OS BiH pri kraju opremanja vozilima HMMWV

 

Prošloga tjedna, točnije 3. srpnja, u vojarni „Rajlovac“ kod Sarajeva održana je svečana primopredaja vozila „Humvee“ (HMMWV) Ministarstvu obrane BiH. Vlada Sjedinjenih Američkih Država donirala je MO BiH i OS BiH 20 višenamjenskih motornih vozila HMMWV tip M1152 u vrijednosti od oko 2,85 milijuna USD. Predajući ovu donaciju, veleposlanik SAD-a u BiH, Eric Nelson, rekao je da su SAD ponosne što mogu pomoći BiH kao svom NATO partneru, te da time „bilo koja postrojba OS BiH koja koristi vozila Humvee odmah postaje interoperabilna sa snagama bilo koje od čak 12 članica NATO-a koje koriste ova vozila“. HMMWV se mogu uspješno koristiti i u operacijama pomoći građanima i civilnim strukturama u različitim vremenskim uvjetima, istaknuo je Nelson, izrazivši nadu da će u narednim godinama SAD isporučiti Sarajevu još vozila i druge opreme. „Ovo će bitno doprinijeti našim nastojanjima ka interoperabilnosti i povesti nas korak dalje u ispunjenju zadanih partnerskih ciljeva. Mi u Ministarstvu obrane posebno smo predani postizanju pune interoperabilnosti s NATO-om. To je dio sveukupnih nastojanja da doprinesemo ostvarenju primarnog vanjskopolitičkog cilja, integracije naše države u euroatlantske strukture“, nadovezala se i ministrica obrane BiH Marina Pendeš.

Ovom donacijom od 20 vozila HMMWV upotpunjena je prethodna donacija od 24 ista takva vozila, isporučenih BiH u ožujku 2017. godine. Načelnik Zajedničkog stožera OS BiH, general pukovnik Senad Mašović, najavio je da očekuje isporuku još 16 ovakvih vozila, čime bi konačan broj vozila HMMWV u OS BiH trebao biti planiranih 60.

Američka vozila „Humvee“ vrlo su popularna na prostoru bivše Jugoslavije. Osim BiH, ta su vozila široko rasprostranjena i u Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji… Vlada SAD-a ta je vozila u nekoliko navrata donirala čak i „vojno neutralnoj“ Srbiji. Prva donacija od 17 HMMWV-a išla je u tom smjeru 2012. godine, u vrijeme kada je ministar obrane Srbije bio današnji predsjednik Aleksandar Vučić. Potom je 2013. Vlada SAD-a Srbiji donirala još 4 vozila, a 2017. – još 19 vozila. S tom donacijom, ukupna vrijednost 41 vozila HMMWV  iz donacije SAD-a Vojsci Srbije iznosila je nešto više od 7,5 milijuna dolara. Osim vozila, SAD su u istom paketu donirale i obuku pripadnika VS, kao i dvije godine održavanja vozila i nabave rezervnih dijelova.

Krajem 2018. godine na Kosovo je stigla prva pošiljka od 24 vozila HMMWV, od ukupno 51 vozila koje Vlada Republike Kosovo namjerava nabaviti od SAD-a. No Kosovo je i donekle specifično, jer je jedna od rijetkih država s ovih prostora koja je svoja HMMWV vozila kupila, a ne dobila putem donacije. Ugovor između Vlade Kosova, Kosovskih snaga sigurnosti i američke tvrtke AM General potpisan je u srpnju 2018. godine, a prva 24 vozila stigla su na Kosovo u prosincu, uoči parlamentarnog izglasavanja uspostave Vojske Kosova.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.