Zanimljive donacije u susjedstvu

 

Jučer su Slovenija i Crna Gora, neovisno jedna od druge, objavile vijest o donacijama koje su primile njihove oružane snage.

Otpravnik poslova SAD-a ispred JTAC simulatora (Photo: SV/poddesetnik Damjan Vodenik)

Tako je na web-stranici Slovenske vojske objavljeno da je u nedjelju, 02. lipnja, u Cerklju ob Krki svečano otvoren novi taktički simulator. Simulator je Škola kontrolora bliske zračne potpore (Air Ground Operation School – AGOS) nabavila zahvaljujući financijskoj donaciji SAD-a u iznosu od 1,1 milijun USD. Riječ je o sredstvima iz programa Expeditionary Capabilities Fund FY14, zahvaljujući kojima je Slovenija još 2018. kupila ovaj taktički simulator. On će se koristiti za rad i obučavanje kontrolora bliske zračne potpore (Joint Terminal Attack Controller – JTAC), a trenutno se upotrebljava i u aktualnoj vježbi Jadranski udar 19 (Adriatic Strike 19) kao jedna od lokacija izvođenja vježbe.

Naši južni susjedi, tj. Ministarstvo Crne Gore, objavili su  također jučer (04. lipnja) da je Odbor za investicije NATO-a prihvatio zahtjev Crne Gore za pomoć u uspostavljanju sustava nadzora zračnog prostora. Time je NATO zapravo odlučio o dodjeli 3D radara velikog dometa za nadzor crnogorskog zračnog prostora, besplatno i na neodređeno vrijeme. Tijekom naredne 2 godine, obavit će se modernizacija, obuka kadra i instaliranje radara. Sam radarski sustav vrijedi oko 20 milijuna eura, dok će troškove transporta i postavljanja radara u iznosu od oko 4 milijuna eura snositi crnogorska strana.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Dragutin Dakić, potvrdio je početkom travnja na sjednici parlamentarnog Odbora za sigurnost i obranu da je NATO odobrio dodjelu radarskog sustava Crnoj Gori. „Sljedeći korak u modernizaciji je nabava radara. Budući je to dosta velika investicija, mi smo dobili radar NATO kroz donaciju, a naša obveza je da izvršimo financiranje kroz opremanje i uređenje položaja na godišnjoj razini. Na taj način ćemo pokriti one kritične točke kako bi se zaokružila kompletna slika Crne Gore, s obzirom da NATO već pokriva teritorij Crne Gore. Međutim, imajući u vidu njenu konfiguraciju, kao i to da imamo dosta tzv. tamnih kuteva, opredijelili smo se za nabavu radara koji će najvjerojatnije biti postavljen na Bjelasici, i na taj način će naš zračni prostor biti integriran u NATO sustav“, rekao je Dakić članovima Odbora za sigurnost i obranu. Radar će vjerojatno biti postavljen na lokalitetu Zekova glava na planini Bjelasici, u okolici Berana.

Crna Gora je članica tzv. BRAAD (Balkan Air Defence Aproach) inicijative (gdje Hrvatska ima vodeću ulogu) , kojoj je zadatak  upravo rješavanje pitanja nadzora zračnog prostora u regiji. NATO studija, rađena tim povodom, ustanovila je da u regiji nedostaju 4 radara, te da bi Crna Gora, Makedonija, Albanija i BiH trebale imati svaka po jedan radarski sustav, čime bi se upotpunila sposobnost nadzora zračnog prostora. Nadzor morskog prostora Crna Gora je riješila 2013. godine, kada je zahvaljujući novčanim sredstvima Sjedinjenih Američkih Država kupila 2 obalna motrilačka radara. Sada, putem NATO-a Crna Gora napokon rješava i nadzor zračnog prostora –najprije prošlogodišnjim osiguravanjem air-policinga, a onda i aktualnom nabavom novog radarskog sustava.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.