Slovenski obrambeno-politički “Pooling & Sharing” u regiji

 

Sastankom direktora za obrambenu politiku SEEC-a (Southeast Europe Clearinghouse) jučer je na Brdu kod Kranja započeo Sveobuhvatni regionalni sastanak ministara obrane članica, namijenjen harmonizaciji regionalne i sigurnosne suradnje na Zapadnom Balkanu i Jugozapadnoj Europi. Danas, drugog dana Regionalnog sastanka, susrest će se ministri obrane zemalja-članica Američko-jadranske povelje (A5), a za sutra je najavljen ministarski sastanak Inicijative za suradnju u Jugoistočnoj Europi (SEDM). Glavna tema današnjeg sastanka A5-inicijative bit će „Zajednički odgovori i prioriteti u uvjetima ekonomske krize: Doprinos regionalnoj i globalnoj sigurnosti“, a sudionici će se dotaknuti i druge popularne teme „Afganistan u post-ISAF razdoblju – mogućnosti zajedničkog sudjelovanja“ (članice A5, promatrači i zemlja-domaćin).
Inače, sastanak obrambenih direktora održava se jednom godišnje u okviru neformalne inicijative Clearinghousea za jugoistočnu Europu (SEEC). Inicijativom SEEC ove godine supredsjedaju Norveška te Bosna i Hercegovina. Otvarajući jučerašnji sastanak, direktor Direktorata za obrambenu politiku Ministarstva obrane Slovenije Primož Šavc rekao je kako je Slovenija odlučila organizirati taj skup s namjerom da se pokušaju racionalizirati projekti u području obrane.
Na trodnevnom Regionalnom sastanku, koji se održava na Brdu kod Kranja, sudjelovat će ministri obrane iz 11 država-članica spomenutih inicijativa (Albanija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Gruzija, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Moldova, Srbija i Slovenija), više od 150 delegata iz 20 zemalja i 8 međunarodnih te regionalnih organizacija, kao i visoki gosti – glavni tajnik OESS-a Lamberto Zannier i zamjenik glavnog tajnika NATO-a Alexander Vershbow. Projekt Sveobuhvatnog regionalnog sastanka ministara obrane predstavlja ostvarenje dvogodišnjih napora slovenskog Ministarstva obrane, utemeljenog na ideji da se u kratkom vremenskom razdoblju, do tjedan dana, na jednom mjestu organizira što više događaja u okviru različitih inicijativa čime se, smatraju naši susjedi Slovenci, štedi i vrijeme i novac. Nazvali mi to oblikom inicijative „Smart Defence“ ili nekakvim političkim „Pooling & Sharing“ pristupom, prisutnost brojnih ministara i najviših predstavnika važnih međunarodnih organizacija trebala bi unaprijediti suradnju između različitih regionalnih inicijativa, kao i međusobne općenite odnose među tim raznim međunarodnim te regionalnim organizacijama.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.