Kako je Slovenska vojska pala na NATO testu

 

Četiri godine za redom spremnost Slovenske vojske u nacionalnim godišnjim izvješćima o obrani ocjenjivana je najnižom mogućom ocjenom, uz dijagnozu kako je SV dostigla najnižu razinu operativnih mogućnosti. I tako iz godine u godinu, a državni vrh za takvo je stanje krivio konstantna smanjenja obrambenog proračuna. Zato se u Godišnjem izvješću o spremnosti Slovenske vojske u 2014. godini kao posebna pozitivna točka naglasila certifikacija borbene skupine razine bojne namijenjene za djelovanje u okviru NATO saveza.

Ako je Slovenska vojska na najnižoj mogućoj razini djelovanja, može li ona uopće sudjelovati u ijednoj međunarodnoj operaciji ili misiji, pitala se javnost. Pa je prošle godine, uoči slanja prvog kontingenta SV u misiju NATO ojačanja Prednje prisutnosti u Latviji, spremnost ocijenjena s jedva pozitivnom dvojkom. Kako su vijesti iz Latvije bile dobre, tako se donekle stišala i javna zabrinutost oko stanja u SV. A i obrambeni proračun krenuo je lagano uzlazno… I tako sve do jučer.

Bataljunska borbena skupina 72. brigade SV uoči početka ocjenjivanja spremnosti (Photo: SV/desetnik Luka Mitrović/72. brigada)

Jučer je portal 24ur.com objavio kako je na prošlotjednoj provjeri spremnosti “Bataljunske bojne skupine” (BBSk) 72. brigade po metodi CREVAL došlo do općeg kaosa, koji je u konačnici rezultirao negativnom ocjenom, odnosno padom na provjeri. Prošloga utorka, 13. veljače, u mariborskoj Vojarni generala Maistra i na Središnjem poligonu SV kod Postojne međunarodni ocjenjivači započeli su s postupkom ocjenjivanja spremnosti 74. pukovnije 72. brigade kao zadnjom fazom provjere za djelovanje. Spomenuta BBSk 72. brigade broji oko 820 pripadnika Slovenske vojske (74. pukovnija i njoj pridodane jedinice), raspoređenih u zapovjedništvo, 3 manevarske motorizirane satnije, zapovjedno-logističku satniju, satniju za razminiranje, obavještajno-izvidničku satniju i modul za CIMIC. Skupina raspolaže različitim vrstama osobnog naoružanja, specijalističke opreme, te ukupno više od 140 različitih terenskih i borbenih vozila (HMMWV 4×4, Valuk 6×6, Svarun 8×8). Planirano je da BBSk do 1. travnja bude spremna za izvršavanje zadaća, kako bi zamijenila 36. slovenski kontingent u misiji KFOR na Kosovu, te da do 2022. godine posluži i kao temelj za izgradnju Mehanizirane borbene skupine razine bojne. Vojnici – pripadnici BBSk trebali bi biti raspoređeni i u mirovne misije u Libanonu, Afganistanu, te u Latviji. Prilikom svečanog početka ocjenjivanja spremnosti moglo se čuti i da su se pripadnici BBSk 72. brigade punih 18 mjeseci obučavali i osposobljavali na brojnim vježbama, kako u Sloveniji, tako i u Njemačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj te Gruziji, gdje su dosegli „visoki stupanj osposobljenosti i spremnosti za široki spektar djelovanja u raznim vojnim zadaćama.“

Oprema nije dugo izdržala (Photo: Siol.net)

Hladan tuš uslijedio je po završetku ocjenjivanja, kada je ustanovljeno da BBSk nije dostigla potrebne operativne sposobnosti, te je trenutno nesposobna za ozbiljno djelovanje na terenu. CREVAL se ocjenjuje na 5 područja (planiranje, djelovanje, logistička potpora, komunikacija i informatika, administracija – kroz odgovore na ukupno 1600 pitanja), a da bi skupina bila uspješna, odnosno ocijenjena kao „combat ready“ – mora iz minimalno 3 područja biti ocijenjena s ocjenom većom od 2. Iako su konkretni rezultati ocjenjivanja tajni, iz NATO-a se saznalo da su slovenski vojnici iz 4 područja ocijenjeni s dvojkom, što je dovelo do konačne ocjene „combat not ready“. Prema onome što je procurilo u javnost, vojnici su na terenu bilo potpuno nekoordinirani, nisu znali manevrirati na bojištu, raspadala im se oprema, dio vojnika se zbog dužeg čekanja u vozilima Valuk pregrijao i preznojio, što je po izlasku na hladnoću dovelo do zdravstvenih problema, a 6 vojnika je zbog ozeblina na rukama i nogama zatražilo liječničku pomoć. Ministarstvo obrane Republike Slovenije nedavno je nabavljalo novu obuću, no izgleda da se ona pokazala potpuno neprimjerenom za djelovanje u zimskim uvjetima. Dijelu vojnika koji su zadužili novu obuću navodno su otpali potplati već nakon 2 tjedna korištenja. U javnost su procurile i naznake da je spomenuta ojačana 74. pukovnija iz sastava 72. brigade u potponosti bila oformljena tek oko mjesec dana prije ocjenjivanja, zbog čega je i nije bilo moguće zajedničko uvježbavanje, pa da u tome leži mogući razlog spominjanih nekoordiniranosti na terenu. „Na individualnoj razini vojnici su bili dobro osposobljeni, ali u sinhronizaciji cjelokupnog spektra djelovanja jedinica nije bila uspješna“, tvrde anonimni izvori iz SV. Razlog ovakvom prikupljanju vojnika u SV vide u nedovoljnom ukupnom broju pripadnika SV – umjesto željenih 7.600 vojnika, SV trenutno broji tek njih 6.700.

Slovenska ministrica obrane prošli je tjedan bila na NATO sastanku u Bruxellesu (Photo: NATO)

Kao da sve to nije bilo dovoljno, ispostavilo se da Generalštab Slovenske vojske nije s lošim rezultatima ocjenjivanja upoznao ministricu obrane Andreju Katič, koja je prošli tjedan provela na NATO-sastancima u Bruxellesu, već je ona cijelu priču saznala od novinara. To je samo dolilo ulje na vatru, budući Katičeva već neko vrijeme nije u dobrim odnosima s načelnikom GS SV generalom Andrejom Ostermanom, ni njegovim zamjenikom generalom Alanom Gederom, koji je nekoliko puta javno, u medijima i na sjednicama Odbora za obranu Državnoga zbora, upozoravao na neodrživo stanje u Slovenskoj vojsci.

Slovenska vojska jutros je održala press-konferenciju, na kojoj je glasnogovornik Simon Korez rekao kako to „nije prvi primjer u NATO-u koji je dobio ocjenu ‘nespreman’“, kao i da SV „nije prva koja će tu ocjenu popraviti u dogledno vrijeme.“ Korez je otkrio i da je 18 mjeseci, koliko su se vojnici iz sastava BBSk trebali obučavati i uvježbavati, uglavnom potrošeno za nabavu opreme i naoružanja neophodnih za međunarodne misije te osiguravanje granica, zbog čega vježbe i nisu mogle biti adekvatno zakazivane i provođene. „Nismo išli na Igmanski marš, već smo provodili uobičajenu vježbu u zimskim uvjetima“, rekao je Korez, dodajući kako medicinski pregledi nakon vježbe nisu potvrdili ozebline kod vojnika.

Glasnogovornik SV Simon Korez na press-konferenciji (Photo: SV/Bruno Toič)

Načelnik Generalštaba general Andrej Osterman zatražio je analizu nedostataka, a izdao je i zapovijed o pripremi polaznih točaka za doosposobljavanje pripadnika planirane BBSk. Na pitanje zašto o svemu nije na vrijeme bila obaviještena i ministrica obrane, glasnogovornik SV Korez je odgovorio da „generali ne reagiraju panično, i ne rade krizu tamo gdje je nema. U ovom slučaju je nije bilo“, dodajući kako je načelnik GS SV s analizom stanja i zaključcima ministricu Katič upoznao tek danas.

Nakon 3 dana je nezgodno govoriti o odgovornosti. Ni u koga nećemo uprijeti prstom. Protekle dvije godine smo upozoravali da ovakva potkapacitiranost i nedovoljna opremljenost nije izdrživa. Ukazali smo da smo financijski i kadrovski pothranjeni, da se naše obveze povećavaju, i da na dugi rok to nije izdrživo. Naša dužnost je da upozoravamo za postojeće stanje one koji imaju resurse to promijeniti, i to smo počeli raditi“,

rekao je Simon Korez, glasnogovornik SV. I zaista, u posljednje se vrijeme iz vojnih krugova često čulo da se nije dovoljno osloniti na vojnika, odnosno čovjeka kao na temelj opstojnosti i funkcioniranja Slovenske vojske. Vojnički je poziv postao nekonkurentan, a plaće su i niže nego drugdje u javnoj upravi Slovenije – tako da je krajnje vrijeme za otpočinjanje ozbiljnog ulaganja i u opremu i u naoružanje.

Tko će još, osim SV, morati na popravni? (Photo: SV/desetnik Luka Mitrović/72. brigada)

Premijer Miro Cerar od ministrice obrane Andreje Katič očekuje provođenje unutarnje kontrole i poduzimanje drugih hitnih koraka. Cerar očekuje od ministrice da pripremi izvješće za Vladinu sjednicu u četvrtak, u kojem će pojasniti kako je došlo do toga da, unatoč osiguranim financijskim sredstvima, pripadnici Slovenske vojske budu opremljeni neprimjerenom opremom i tko snosi odgovornost za nedovoljnu spremnost vojnika 74. pukovnije SV. S obzirom na dosadašnje loše odnose, za očekivati je da Andreja Katič zatraži razrješenje načelnika GS SV generala Andreja Ostermana.

Nakon sjednice Vlade, ministrica će o prošlotjednim događajima izvijestiti i predsjednika Slovenije, Boruta Pahora, koji se jučer vratio iz Južne Koreje, a nakon toga se očekuje da Pahor zatraži od premijera Cerara da ga do predstojećih parlamentarnih izbora ministrica Andreja Katič te načelnik GS SV Osterman osobno, na mjesečnoj bazi, informiraju o stanju u SV i o poduzetim mjerama za njegovo poboljšanje. Ministrica Katič (ispred SD) krivnju prebacuje na vrh Slovenske vojske, odnosno na načelnika Generalštaba. Opozicija, prije svega SDS i NSi, u Državnom je zboru uložila zahtjev za sazivanje izvanredne sjednice parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o stanju u SV. Predsjednik Odbora za obranu, Žan Mahnič (SDS), kao glavnog krivca vidi upravo ministricu obrane. A parlamentarni izbori nisu daleko…

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.