Hrvatska i Slovenija dogovaraju protupožarnu suradnju

 

Prilikom obilaska požarišta na Trstelju (kod Nove Gorice), slovenski ministar obrane Roman Jakič u ponedjeljak, 19. kolovoza, otkrio je detalje intenzivne i za sada prilično uspješne komunikacije sa svojim hrvatskim kolegom Antom Kotromanovićem i Ministarstvom obrane RH.

Prije tjedan dana, kada je 11. i 12 kolovoza na Trstelju gorio veliki požar, a 850 vatrogasaca, 210 vatrogasnih vozila i 2 helikoptera Slovenske vojske nije uspijevalo obuzdati vatru, Jakič je od Kotromanovića zatražio i dobio obećanje kako će Hrvatska poslati kanadere u slučaju potrebe. Slovenija je za pomoć prethodno zamolila Italiju, točnije pokrajinu Furlaniju-Julijsku krajinu, no zbog brojnih požara na tom području talijanski kanaderi nisu mogli stići u pomoć do pred kraj dana.

Sredinom rujna 1917., nakon 11. bitke kod Isonza, fronta je išla preko Trstelja

Sredinom rujna 1917., nakon 11. bitke kod Isonza, fronta je išla preko Trstelja

Uz jak požar i vjetar koji ga je dodatno raspirivao, posebnu opasnost gasiteljima na Trstelju predstavljala su neeksplodirana ubojna sredstva, budući je tim područjem prolazila linija fronte u Prvom svjetskom ratu. To je lako moglo postati i širim problemom ovoga dogovora o suradnji, budući da takvi, otpadnim streljivom zagađeni prostori, navodno predstavljaju prepreku za angažiranje hrvatskih vatrogasnih zrakoplova. No, slovenske protupožarne snage uspjele su požar obuzdati u predvečerje 11. kolovoza, pa su hrvatski kanaderi na kraju ionako ostali unutar granica Lijepe naše.

Brdo Trstelj i na njemu smješteni komunikacijski centar

Dok slovenske službe tek zbrajaju štetu nastalu nakon požara na Trstelju, ministar obrane Slovenija Roman Jakič pohvalio je gestu svog hrvatskog kolege Ante Kotromanovića i spremnost za pomoć hrvatskih protupožarnih zrakoplova. Požar na Trstelju je, očito, tek početak „jednog divnog prijateljstva“, budući su se tijekom proteklih nekoliko dana Jakič i Kotromanović dogovorili o potpisivanju bilateralnog sporazuma između Slovenije i Hrvatske o suradnji u slučaju ovakvih prirodnih nepogoda.

Takvim bi se sporazumom, napomenuo je Jakič, olakšala međusobna pomoć u rješavanju nesreća ovakve vrste, a poštivao bi se princip „pooling&sharing“ koji se primjenjuje u Europskoj uniji i NATO-savezu. Na temelju tog principa, s postojećim bi se kapacitetima pomagalo na razini regionalne suradnje, piše u priopćenju Ministarstva obrane Republike Slovenije. Kao što smo već nekoliko puta naglašavali, Hrvatska jedina od zemalja regije raspolaže s protupožarnim zrakoplovima tipa Canadair CL-415, i time je gotovo pa dežurni vatrogasac. S obzirom na takav jedinstveni resurs na širem području, Hrvatska pogotovo ima pravo, pa i obvezu, naplaćivati svoje vatrogasne usluge, što nedavno, u slučaju BiH, nije uspjela.

Osim Jakiča, o hrvatsko-slovenskoj protupožarnoj suradnji govorio je u ponedjeljak i zapovjednik Civilne zaštite Republike Slovenije, Srečko Šestan. On je potvrdio da je po pitanju bilateralne suradnje u Ministarstvu obrane RS već napravljen standardni operativni postupak, u koji je uključena suradnja pri gašenju, helikopterima ali i drugim protupožarnim letjelicama. Krajem ovog mjeseca održat će se koordinacija s hrvatskom stranom, na kojoj će se, među ostalim, dogovarati koliki će granični pojas takva suradnja obuhvaćati. Prođe li ta koordinacija kako se svi nadaju, sporazum između Hrvatske i Slovenije o suradnji u slučaju većih požara mogao bi biti potpisan već ove jeseni.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.