilo prvotno trebalo zvati „Dušan“ po srpskom caru Dušanu Silnom. Međutim, to neki negiraju i navode da se ono od početka trebalo zvati „Lazanski“, ali je o tome jedini službeno progovorio tek predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na dan kada je saznao da je Miroslav Lazanski preminuo. Ubrzo nakon toga, na pojedinim srpskim portalima pojavile su se snimke novog „Lazanskog“. Međutim, ispostavilo se da su to slike turskog vozila na kotačima iz obitelji ARMA 8*8. Većina to nije primijetila, a onaj tko ih je lansirao nije puno ni promašio, iako se u javnosti spekuliralo i kako je tu zapravo u pitanju vozilo na kotačima Lazar 4 – nastavak modifikacije kotačnog vozila Lazar 3 koje se nalazi u sastavu Vojske Srbije i vojske Turkmenistana, a koristi ga i Žandarmerija MUP-a Srbije. Konačno stvar je isplivala na vidjelo na ovome Sajmu, gdje se moglo vidjeti da je stvarno u pitanju tijelo turskog ARMA 8*8 kompanije Otokar, na koji je postavljen dodatni oklop te ruska besposadna kupola s topom  AU220M kalibra 57 mm. Nekih konkretnijih podataka o Lazanskog za sada nema, osim onoga što je po ovoj temi bilo šturo dato na Sajmu.

Dakle: „Vozilo ‘Lazanski’ 8*8 je najsofisticiranije teško oklopno vozilo koje je razvilo poduzeće Jugoimport SDPR. Integracija visokokvalitetnih komponenti svjetske klase, posebno materijala i tehnologije, dovelo je do proizvoda koji se može nadmetati s vrhunskim svjetskim proizvođačima“, stajalo je u opisu vozila. Zatim slijede osnovni taktičko-tehnički podaci o vozilu „Lazanski“: bruto težina od 26 do 37 tona, dužina 8 m, širina 3,2 m, visina 2,5 m, te broj sjedišta do 13. Balistička zaštita: protuminska zaštita STANAG 4a i 4b, Jugoimport paket balističke zaštite u skladu sa standardima STANAG razina 4, Jugoimport paket zaštite u skladu sa STANAG standardom balističke zaštite 5 i 6 – u razvoju. Naoružanje – DUBS (daljinski upravljiva borbena stanica), automatski top kalibra 57 mm, strojnica 6P74 kalibra 7,62 mm (brzina gađanja 80 metaka u minuti). Domet u km – vertikalni do 7,5 km, a horizontalni 14,5 km. Kut djelovanja po elevaciji od -5 do +60 stupnjeva, po pravcu 360 stupnjeva. Komplet streljiva za automatski top 80 granata, a za strojnicu 500 metaka. Zaštita: od zrna kalibra 7,62 mm sa svih strana Razina 3 u skladu sa STANAG 45691, zaštita prednjeg luka od zrna kalibra 30 mm, razina 5 u skladu sa standardom STANAG 4569. Toliko je bilo dano od osnovnih informacija. Naravno, veći dio je prešućen jer ipak je u pitanju prototip, a nekako u skladu s potrebnom mistifikacijom samog vozila dozirano je bilo objavljeno baš koliko je bilo nužno potrebno. O nekoj dodatnoj opremi može se nagađati, prije svega o NBKO (za koju se tvrdi da je vozilo posjeduje), kao i o uređaju za gašenje požara. Treba napomenuti da je vozilo i dalje samo prototip,  te da tek treba proći daljnja ispitivanja te usavršavanja. Toliko o „Lazanskom“!

Još premijera – „Šarac“ i dronovi samoubojice

Druga premijera bila je ona teške antimaterijalne snajperske puške „Šarac 99“ 20*110 mm konstruktora Ljubomira Šarca, namijenjene za djelovanja protiv oklopnih vozila i drugih materijalnih ciljeva na daljinama do 1.600 m razornim i pancirnim streljivom kalibra 20 mm. Od podataka priopćeno je samo da je dužina cijevi 1.150 mm, težina puške 450 kilograma. Engleska verzija podataka sadržavala je i da ova puška može služiti za neutralizaciju dronova, komunikacijske opreme, sredstava za elektroničko ratovanje i drugoga.

Osim toga, Srbija je temeljem iskustva prošlogodišnjeg kratkotrajnog armensko-azerbajdžanskog rata – u kojem su dominirali dronovi, a posebno izraelske samoubojice tipa IAI Harop – krenula u vlastiti razvoj sličnog naoružanja, Rezultat toga, doduše nekako skriveno i ne baš medijski eksponirano kao oklopnjak na kotačima„Lazanski“, bio je prikazani „Gavran 145“. „Ovaj dron samoubojica za odvraćanje od napada neprijatelja predstavlja jeftino dalekometno izviđačko/jurišno sredstvo namijenjeno za izviđanje u realnom vremenu i napad na široki raspon ciljeva s prednjeg ruba borbene linije“. Od podataka za „Gavran 145“ stoji domet od 150 km pri brzini od 120 kilometara na sat (44 m/s) i plafon leta od 2.000 m. Njegova startna masa dana je kao 50 kilograma (35 kg otpada na bojnu glavu), a nosivost korisnog tereta 15 kg. Njegov pogon čini (1) za lansiranje potisnik na kruto raketno gorivo, te onda (2) motor dvocilindrični benzinski. Dimenzije ovog drona su: dužina 2,2 m, raspon krila 2,4 m, visina s potisnikom o,4 m. Lansiranje drona može se obaviti s prikolice ili s teretnog vozila težine 3,5 tona. Broj kontejnera je 18, a lanser se prije ispaljivanja postavlja pod kut od 45 stupnjeva. Pokretanje lansera je hidrodinamičko. Upravljanje dronom izvodi se iz upravljačke kabine postavljene na teretnom vozilu, a može biti obavljano i do 200 metara od stanice.

Topništvo raznih vrsta

MAN vozilo samohodnog topničkog sustava Aleksandar

Za razliku od prošlog sajma 2019. godine, kada je topništvo dominiralo, ovaj put se ono nekako našlo u zapećku. Pored standardne Nore B-52 M-15, postavljena je bila i samohodna MGS 155 mm Aleksandar – ovoga puta na oklopnom vozilu MAN, za razliku od prve verzije iz 2017. godine postavljene na vozilu KAMAZ. Naime, ispitivanja su pokazala da ovaj tip haubice zapravo treba niže vozilo, pa je na testiranja u Ameriku otišla i Nora B-52 M21 baš na tijelu vozila MAN. U principu, kod Nore i Aleksandra je odavno sve rečeno i nikakvih dodatnih noviteta tu nije bilo.

Međutim, ovaj put ipak vrijedi spomenuti nešto drugo, a to je „Višecijevni modularni lanser raketa tipa ‘Tamnava’“ (rijeka u zapadnoj Srbiji), u kalibru 122 mm i 262 mm. Ovo vozilo zasnovano je kao višecijevni modularni raketni sustav koji ima dva lansera – jedan kalibra 122 mm i drugi 262 mm. Valja podsjetiti da Srbija ima jednu djelatnu bitnicu sustava 262 mm „Orkan“ u Mješovitoj topničkoj brigadi u Nišu, i to na vozilima ZIL (bivšim lanserima taktičkih balističkih raketa 9K52 „Luna“ (NATO oznaka „Frog-7“). No, za razliku od modificiranog „Orkana“, „Tamnava“ je potpuno automatizirana te opremljena GPS i INS sustavima. Odabir njenih modula za djelovanje ovisi o samoj borbenoj misiji. Od podataka za ovaj sustav vidljiv je domet od 70 km s raketama 262 mm, a 40 km s raketama kalibra 122 mm. Treba dodati da su tu u pitanju modificirane rakete tipa „Grad“, kojima je povećan domet nauštrb mase bojne glave. Ovaj tip raketa je za svoje lansere kupila Grčka, a Armenija ih je koristila i u nedavnom ratu protiv Azerbajdžana u Gorskom Karabahu tijekom listopada prošle godine.

Također, od topničko-raketnih noviteta prikazan je i modificirani sustav „Oganj“ M18 s mogućnošću montiranja čak tri lansirna modula – „Plamen“, „Oganj“ i „Grad“, s tim da ovaj zadnje spomenuti modul umjesto raketa može ponijeti i jednu raketu Alas. Domet ovog sustava je povećan, i sada se kreće od 30 pa do 45 km. Broj cijevi u kontejneru iznosi 16 za „Plamen“,  12 za „Oganj“ i 12 za „Grad“ (ili ovdje 4 za „ALAS“), a čitav je sustav montiran na oklopljenu verziju vozila FAP2026. To vozilo je za gađanje opremljeno i univerzalnom pokretnom topničkom stanicom. Također je zapaženo bilo i moderniziranje borbene stanice robotiziranog vozila Miloš, koja je dobila dva bivša ručna raketna bacača tipa „Osa“ kalibra 90 mm, uz strojnicu M-87. Izložena je bila i verzija Miloš V1 s dva RBR M-80 kalibra 64 mm, popularno zvanih „Zolja“.

Od ostalih noviteta prikazano je i novo modificirano vozilo Miloš 4*4 kao nositelj lansera nove protuoklopne rakete „NOVA 145“ kalibra 145 mm, koja je također montirana i na Lazar s novom turskom kupolom, kao i na seriju modifikacija vozila Lazar u nekoliko verzija od kojih je jedna s trocjevnim topom kalibra 20 mm, druga za podršku pješaštvu s dva topa sa SPAT M53/59, u narodu zvanog „Praga“ – koji su montirani na novu kupolu po uzoru na njemački Links i Pumu uz protuoklopne rakete NOVA. Ono što je bilo vidljivo o raketama NOVA, temeljem podataka s ovogodišnjeg sajma, govori da je u pitanju protuoklopna raketa kalibra 145 mm dometa 8 km te probojnosti homogenog oklopa debljine 1.400 mm s postavljenim ERA dodatnim oklopom. Raketa može prije lansiranja zahvatiti cilj na daljinama od 0,5 do 5 km, a radio upravljanjem od 0,5 do 8 km.

Nove letjelice i vozila

Od ostalih zanimljivosti ovdje bi se moglo izdvojiti i VTI s Utvom koji je predstavio turboelisnu verziju aviona „Lasta“ s borbenim kompletom. U pitanju je modifikacija školsko-trenažnog aviona kojeg Vojska Srbije koristi za početnu obuku pilota. Modificirana turboelisna „Lasta“, ako projekt zaživi, osim školskih mogla bi se koristiti i za određene borbene misije. Ovdje treba imati u vidu da je „Lasta“ V54 bila borbeno korištena u Iraku, u ratu protiv Islamske države, i jedino je njena iračka verzija bila osposobljena za borbena djelovanja.

Također, na sajmu Partner 2021 predstavljen je i žirokopter Jastreb 5 (Hawk 5), četverosjed koji ima fiksna i rotirajuća krila, a koji Utva Pančevo radi u suradnji s jednom američkom firmom. Na sajmu su bili izloženi i domaći dronovi tipa Pegaz i Vrabac, ali standardna verzija, dok se s Kinezima uveliko radi na njihovoj modifikaciji. Od ostalih stranih izlagača u Beogradu se pojavio i talijanski Leonardo, koji je tu nudio svoj transportni avion C-27 Spartan iako se već uvelike zna (a i potvrđeno je iz Ministarstva obrane) da je Srbija izabrala Airbus C-295 za svoj novi transportni avion.

U prostorima Beogradskog sajma bila je izložena i srpska verzija MRAP-a, ali sve to je nekako prošlo nezapaženo, kao i čitav vanjski izložbeni prostor – gdje se mogao vidjeti sličan postav kao i svakog dosadašnjeg sajma, s time što je ovaj put bila izložena modificirana verzija tenka M-84 AS2 koja treba postati temelj standarda za srpske tenkove, dorađene u okviru planirane rusko-francusko-srpske modernizacije. Modernizacija BVP M-80, za koju su bila obavljena i ispitivanja u Nikincima, iz nepoznatih razloga nikad nije zaživjela. Tehničko remontni zavod iz Bratunca predstavio je svoj oklopnjak „Despot“ 4*4 s daljinski upravljanom borbenom stanicom DUBS M-15 7,62 mm, koje u svom naoružanju ima i policija Republike Srbije. Ujedno, poduzeće Tehničko remontni zavod iz Bratunca prikazalo je i svoj pištolj tipa „Vampir“.

Uz sve to, na sajmu je bila predstavljena i modificirana verzija samohodnog PZO sustava KUB, ali i „Strela-10M“ na trupu gusjeničara MT LB, koja je dobila novu termo-kameru, laserski daljinomjer te modificirane rakete RLN S-10. Tu se zapravo radi o staroj raketi 9M37M dometa 10 km po daljini i 5 km po visini.

Zaključno

Uz sajam “Partner”, održana je i srpsko-ruska vježba “Slavenski štit 2021”

Uz još mnogo sitnijih zanimljivosti, treba zaključiti kako je u svakom slučaju bio veliki poduhvat organizirati sajam u vreme pandemije. On je svakako bio nešto skromniji nego ranijih godina, a osim premijere „Lazanskog“ – koji je postao zvijezda priredbe i oko kojeg se i dalje sve vrti – ostalo je mahom prošlo manje zapaženo, iako je tu bilo još zanimljivosti, poput „SVMRL Tamnava“, koje bi se prema nekim spekulacijama barem jedna bitnica sa sedam lansera trebala pojaviti u naoružanju Vojske Srbije.

No, tek treba vidjeti šta će se od svega ovoga u narednom razdoblju konkretno pojaviti u naoružanju Vojske Srbije. U javnosti se pokrenuo niz priča, od ciparskih Mi-35 (Mil Mi- 24P), preko protuoklopnih raketa SPIKE o kojima se šuškalo u srpskim medijima, pa sve do Korneta i Krasuhe (ruskog sustava za elektroničko ratovanje). Inače, u jeku sajma „Partner 2021“ održavana je bila i vježba srpskog te ruskog zrakoplovstva i raketnih jednica PZO pod imenom „Slavenski štit 2021“, gdje su na poligonu Pasuljanske livade mješovite srpske i ruske posade po prvi put gađale iz sustava Pancir metu u zraku. U svakom slučaju, puno vojnih (i političkih) aktivnosti u jednome tjednu.

 

* gost autor: Andrej Mlakar, novinar iz Beograda

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.