Hrvatski CL-415 u Sloveniji – prva inozemna zadaća u 2022.

 

Manje od mjesec dana pred slovenske parlamentarne izbore, te niti 24 sata od sastanka hrvatskog i slovenskog premijera, Andreja Plenkovića i Janeza Janše, na kojem je sve prštalo od iskaza dobrosusjedstva, prijateljstva i suradnje, hrvatsko Ministarstvo obrane obavijestilo je javnost o pomoći upućenoj u susjednu državu. Naime, kako je priopćio MORH danas kasnije poslijepodne:

„Protupožarni avion Canadair CL-415 iz sastava 855. protupožarne eskadrile 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u utorak 29. ožujka 2022. upućen je u Republiku Sloveniju radi pružanja pomoći slovenskim vatrogascima u gašenju velikog šumskog požara koji je izbio u ponedjeljak u okolici mjesta Preddvor kod Kranja.

Ministar obrane Mario Banožić, u okviru bilateralne suradnje, donio je u Naredbu o uporabi Oružanih snaga Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u Republici Sloveniji”.

U vrijeme kada se u MORH-u pisalo ovo priopćenje, hrvatska posada na CL-415 (evidencijska oznaka 866) već je naveliko obavljala zadaću na koju je poslana, što je kratkim videom zabilježila i Policijska uprava Kranj. Na filmiću se lijepo vidi hrvatski Candair kako uzima vodu iz Bohinjskog jezera koje je inače u sastavu Triglavskog nacionalnog parka.

Veliki šumski požar u Sloveniji na teško dostupnom području Potoške gore, općina Preddvor kod Kranja, započeo je jučer oko 15:50 sati. Na teren su odmah izašli vatrogasci iz Preddvora i Kranja, kao i još iz 31 slovenskog mjesta, no požar nije stavljen pod kontrolu. Do mraka su na požarište upućena i dva helikoptera tipa Cougar iz sastava Slovenske vojske, koji su napravili ukupno 50 preleta te na požarište bacili 50.000 litara vode. Požar ne samo da nije smanjen, nego se rasplamsao i od početnih 50 dosegnuo oko 500 hektara (a tijekom današnjeg dana između 600 i 700 hektara), a izgorjelo je i nekoliko vikendica, dok su pri svemu tome bila ozlijeđena 3 vatrogasca.

Ujutro je Policijska uprava Kranj potvrdila da je požar u okolici Preddvora i dalje velikih razmjera, čemu doprinosi i vjetar koji nije prestao puhati tijekom noći, zbog čega je aktiviran poziv u pomoć susjednoj Hrvatskoj. Prema jutrošnjem planu, hrvatski protupožarni CL-415 trebao je uzimati vodu iz Zbiljskog jezera, koji je ipak nešto bliže mjestu požara, no zbog preniskog stanja vode (koje muči većinu jezera u Sloveniji), odlučeno je da mjesto uzimanja vode bude ipak nešto dalje (u Bohinjskom jezeru), usred Triglavskog nacionalnog parka. I danas je na tlu bilo 250 vatrogasaca, baš kao i jučer, te timovi hitne medicinske pomoći i gorskih spašavatelja, budući da je požar zahvatio i nekoliko poznatih izletišta u tom kraju. Mjesto požara obišao je i ministar obrane Slovenije Matej Tonin, a hrvatskom Canadairu poslijepodne se pridružio i treći helikopter Slovenske vojske, dok su za gašenje u srijedu osigurana 4 slovenska helikoptera, koji će baš kao i jučer i danas vodu uzimati iz malog akumulacijskog jezera Črnava.

Današnji gasilački napori donekle su urodili plodom, uspjevši zaustaviti daljnje širenje požara, no vjetar i dalje onemogućava njegovo gašenje. Dodatnu otegotnu okolnost pri ovome naporu predstavlja i težak te neprohodan teren zone požarišta, kao i opasnost odrona kamenja te ostataka stabala. Slovenska uprava za zaštitu i spašavanje danas poslijepodne aktivirala je nacionalni plan za velike požare, koji uključuje i aktiviranje Stožera civilne zaštite. Načelnik općine Preddvor i zapovjednik Općinskog stožera Civilne zaštite napravili su plan evakuacije za mještane Potoča i organizirali njihov smještaj u slučaju da noćas situacija izmakne kontroli. Večeras oko 18:30 zaprimljeni su prvi pozivi za evakuaciju, no vjetar je tijekom večeri nekoliko puta promijenio smjer, pa do evakuacije još nije došlo. Postavljene su i dodatne pumpe od jezera Črnava do ruba šume iznad Potoča, koje bi se – ovisno o potrebi – koristile za obranu objekata u naselju, uključujući i dom za starije osobe. Pred gasiteljima je još jedna noć bez sna, a spas se očekuje sutra, s najavljenim dolaskom kišnih oborina.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.