Što je Jakič radio prvih godinu dana?

 

Godinu dana nakon dolaska na mjesto ministra obrane Slovenija, Roman Jakič sazvao je press-konferenciju i na njoj izložio što je radio u proteklom razdoblju, i kakvi su mu planovi do kraja ove godine. Od dosadašnjih prioriteta izdvojio je međunarodnu suradnju, prije svega podršku zemljama Zapadnog Balkana (prvenstveno Crnoj Gori) u provedbi obrambenih reformi i uključivanju u euroatlantske integracije, te prvi Sveobuhvatni regionalni ministarski sastanak (sastanak zemalja-članica Američko-jadranske povelje – A5, i Inicijative za suradnju u jugoistočnoj Europi – SEDM), koji se u listopadu 2013. održao na Brdu kod Kranja.

Siječanj ove godine bio je posebno intenzivan, pa je Sloveniju, povodom 10. obljetnice njenog članstva u Savezu, najprije posjetio glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen. Istoga mjeseca, slovenski i mađarski ministar obrane, Roman Jakič i Csaba Hende, potpisali su obnovljeni sporazum o vojnoj suradnji na području zrakoplovstva i protuzračne obrane, na temelju kojeg se Mađarskoj i Italiji omogućava integracija u NATO-operaciju nadzora zračnog prostora nad Slovenijom. Siječnju treba pripisati i sudjelovanje slovenskog broda Triglav u humanitarnoj operaciji talijanskih sigurnosnih i obrambenih snaga „Mare Nostrum“, što je Sloveniji donijelo pozitivnu sliku u široj međunarodnoj javnosti.

Cerklje ob Krki

Cerklje ob Krki

Tijekom proteklih godinu dana krenulo se i u nabavu određene opreme koja pruža veću sigurnost pripadnicima Slovenske vojske i omogućava redoviti rad i obuku. Među ostalim, pokrenuta je nabava borbenih kaciga (kroz naredne tri godine), borbenih odora, te streljiva i naoružanja. U okviru projekta rekonstrukcije vojnog aerodroma u Cerklju ob Krki sklopljena su dva ugovora, oba iz sredstava NATO-saveza. Pritom je nabava kaciga za slovensku javnost bila posebno sporna zbog sumnji da kacige proizvođača United Shield International, koji je dobio posao na javnom natječaju, ne zadovoljavaju tražene uvjete za balističku zaštitu. Ministarstvo obrane RS na te je medijske napise reagiralo vrlo detaljnim priopćenjem, nabrajajući sve ponude koje su pristigle na natječaj, kao i postupak koji je doveo do odabira United Shield Internationala kao najboljeg ponuđača.

Među svoje dosege ministar Jakič je uvrstio i stavljanje zrakoplova Falcon u operativnu upotrebu, iako je zrakoplov još uvijek u programu prodaje državne imovine, ali je u međuvremenu upisan u sastav SV-a. No priča s Falconom ima i svoju tamnu stranu, budući se letjelica pokvarila gotovo svaki put kada se vinula u zrak, a i troškovi njenog održavanja penju se nebu pod oblake.

Druga faza transformacije Slovenske vojske završila je 15. svibnja prošle godine. Daljnji preustroj tijekom ove godine uključuje analizu djelovanja nove strukture, te otklanjanje eventualnih procesnih, organizacijskih, kadrovskih ili materijalnih slabosti. Broj zaposlenih u upravnom dijelu Ministarstva obrane Slovenije smanjen je za 27 zaposlenika, pa će se s predviđenim odlascima u mirovinu do kraja godine doseći planirani broj od 1158 zaposlenih. Što se civilno-vojne suradnje tiče, ona se prije svega manifestira uključivanjem Slovenske vojske u sustav zaštite i spašavanja, kao i na neke druge projekte poput predaje vojne mobilne bolnice na upotrebu Općoj bolnici Jesenice tijekom izgradnje centra za hitnu medicinsku pomoć. U sustavu zaštite i spašavanja ponovno je 1. listopada 2013. uspostavljeno djelovanje svih 13 regionalnih centara za obavješćivanje u svim smjenama (24/7), čime se, uvjeren je Jakič, osigurao učinkovit odgovor na hitne pozive upućene putem broja 112. Slovenija je prošle godine postala zemlja-nositeljica u programu IPA CZ 2, te je Vlada 14. ožujka prošle godine donijela Uredbu o zaštiti od požara u prirodnom okruženju, kojom je obnovljeno područje zaštite od požara, a uvedena su tu i neka nova rješenja.

Tijekom ove godine planira se obnoviti srednjoročni obrambeni program za razdoblje od 2013. do 2018. godine, kao i priprema prijedloga za izmjene i dopune Zakona o obrani i Zakona o službi u Slovenskoj vojsci. Do kraja godine napravit će se i analiza provedbe Rezolucije o nacionalnom programu zaštite od prirodnih i drugih nesreća za razdoblje od 2009. do 2015.  Pri kupovini opreme za obrambeni sustav, prije svega za Slovensku vojsku, te sustav zaštite od prirodnih i drugih nesreća, prednost će imati sredstva iskoristiva u dvostruke svrhe – i vojne i civilne.

I za kraj, recimo još samo ovo iz naše, hrvatske perspektive: tijekom ovih godinu dana Roman Jakič i njegov hrvatski kolega u nekoliko su navrata prezentirali više nego dobre osobne odnose i suradnju dva ministarstva. Ako je do sada hrvatski ministar obrane trebao usvojiti nešto od svog slovenskog kolege, onda je to model komuniciranja s javnošću i transparentnosti, posebno u sustavu javnih nabava. S druge pak strane, i Jakič je mogao ponešto usvojiti od Kotromanovića – prije svega, kako se kloniti mutnih poslova koji mogu dovesti do podizanja optužnice.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.