Američka donacija za ROLE-2

 

U slovensku luku Koper je u srijedu, 22. travnja, stiglo 5 vozila MEDIC HMMWV M1152 za potrebe Slovenske vojske. Četiri nova vozila su donacija Vlade Sjedinjenih Američkih Država, dok je jedno dodatno kupilo slovensko Ministarstvo obrane. Lynda Blanchard, američka veleposlanica u Sloveniji, na licu mjesta je predala ovih 5 vozila novom slovenskom ministru obrane Mateju Toninu, napominjući kako je to dokaz odličnog i dugotrajnog partnerstva Slovenije i SAD-a. Ova terenska sanitetska vozila 4 x4 HMMWV M1152 Ambulance nabavljena su kroz američki program pomoći „European Security Assistance Fund“ (ESAF), i to neposredno od proizvođača AM General. „Vozila ćemo koristiti doma i u inozemstvu, gdjegod će se pokazati potreba. Tako se pokazuje solidarnost unutar Saveza, tako se pokazuje da smo jači zajedno. To je prava donacija u pravo vrijeme“, rekao je po primopredaji vozila slovenski ministar obrane Matej Tonin. Vozila su potom prebačena u skladište Direktorata za logistiku Ministarstva obrane u Šentvidu.

Osnovna namjena ovih sanitetskih vozila bit će jačanje sposobnosti Slovenske vojske u Balkanskoj namjenskoj zdravstvenoj postrojbi (Balkan Medical Task Force – BMTF), u kojoj Slovenija sudjeluje od samog njenog uspostavljanja 2010. godine, a 2022. bi trebala preuzeti ulogu vodeće države. Riječ je o međunarodnoj regionalnoj vojsko-zdravstvenoj sposobnosti hitnog odaziva, koja je u travnju prošle godine dosegla punu operativnu sposobnost, što joj omogućuje djelovanje u regiji Zapadnog Balkana za slučaj prirodnih ili drugih nepogoda. Republika Slovenija sudjeluje u BMTF s tri tima (ukupno 13 ljudi) – kirurškim timom, ekipom za intenzivnu njegu i ekipom za evakuaciju. Ovom donacijom Slovenija će prije svega jačati svoj tim za evakuaciju.

Druga namjena ovih sanitetskih vozila bit će daljnje jačanje razvoja nacionalne ROLE-2 sposobnosti. U procesu njihovog uvođenja u operativnu uporabu u Slovenskoj vojsci ta će se vozila kompletirati dodavanjem komunikacijske opreme, defibrilatora, ventilatora, respiratora, medicinskog kisika, raznih medicinskih uređaja i instrumenata, te potrošnog sanitetskog materijala. Do kraja ove godine predviđeno je uvođenje ovih sanitetskih vozila u punu operativnu uporabu u okviru SV, a do tada će se provesti i obuka o njihovu korištenju i osnovnom održavanju, te integraciji opreme u vozilo.

Photo by US Embassy in Slovenia

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.