30 projekata obrambene suradnje Hrvatske i Slovenije

 

Slovenski ministar obrane Roman Jakič primio je u utorak, 28. siječnja, novu hrvatsku veleposlanicu Vesnu Terzić, i s njom porazgovarao o bilateralnoj suradnji na području obrane, kao i o aktualnim zbivanjima u RH i Sloveniji, te regiji. Bilateralna suradnja Lijepe naše i Dežele na vojnom i obrambenom području oblikovana je racionalno i razborito, te u smjeru inicijativa i projekata koji imaju konkretne rezultate i visok stupanj realizacije, složili su se Terzić i Jakič. Trenutno je u postupku usvajanja program bilateralne suradnje za 2014. godinu, koji sadrži više od 30 aktivnosti, a glavna područja suradnja su vojno obrazovanje i osposobljavanje, suradnja mornarica, te zajedničko sudjelovanje na vojnim vježbama.

Tu nije nimalo zanemariva ni hrvatska namjera o ulasku u slovenski Multinacionalni Centar izvrsnosti za brdsko ratovanje, kao ni zanimanje za sudjelovanje u tečajevima. S druge strane, Slovenija je pohvalila Hrvatsku za domaćinstvo Središtu za sigurnosnu suradnju RACVIAC koji, po Jakičevim riječima, ima veliki kapacitet i jedna je od najjačih regionalnih organizacija na području sigurnosti i obrane. Slovenija namjerava u RACVIAC-u osnažiti svoje prisustvo, akreditiravši jednu osobu kao voditelja Stupa za reformu sigurnosnog sektora, te nuđenjem stručnih i vjerodostojnih predavača.

Ministar Jakič posebno je zadovoljan intenzivnom i kontinuiranom suradnjom između dva ministarstva, koja je na najvišoj razini otkad su obje države ušle u članstvo NATO-a i EU. U tom kontekstu, Jakič i Terzić su razgovarali o prednostima regionalne suradnje u smjeru koncepta pametne obrane i razmjene sposobnosti, što je posebno važno u vrijeme smanjenja obrambenih proračuna. Razgovaralo se i o ideju akreditiranja tzv. letećih vojnih izaslanika, budući da ni jedna zemlja više nema akreditirane rezidentne VIZ-ove, stoji u priopćenju Ministarstva obrane Slovenije.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.