Njemačka – privremeni spas za slovenske tenkove

 

U srpnju ove godine slovenska je Vlada potpisala Memorandum o razumijevanju između Kopnene vojske SAD za Europu i Ministarstva obrane Republike Slovenije o transportu, skladištenju, održavanju i uporabi 4 glavna borbena tenka M-84 u Združenom multinacionalnom centru za spremnost (JMRC – Joint Multinational Readiness Center) u Hohenfelsu u SR Njemačkoj. Prema tom dokumentu, tenkovi u Njemačku odlaze zajedno s posadama, koje će ih održavati i isključivo njima upravljati prilikom međunarodnih vježbi tijekom ove i naredne 3 godine. Svrha ovakvih vježbi je pružanje realne obuke za združenu borbu rodova, provjera sposobnosti za djelovanje u združenoj borbi i vježba provjere postupaka saveznika. Slovenski portal Obramba.com piše da su predviđeni troškovi ovakvog sudjelovanja slovenske opreme i ljudstva za tekuću godinu procijenjeni na ukupno 120.000 eura, te još na 190.000 eura za sljedeću godinu. Troškovi jednokratnog prijevoza tenkova u JMRC iznose 45.500 eura, godišnji troškovi održavanja – 30.500 eura, dok razlika od 15.000 eura otpada na troškove njihova djelovanja u vježbovnim aktivnostima (ove godine jedna, sljedeće godine 4 vježbe) – prije svega na gorivo, stanovanje i plaće pripadnika Slovenske vojske.

Izvor: Obramba.com

Izvor: Obramba.com

U ponedjeljak, 05. listopada, počeo je ukrcaj tenkova M-84 na vagone Slovenskih željeznica, kako bi ovih dana oni krenuli put Hohenfelsa u Njemačkoj. Ovakav razvoj događaja predstavlja mali tračak nade za slovensko oklopništvo koje trenutno, zbog loše financijske situacije, gotovo da nema budućnosti. Kako piše Obramba, Slovenska je vojska prilikom svoje posljednje transformacije strukture 2013. godine pod upitnik stavila daljnju uporabu glavnih oružnih sustava (letjelica, plovila, tenkova, bojnih vozila pješaštva). Neki su sustavi tada potpuno uklonjeni iz uporabe, drugi su završili u skladištima kao „strateška rezerva“ ili na listi za prodaju, dok su treći dobili nove zadaće u međunarodnim misijama, što se najbolje vidi u slučaju vojnog plovila „Triglav“, koji bi tijekom ovog mjeseca trebao otići na Mediteran, u EU operaciju „EU NAVFOR MED“.

Prije nekoliko godina, oklopne snage Slovenske vojske odložene su na sporedni kolosijek: tenkovi M-55S (modernizirani T-55), tenkovi M-84 i borbena vozila pješaštva M-80 konzervirani su, i kao strateška rezerva smješteni u garaže Vojarne Stanislava Požara u Pivki. Potom su tenkovi M-55S uvršteni na popis za prodaju, ali do sada još nije objavljen niti jedan javni natječaj o tome. Od svih oklopnih snaga, piše Obramba, trenutno je operativna tek jedna satnija tenkova M-84, njih ukupno 13. O njima brine 45. centar gusjeničnih borbenih vozila iz sastava 157. logističkog puka Logističke brigade Slovenske vojske, koja nakon transformacije SV pod svojim okriljem ima sva operativna borbena i gusjenična vozila u državi.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.