Slovenija prodala tenk – uspjeh ili ne?

 

U utorak, 24. travnja, u Ministarstvu obrane Slovenije otvorene su ponude za kupovinu tenkova M-55S. Otvaranje ponude i nije bilo naročito spektakularno, jer je za kupovinu ukupno 27 tenkova stigla tek jedna jedina ponuda, i to za paket – jedan tenk i streljivo – s početnom cijenom od 820.000 eura.

Nakon pokušaja prodaje iz ljeta 2016. godine, na ponavljanje javnog poziva za prodaju tenkova M-55S (ovoga puta njih 27 komada) MORS se odlučio početkom veljače ove godine, a javni natječaj bio je objavljen 29. ožujka 2018. godine, među ostalim i na web-stranici slovenskog Ministarstva obrane. Kao predmet prodaje navode se „tenkovi M-55S s pripadajućim rezervnim dijelovima i alatom, streljivom, dimnim granatama, i zamjenskim ERA pločama“. Iako je bilo moguće kupiti i samo jednu mašinu, prodaja je bila podijeljena u 3 grupe: (1) 13 tenkova M-55S i rezervni dijelovi, specijalni alati, ERA ploče (Explosive Reactive Armour) – početna cijena za ovu grupu bila je 2.650.000 eura, (2) 13 tenkova M-55S – početna cijena 2.600.000 eura, te (3) jedan tenk M-55S sa streljivom (105 mm: 1.496 komada I-HEAT-T, i još 1.475 komada HESH-T) te dimnim granatama (CL-3030, 1.908 komada) – početna cijena 820.000 eura. Pritom je izričito navedeno da je prodaja grupe (1) i (3) planirana tijekom 2018. godine, a prodaja grupe (2) – tijekom 2019. godine. Streljivo, dimne granate, rezervni dijelovi, alati i ERA ploče prodavale su se isključivo u cjelovitom paketu s tenkovima.

Prodaja je provođena po načelu „viđeno-kupljeno“, a ozbiljnost namjere ponuditelji su trebali potkrijepiti uplatom osiguranja u iznosu od 200.000,00 eura. U natječaju je još stajalo da kupac cijeli iznos treba platiti u jednoj rati, i to najkasnije do 30 dana po ispostavi računa. Rok za predaju ponuda bio je ponedjeljak, 23. travnja, do 12.00 sati, da bi već narednog dana ponude (tj. jedina pristigla ponuda) bile javno otvorene.

Tenkovi oglašeni na prodaju datiraju iz doba JNA, a Slovenija ih je remontirala i modernizirala u suradnji s Izraelom još davne 2001. godine. Tada je remont prošlo ukupno 30 tenkova, što je Sloveniju koštalo ne baš malih 52 milijuna eura. Iako je bilo planirano da će biti u upotrebi u Slovenskoj vojsci do 2015. godine, ovi remontirani tenkovi povučeni su iz aktivne uporabe i „konzervirani“ već 2006. godine. Prema podacima s web-stranice Slovenske vojske, tenk M-55S proteklo desetljeće proveo je u formalnome sastavu pričuvnih jedinica.

Iako se na prvi pogled prodaja jednog od 27 oglašenih tenkova čini kao neuspjeh, pogleda li se hrvatsko iskustvo javne prodaje – slovenski primjer daleko je uspješniji. Imajući u vidu razinu egzotičnosti slovenske pregradnje tenka tenk M-55S, vjerojatno je da se taj jedan primjerak prvenstveno prodalo kao uzorak za provjeru, čiji bi rezultat mogla biti i neka ozbiljnija ponuda za preostatak njihove raspoložive kvote. Uz to, tijekom proteklih 10-ak godina, slovensko Ministarstvo obrane uspješno je prodalo zrakoplove Pilatus, radare AN-TPS/70, protuoklopna sredstva i rakete, različita vozila, dijelove odora, otpisano pješačko naoružanje, te različite strojeve i alate. Za ovu godinu je, osim tenkova, predviđena i prodaja ostataka sustava protuzračne obrane Roland II (čije su zastarjele rakete u rujnu 2016. uništene u hrvatskom poduzeću ISL Spreewerk, d.o.o. u Gospiću), a nastavit će se i s prodajom neformacijske opreme, streljiva, eksploziva te druge opreme koju će se trajno otpisati tijekom 2018. godine.

Za razliku od slovenskog Ministarstva obrane, MORH je preko Agencije Alan prodavao zrakoplove – 6 Pilatusa (3 PC-9 i 3 PC-9M), 7 helikoptera Mi-24V, te 2 transportna AN-32B. Natječaj nije bio naročito uspješan – nije bilo previše zaintersiranih za kupovinu ove zrakoplovne tehnike, a u javnosti se spominjala prodaja tek 3 školska Pilatusa, no za to nije bilo službene potvrde. Nakon toga, natječaj više nije obnavljan. Što se tiče ostalog naoružanja, MORH je najveći dio pješačkog naoružanja prodao sumnjivim kanalima prema Jordanu i Saudijskoj Arabiji, nešto malo je poklonio partnerima te prijateljskim državama (SAD-u, Maliju), a dio veće opreme uglavnom poklanja raznim braniteljskim i drugim zainteresiranim udrugama.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.