Slovenija kupila 4 protupožarna Air Tractora

 

Slovensko Ministarstvo obrane jučer je pokrenulo nabavu protupožarnih aviona Air Tractor. Ugovor o izgradnji kapaciteta za gašenje požara iz zraka – nabavi manjih letjelica – potpisali su ministar obrane Republike Slovenije Marjan Šarec, v.d. ravntelja Uprave za zaštitu i spašavanje Leon Behin i izvršni direktor tvrtke Air Tractor Europe Rafael Selma Beltran. Ugovor ukupne vrijednosti 23.292.932,69 eura (uključujući porez na dodanu vrijednost) obuhvaća kupnju dva zrakoplova dvosjeda i dva jednosjeda. Od toga Slovenija dva zrakoplova treba dobiti već u lipnju ove godine, a oni će – nakon uredne registracije i uz potporu pilota Slovenske vojske – biti spremni za operativno djelovanje i gašenje požara iz zraka već ovo ljeto. Iduće godine osigurat će se puna operativnost potpore gašenju požara iz zraka s četiri namjenske letjelice. Analize nakon prošlogodišnjeg požara na Krasu pokazale su da je najprikladnije rješenje kupnja novih manjih protupožarnih letjelica Aitractor AT802 Fire Boss kapaciteta preko 3.000 litara vode.

Slovensko Ministarstvo obrane tvrdi u priopćenju da već provodi procedure za osiguranje održavanja zrakoplova i obuke pilota. Piloti će odmah nakon jučerašnjeg potpisivanja ugovora započeti s preobukom, prvo kod izvođača i proizvođača, a zatim u Sloveniji uz potporu vanjskih instruktora s ciljem obuke u realnom okruženju požarne sezone. S obzirom na specifičnost tržišta rada na ovom području, tehničare i inženjere će u početku osigurati uz pomoć vanjskih izvođača i Slovenske vojske, a po potpunoj uspostavi kapaciteta za podršku gašenju požara iz zraka, predviđeno je zapošljavanje odgovarajućeg osoblja unutar Uprave za zaštitu i spašavanje. Ministarstvo obrane Slovenije pokrenulo je stipendiranje školovanja pilota, pa će ove godine diplomirati jedan, 2024. troje, 2025. devet, a 2026. sedam novih pilota. U dogovoru s proizvođačem, slovensko Ministarstvo obrane pobrinut će se za izgradnju dodatnih hangara, kao i za specijaliziranu obuku tehničara za ispravno održavanje AT-ova. S obzirom na dosadašnju dobru suradnju Hrvatske i Slovenije, posebno pri protupožarnim aktivnostima ili pak modernizaciji slovenskih Pilatusa, ne bi bilo ni loše ni nezamislivo da pomoć pri uspostavi i održavanju nove slovenske protupožarne eskadrile ponude i hrvatsko Ministarstvo obrane te Zrakoplovno-tehnički centar iz Velike Gorice.

Kao prva namjenska postrojba takve vrste u Sloveniji, potpora gašenju požara iz zraka bit će organizirana kao posebna unutarnja ustrojstvena jedinica unutar Uprave za zaštitu i spašavanje (URSZR). Do smještaja postrojbe s pilotskim mjestima u državnoj upravi u URSZR, avionima će upravljati za to osposobljeni piloti Slovenske vojske ili zainteresirani piloti zaposleni u državnoj upravi, u skladu s kriterijima proizvođača. Zrakoplovi će imati stalnu lokaciju na jednoj od operativnih zračnih luka (Zračna luka Brnik ili Cerklje ob Krka). Tijekom požarne sezone ili većih aktivnosti oni će biti smješteni na najbližoj zračnoj luci pogodnoj za izvršenje zadaće, primjerice u Divači ili Ajdovščini. Pred slovenskim zakonodavcima je i dopuna ili izrada novih zakonskih te podzakonskih propisa za uzimanje vode s izvorišta, kao i za polijetanje i slijetanje protupožarnih aviona na relevantne vodene površine u Sloveniji. Postrojba s protupožarnim zrakoplovima inače će biti dio zajedničke flote Europske unije te će po potrebi biti na raspolaganju i drugim požarištima unutar Europske unije, kao što to već par godina radi Republika Hrvatska unutar RescEU. Kako bi se što uspješnije borili s velikim požarima, koji Sloveniju učestalo zahvaćaju posljednjih godina, Šarec je posebno istaknuo i narudžbu modula za već kupljeni transportni avion Spartan koji će omogućiti zahvat 8.000 litara vode. Spartan bi  trebao biti isporučen Sloveniji u listopadu ove godine, dok bi protupožarni modul – vrijedan skoro 7 milijuna eura – trebao biti isporučen nekoliko mjeseci kasnije, a najkasnije do ljeta 2024. godine.

Danas je dan koji smo čekali od prošle godine, kada smo doživjeli najveći požar u povijesti Republike Slovenije“, rekao je ministar obrane Marjan Šarec na potpisivanju ugovora o kupnji protupožarnih aviona, podsjetivši da je tada donesena odluka da Slovenija, osim ostalih sposobnosti koje ima na području zaštite i spašavanja, treba i namjenske zrakoplove za gašenje požara iz zraka. „Odmah smo krenuli u pripremu dokumentacije, a plod svega je ovo svečano potpisivanje ugovora koji će omogućiti početak novog ciklusa u borbi protiv elementarnih nepogoda“, naglasio je Šarec. Uspostava protupožarne flote za Sloveniju je novi sustav koji ona do sada nije imala, a koji će, smatra Šarec, prvenstveno omogućiti prevenciju požara velikih razmjera, budući je uloga zrakoplova kapaciteta većeg od 3.000 litara iznimno važna za hitnu reakciju.

Odlukom slovenske Vlade predviđena je mogućnost nabave 6 protupožarnih aviona, pa nije isključeno ni da se još 2 aviona kupe 2025. godine. To je u izjavi za medije potvrdio i sam ministar obrane Šarec, no bez spomena daljnjih konkretnih koraka.

 

*Photo: MORS/Bruno Toič

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.