Katič i Krstičević: zaustavili smo pad proračuna

 

Odmah po povratku iz Izraela, hrvatski ministar obrane Damir Krstičević otišao je u Sloveniju, gdje su ga dočekali slovenska ministrica obrane Andreja Katič, predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, članovi Odbora za obranu Državnoga zbora, te čelni ljudi NATO Centra izvrsnosti za brdsko ratovanje. To je vrlo slična tura onoj koju je sredinom studenog prošle godine imao načelnik GS OS RH general Mirko Šundov, jedino što je umjesto u NATO Centar Šundov otišao u Generalštab Slovenske vojske na susret sa svojim kolegom, načelnikom Andrejem Ostermanom. Kako se čini iz priopćenja Ministarstva obrane Republike Slovenije, Krstičević je, za razliku od Šundova, imao ipak ponešto sadržajnije razgovore, koji su se uglavnom doticali niza zajedničkih hrvatsko-slovenskih projekata intenziviranih još u vrijeme bivših ministara obrane Ante Kotromanovića i Romana Jakiča.

Ministrica obrane Slovenije Andreja Katič posebno je izdvojila odličnu suradnju dvije zemlje na području izvođenja vojnih vježbi i obuke (Jadranski udar, Immediate Response, Štit, Delfin), kao i sudjelovanje Hrvatske u NATO Centru izvrsnosti za brdsko ratovanje, u kojem je Hrvatska jedna od sponzorskih država, te sudjeluje u strukturi Centra s jednim pripadnikom OS RH, odgovornim za područje obuke. Katič je pritom svog hrvatskog kolegu pozvala na bolje iskorištavanje tečajeva i obuke u organizaciji centra izvrsnosti. Krstičević je uzvratio zadovoljstvom činjenicom što se pripadnici Slovenske vojske već godinama školuju na Visokoj školi za dočasnike, Zapovjedno-stožernoj školi i tečajevima za vojne diplomate, dok je Katič obećala da će zbog kvalitete osposobljavanja i obuke Slovenija i nadalje slati svoje vojnike na spomenute programe. Ministar Krstičević je istaknuo kako hrvatska strana podržava razvoj te suradnje u narednom razdoblju, te njeno proširenje na području mornarica.

Oba ministra zauzela su se za jačanje suradnje na 3 područja: (1) na intenziviranje suradnje u okviru NATO Centra izvrsnosti za brdsko ratovanje, (2) na području obuke prednjih zračnih motritelja, posebno zato što Slovenska vojska na aerodromu Cerklje ob Krki uspostavlja regionalnu školu AGOS koja bi trebala biti akreditirana od strane SAD-a i NATO-saveza, te (3) na području obrambene industrije. Ministar Krstičević u izjavi nakon susreta posebno je izdvojio jednu vježbu koja će pokazati prijateljstvo između Lijepe naše i Dežele:

Mogu najaviti jednu dobru vježbu – to je Štit – ta je vježba u funkciji spremnosti i Slovenske vojske i Hrvatske vojske, ona je u funkciji interoperabilnosti. Mislim da bi se ona trebala i ove godine održati u 4. mjesecu i, po informacijama, i predsjednik Slovenije gospodin Pahor i predsjednica Hrvatske gđa Kolinda Grabar Kitarović su dogovorili da bi zajedno prisustvovali toj jednoj vježbi. Mislim da je to ukupna potvrda dobrih, prijateljskih odnosa“.

Andreja Katič i Damir Krstičević razgovarali su i o regionalnoj suradnji te multilateralnim projektima, izričito pritom spomenuvši suradnju dvije države u Multinacionalnim kopnenim snagama (Multinational Land Force – MLF). Slovenija već godinama kao pridružena članica sudjeluje u radu centra RACVIAC, što namjerava i ubuduće, pri čemu bi se posebno fokusirala na područje rodne perspektive. Slovenski bi stručnjaci predstavili značenje tog termina za oružane snage, budući da Slovenija na tom području ima puno znanja i iskustva, prepoznatih i u okviru NATO saveza. Ministar obrane RH taj je prijedlog prihvatio, naročito uzme li se u obzir da i u Hrvatskoj raste svijest o toj temi.

Hrvatska i slovenska obrambena delegacija - puno tema za razgovor

Hrvatska i slovenska obrambena delegacija – puno tema za razgovor

Zanimljivost današnjeg susreta je u tome što su se oba ministra obrane pohvalila svojim dosadašnjim dosezima na obrambeno-političkom planu. Tako su i Katič i Krstičević spomenuli kako su svaki u svojoj Vladi uspjeli zaustaviti pad obrambenog proračuna, kao i da su pokrenuli reforme sigurnosno-obrambenog sustava. Slovenija je prošle godine napravila Strateški pregled obrane, koji nužno zahtijeva izmjene postojećih strategija i doktrina, sustavne promjene i zaustavljanje negativnog trenda na kadrovskom području, te je okončan projekt nadogradnje sustava kriznog upravljanja u državi. Na temelju toga, u Ministarstvu obrane Slovenije pripremili su dva nacrta najvažnijih obrambenih zakona – Zakona o obrani i Zakona o službi u Slovenskoj vojsci, koji su upravo u javnoj raspravi. Početkom ovog mjeseca Slovenija i NATO uskladili su prijedloge ciljeva sposobnosti NATO-a u 2017. godini. Hrvatski ministar obrane, osim pohvale povećanju proračuna za obranu, također je izvijestio o programu Vlade RH i osnaživanju sposobnosti na području obrane i sigurnosti, kao i o izradi novih strateških dokumenata.

Krstičević na Odboru za obranu Državnoga zbora

Slovenska Vlada prošloga je tjedna iznijela namjeru da u sklopu tzv. ojačane Prednje prisutnosti (enhanced Forward presence – eFP) NATO-a u Latviju pošalje do 50 pripadnika Slovenske vojske, no konačnu odluku će se o tome donijeti nakon rasprave u Državnom zboru. Upravo jutros, prije Krstičevićevog posjeta, Odbor za obranu Državnoga zbora to je pitanje raspravljao na 45. hitnoj sjednici. S hrvatske strane, ministar Krstičević najavio je da će Hrvatska ove godine u međunarodne operacije i misije uputiti najveći broj pripadnika hrvatskih Oružanih snaga, kao i da za potrebe eFP priprema kontingent koji će djelovati pod zapovjedništvom Njemačke.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.