Vojni proračun Srbije: preko 600 milijuna eura za nabavu opreme

 

Rebalans državnog proračuna kojeg je prošloga tjedna Vlada Srbije proslijedila zakonodavnoj vlasti na usvajanje predviđa drastično povećanje obrambenog proračuna za oko 44 posto, odnosno s dosadašnjih 102.554.803.000 dinara na 147.901.812.000 dinara. Radi se o planu koji je predsjednik Aleksandar Vučić najavio 6. ožujka nakon sjednice Savjeta za nacionalnu sigurnost.

Helikopteri H145M Vojske Srbije na vježbi “Odgovor 2021” (Photo: vs.rs)

On je najavio drastično povećanje nabava za vojsku, da će se nabaviti helikopteri i da će se o tome razgovarati s “francuskim i ruskim prijateljima“. Zato je očekivano najveći dio dodatnog novca predviđeno potrošiti za nabave naoružanja i vojne opreme koje su u proračunu predviđene unutar klasifikacije 412: “mašine i oprema“. Direktno za modernizaciju prije rebalansa proračun za tekuću godinu bio je 22.338.216.000 dinara, a sada je dostigao 60.201.546.000 dinara. Velike brojke javno mnijenje Republike Srbije lakše ocjenjuje u eurima i zato će, preračunato u tu valutu, novo naoružanje biti plaćeno oko 512 milijuna eura.

Zatim u obrambenom proračunu ima još nekoliko mjesta gdje je predviđena klasifikacija 512 – poseban fond za unapređenje stanja u području naoružanja i vojne opreme, te održavanje sredstava – za što je budžet povećan s 500 milijuna na 1.319.084.000 dinara. Ostao je neizmijenjen proračun za modernizaciju i remont od 8.468.558.000 dinara koji se dobrim dijelom odnosi na program MiG-29: prerada 11 jednosjeda na standard MiG-29SM. U nedostatku službenih informacija moramo procijeniti da se radi o tom poslu, jer je planovima za razdoblje 2021.-2023. predviđeno da se taj dio proračuna drastično reducira u predstojeće dvije godine (na identičan iznos od 836 milijuna dinara, što je manje od 10% ovogodišnjeg troška). Razlika se, pretpostavljamo, odnosi na završetak plaćanja glavnog dijela posla modernizacije na kojoj radi rusko poduzeće RSK MiG na aerodromu Batajnica.

Airbus H215 njemačke policije – tri takva helikoptera naručena su za MUP Srbije 2019. godine (Photo: airbus.com)

Kada se zbroje sve predviđene nabave po klasifikaciji 512 dobiva se nakon rebalansa iznos od 70.847.495.000 dinara, odnosno oko 602,55 milijuna eura. Dramatičan porast proračuna za nabave sasvim sigurno ima u pozadini namjeru ulaska u nove ugovore za nabavu složenih borbenih sustava koji koštaju stotine milijuna eura. Nema potvrda što bi to sve moglo biti, ali predsjednik Aleksandar Vučić je već i ranije najavljivao nastavak nabava od Airbusa, što je moglo značiti još helikoptera H145M, uz pet koje sada ima Vojska Srbije i četiri pri MUP Srbije. Najava da se radi o francuskoj tehnici ukazuje na sasvim novi plan – da se nabave Airbus H215M ili H225M poznati pod imenom Super Puma. To su jedini proizvodi Airbusove tvornice u mjestu Marignane nedaleko Marseillesa koji se mogu predstaviti kao francuski. Postoje i letjelice lakše kategorije, ali za sada Vojska Srbije ima veliki broj starih, ali korisnih Gazela. U prilog pretpostavci da se radi o jednoj od te dvije varijante Super Pume ide i činjenica kako su one već na listi aktualnih nabava, ali za policiju Srbije. Tri komada H215 ugovorena su 2019. za 11.637.849.496,35 dinara (oko 98,98 milijuna eura). 

Po namjeni i nosivosti H215M i H225M su ekvivalenti Mi-17V-5, kojih Srbija ima pet primjeraka. Ako se ne nastavi popuna s Mi-17V-5 biti će to neobičan potez, ali vrlo je nejasno zašto bi se paralelno nabavljala tehnika iste klase od dva proizvođača. Ako isključimo takvu mogućnost, možemo procijeniti da će se nastavak nabava iz Rusije odnositi možda i na dodatne Mi-35M, jer su četiri primjerka koja sada lete premalen broj za razumno planiranje obuke i ekonomično održavanje na duži rok. Jedna od novih informacija koja je posredno došla u medijski prostor je i ona o nabavi još dvije bitnice PZO sustava Pancir-S1E, uz jednu koja je u naoružanju Vojske Srbije od prošle godine.

Vozila “Miloš” u pogonu “Borbenih složenih sistema” u Velikoj Plani (Photo: mod.gov.rs)

Dio dodatnog novca za nabave svakako će otići za ranije planirano financiranje već realiziranih nabava, zatim i na ugovore s javnim poduzećem Jugoimport-SDPR za nabavu domaće ratne tehnike, iz prosinca prošle i ožujka ove godine. Vrlo je neobično da se u vijestima Ministarstva obrane vidi kako je potpisnik ugovora s trećim domaćim poduzećima upravo Jugoimport-SDPR, jer nije praksa da se takvi poslovi ugovaraju posredno. To su očekivane nabave, jer je veliki raskorak između čestih javnih prikazivanja nove tehnike i činjenice da su u naoružanju tek male količine – na primjer, samo 6 Lazara 3, 10 Miloša, te jedna bitnica od 6 samohodnih oružja M15 (Nora-B52) kalibra 155 mm. Najavljene su tijekom ove godine nabavke još 24 Lazara 3, 20 Miloša, još dvije bitnice M15. Doduše, trenutno postoje samo nulte serije moderniziranog višecijevnog lansera raketa “Oganj” te zapovjednog i izvidničkog vozila BOV-KIV, a predstoji rad na povećanju broja tih tipova naoružanja.

U domeni avijacije do sada nije završen ni prototip moderniziranog jurišnika “Orao” nakon pet godina rada. Na izložbama se vidi samo platforma za lansiranje rakete VRVZ-200, koja je u istraživačkoj fazi rada, i funkcionalni model aviona s novim senzorima. Zatim, još nema potvrde ni da je funkcionalno naoružanje za Airbus H145M koje je za strani software i nosače projektirano u Srbiji. Modernizirana Gazela je također samo u fazi sredstva za izložbe s maketama naoružanja. Za te projekte biti će potrebno puno novca, rada i vremena, tako da je rebalans proračuna tu itekako potreban za nastavak modernizacije.

 

* ovaj je tekst autor Aleksandar Radić objavio 21. travnja 2021. na portalu Balkanska bezbednosna mreža (https://www.balkansec.net/). Tekst prenosimo s dozvolom, a njegov original pod naslovom Budžet Srbije: preko 600 miliona evra za vojne nabavke” dostupan je na adresi: https://www.balkansec.net/post/bud%C5%BEet-srbije-preko-600-miliona-evra-za-vojne-nabavke

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.