MORS zaradio 1,7 milijuna eura od prodaje oružja

 

Za manje od 10 minuta Slovenska je vojska prošloga tjedna zaradila 1,7 milijuna eura. U četvrtak, 19. veljače, na javnoj dražbi Ministarstvo obrane Slovenije i Slovenska vojska prodali su 23.050 komada rashodovanog pješačkog oružja austrijskoj tvrtki Limex i za taj paket dobili 1.700.184,00 milijuna eura. Većinu oružja činili su pištolji (11 tisuća komada), razne puške (8 000 komada, od čega 5852 poluautomatske puške i 404 automatske puške SAR), strojnice (oko tisuću komada), te 273 mitraljeza.

Ruska strojnica M 41 PPŠ prodana je za 240 eura po komadu

Ruska strojnica M 41 PPŠ prodana je za 240 eura po komadu

Željko Kralj iz Direktorata za logistiku MORS-a okupljenim je novinarima pojasnio da se radi o starom i neperspektivnom oružju koje samo generira nove troškove – zauzima ogroman skladišni prostor i zahtijeva posebno osiguranje, te redoviti godišnji pregled, popis i ponovnu konzervaciju. Zato je prije nekoliko godina donesena odluka da se staro oružje, budući da nije isplativo, trajno onesposobi i odnese na komisijsko uništenje. No kako ni to nije besplatno, a staro je oružje trenutno jako u trendu, susjedi Slovenci odlučili su se za komercijalnije rješenje – određenu količinu oružja (180 komada) predali su Vojnom muzeju u Pivki, koji je dio prodao dalje, registriranim otkupljivačima i kolekcionarima. Drugih 130 komada MORS je pokusno prodao prošle godine, i zaradio 25 tisuća eura. Potom su u jesen 2014. održane dvije dražbe – na prvoj je prodano svih ponuđenih 25 komada, a na drugoj nešto više – 675 komada. Nakon toga su u MORS-u detaljno popisali svo preostalo staro oružje.

Iznenađeni velikim interesom, u MORS-u su odlučili 19. veljače ove godine organizirati veliku javnu dražbu, najobimniju do sada, pozvavši na nju 14 registriranih poduzeća u Europi i SAD-u (uz obvezu registracije koja je morala biti obavljena do 16. veljače). U konačnici je austrijski Limex kupio 4 od ukupno 8 paketa, odnosno 20 tisuća od ukupno 46.629 komada oružja koliko MORS namjerava prodati tijekom godine. Osim austrijskog poduzeća, ozbiljan kandidat bila je i jedna češka tvrtka, no Austrijanci su ocijenjeni kao ozbiljniji – kao poznati kupci oružja po Njemačkoj, Italiji, BiH, Srbiji i Ukrajini, s vlastitim iznimno dobro čuvanim kompleksom za skladištenje velikih količina oružja. „To je ozbiljno poduzeće, koje poštuje strogo europsko zakonodavstvo. Niti jedan komad njihovog oružja ne može doći na krizna žarišta, kako bi se upotrebljavalo za rat“, objasnio je Željko Kralj konačni odabir Ministarstva obrane Republike Slovenije. Nakon deaktivacije, Limex će slovensko oružje dalje prodati kolekcionarima i filmskoj industriji. Neki komadi prodanog oružja već imaju filmskoga „iskustva“, pa se tako među otpisanim primjercima našla i gomila legendarnih jugoslavenskih “Šaraca” M53, kao i originalnih puškomitraljeza MG 34 te MG 42, masovno viđenih i u filmu „Sutjeska“ (1973. godina, režija: Stipe Delić) – koji kada su ispravni na aukcijama povijesnog vojnog naoružanja u SAD dostižu i od 3500 USD po komadu.

Iz MORS-a su već najavili novu dražbu, na kojoj će ponuditi haubice M2A1 1055, 30 tenkova M-55S, 10 tenkova M84 i oklopna vozila BVP M-80. Ti su sustavi iz različitih razloga uklonjeni iz operativne uporabe u Slovenskoj vojsci, ali su ipak uskladišteni kao neka strateška rezerva. Nakon što su okončane dražbe za prodaju starih otpisanih vozila, a sada i ova za staro oružje, do 20. veljače je bio aktivan i natječaj za otkup dva mostopolagača (tovarna vozila KRAZ s škarastim mostnim blokom TMM-3M). Sav prikupljeni prihod susjedi Slovenci namjeravaju preusmjeriti na kupovinu opreme za usmjeravanje zračne potpore, opremu za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava, te za kupovinu terenskih i kombiniranih vojnih vozila.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.