Ruski lovci za Srbiju?

 

Razgovori i pregovori koji će se voditi prilikom posjeta visoke srpske delegacije Moskvi mogli bi rezultirati dugo očekivanom nabavom tehnike za srpsko Ratno zrakoplovstvo i protuzračnu obranu (RV i PVO). Iako je proteklih nekoliko godina puno puta najavljivana kupovina borbenih zrakoplova, transportnih helikoptera, izviđačkih radara i PZO sustava, ponovno je prisutna retorika koja može dovesti do obnavljanja inventara najskuplje grane Vojske Srbije.

Mikoyan-Gurevich MiG-29 UB (9-51)

Mikoyan-Gurevich MiG-29 UB (9-51)

Ono što se sigurno zna je to da će biti potpisan ugovor za već naručena dva transportna helikoptera Mi-17V-5, s pratećom opremom i obukom kadra. Međutim, srpskom Ratnom zrakoplovstvu hitno su potrebni lovački avioni, jer je ta vrsta avijacije u najtežem položaju. Neslužbeno saznajemo da će sada u Moskvi biti govora upravo o lovcima, i to o mogućoj donaciji određenog broja lovačkih zrakoplova MiG-29 izravno iz jedinica ruskog Ratnog zrakoplovstva. U inventaru ruskih Zrakoplovno-svemirskih snaga (Воздушно-космических сил – ВКС ili VKS) karijera starijih verzija frontovskog lovačkog zrakoplova tipa MiG-29 je po svemu sudeći – pri kraju. Jedan od dokaza za to je i plan prenaoružavanja 31. lovačke zrakoplovne pukovnije iz baze Millerovo, koja će do kraja ove godine dobiti 15 zrakoplova Su-30SM, koji će zamijeniti preko 30 aviona MiG-29 (9-13 i 9-51) koje ta pukovnija trenutno koristi. Zrakoplov tipa MiG-29 odavno nije prioritet za ruske VKS, već su to puno sposobniji i za VKS adekvatniji borbeni zrakoplovi OKB „Suhoj“, poput višenamjenskih borbenih zrakoplova Su-30 i Su-35, a tu su i taktički bombarderi Su-34.

Rusija u svom inventaru ima preko 30 dvosjeda MiG-29UB / Foto: Nikolaj Krasnov

Rusija u svom inventaru ima preko 30 dvosjeda MiG-29UB / Foto: Nikolaj Krasnov

Zbog logistike i obuke, Srbiji bi najviše odgovarala varijanta 9-12, kao i dvosjedi 9-51. Posljednja jedinica ruskih zrakoplovnih snaga koja upotrebljava varijantu 9-12 je 185. školski centar za borbenu obuku i borbenu primjenu VKS, aerodrom Privolškij (Приволжский) na kojem su početkom listopada boravili srpski piloti sudjelujući na vježbi BARS-2015. Tamo se nalaze i izvozne verzija 9-12A i 9-12B, koji služe za obuku pilota iz inozemstva. Prema posljednjim informacijama, ovaj bi centar uskoro mogao povući iz upotrebe zrakoplove 9-12/A/B i primiti modele 9-13. Zanimljivo da, iako je 9-12 na zalasku karijere u VKS, 121. remontni zavod iz Kubinke i dalje remontira ove avione iz sastava ruskog Ratnog zrakoplovstva. U 116. UCBPIA nalazi se nekoliko friško remontiranih zrakoplova, kako jednosjeda tako i dvosjeda 9-51/A/B, kojih u Ratnom zrakoplovstvu Rusije ima preko 30 i koji su rapoređeni u raznim školskim i trenažnim centrima.

Borbeni helikopteri

Dva Mi-35 i Mi-17 u pozadini

Dva Mi-35 i Mi-17 u pozadini

Na konferenciji za medije premijer Srbije Aleksandar Vučić spomenuo je, između ostalog, i da se razmišlja o nabavci borbenih helikoptera kao nekoj vrsti odgovora na hrvatsku nabavu helikoptera Kiowa. Detalji nisu priopćeni, niti su do sada borbeni helikopteri spominjani u nekim službenim i neslužbenim planovima nabava tehnike, zbog čega ova najava predstavlja iznenađenje. Ako bi se helikopteri nabavljali od Rusije, teško da bi Srbija imala financijskih sredstava za nabavu novih borbenih helikoptera poput Mi-28, Ka-52, pa čak i Mi-35, koji predstavlja najsuvremeniju varijantu poznatog desantno-jurišnog helikoptera Mi-24. Međutim, Rusi bi, kao i na primjeru lovaca MiG-29, mogli kao vojnu pomoć isporučiti određeni broj upravo desantno-jurišnih helikoptera Mi-24, također polovnih, iz jedinica ruske armijske avijacije.

Prije nekoliko godina iz naoružanja su povukli helikoptere varijante Mi-24V, koji bi Srbiji mogli biti zanimljivi jer su se u prošlosti u Jedinici za specijalne operacije MUP-a Srbije koristila 2 helikoptera ove verzije. Oni su 2006. predani vojsci, planirao se njihov remont, ali se od toga odustalo zbog nepotpune tehničke dokumentacije i lošeg stanja u kojima su se ti helikopteri nalazili. Rusija trenutno od starijih varijanti koristi helikoptere Mi-24P, Mi-24VP, modernizirane Mi-24PN i suvremene Mi-24VM.

Ruski desantno-jurišni helikopteri Mi-24P u Siriji / Foto: Ministarstvo obrane Rusije

Ruski desantno-jurišni helikopteri Mi-24P u Siriji / Foto: Ministarstvo obrane Rusije

Zanimljivo je da su prilikom nedavne rusko-srpske vježbe BARS-2015. srpski piloti transportnih helikoptera imali priliku izvršiti bojevo gađanje ciljeva na zemlji nevođenim raketnim zrnima S-8 kalibra 80 mm, koja se ne nalaze u naoružanju srpskih helikoptera Mi-8 i Mi-17. Moguće je, međutim, da je to bilo samo zbog toga što Rusi više ne koriste nevođena raketna zrna kalibra 57 mm, koje RV i PVO Srbije još uvijek koristi. Lanseri B-8V-20 NRZ S-8 se, osim u naoružanju helikoptera Mi-8/17, u svijetu uglavnom koriste na helikopterima Mi-24, ali i na novijim Mi-28 i Ka-52.

 

* Tekst autora Živojina Bankovića pod nazivom “Poseta srpske delegacije Moskvi: Spisak mogućeg naoružanja za RV i PVO” objavljen je 27. listopada 2015. godine na portalu Tango Six (http://tangosix.rs/), a u izvornom obliku može se naći na adresi: http://tangosix.rs/2015/27/10/poseta-srpske-delegacije-moskvi-spisak-moguceg-naoruzanja-za-rv-i-pvo/

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.