RH kao centar za remont ruskih helikoptera?

 

Kako je jučer prenio hrvatski dnevni list „Slobodna Dalmacija“, Rusija je voljna Hrvatskoj ponuditi formiranje centra za remont i modifikacije helikoptera tipa Mi-171, koji lete u zemljama EU. To je u izjavi za ovu novinu potvrdio Aleksander Mihejev, generalni direktor tvrtke „Ruski helikopteri“. Hrvatska će uskoro imati potrebu za remontom svoje flote transportno-jurišnih helikoptera Mi-171Sh, a Rusi računaju na ovaj posao, budući da jedino njihovi zavodi mogu obavljati radove na novijim verzijama helikoptera Mi-17.

„I ostali korisnici helikoptera Mi-171 u EU morat će također u skorijoj budućnosti poslati svoje letjelice na prvi remont, koji se sada mora obaviti u Rusiji i koja jedina u ovom dijelu svijeta ima uvjete za remont, kao i dokumentaciju za ovu i druge slične varijante obitelji Mi-8/17. Želja ruske strane je da u nekoj od zemalja EU otvori zrakoplovno-tehnički centar, koji bi se, osim remonta, bavio modifikacijama, modernizacijama i opskrbom rezervnim dijelovima“,

dodaje Mihejev.

Osim spomenutih radova na Mi-171, ovaj centar bi mogao imati certifikat i za ostale varijante helikoptera Mi-8/17, a navodno bi Rusi u izgradnju i opremanje centra uložili oko 20 milijuna eura. Za tako nešto zainteresirani su i remontni zavodi u Češkoj, Slovačkoj i Litvi. U svijetu se trenutno u upotrebi nalazi oko 2.500 vojnih helikoptera Mi-8/17, kao i još nekoliko stotina civilnih. To je veliko tržište koje može donijeti mnogo novca, a jedna od strateških odrednica daljnjeg razvoja Zrakoplovno-tehničkog zavoda (ZTC) iz Velike Gorice je osvajanje generalnog remonta ovog tipa helikoptera. Da bi hrvatski ZTC, koji ima veliko iskustvo u održavanju Mi-8/17, postao jedan od ozbiljnih centara za remont ovog tipa helikoptera – potrebno je dopuniti i usvojiti sposobnost remonta i modifikacija, što bi uz dobivanje određene opreme, alata i dokumentacije omogućilo dobivanje certifikata od proizvođača. Mihejev dalje navodi da bi neki remontni centar bio legalan – on mora imati odobrenje i kontinuiranu podršku kako „Testnog konstrukcijskog biroa Milj“ („Опытное конструкторское бюро Миль“, gdje je Milj skraćenica za „Московский вертолётный завод им. М.Л. Миля“), tako i samog proizvođača.

Slobodna Dalmacija dalje piše kako je Hrvatska u proteklih nekoliko godina, zbog političke situacije u odnosima Zapada i Rusije, odbijala neku veću vojno-tehničku suradnju s Rusijom, kao i da zemlje EU ipak ne mogu bez te suradnje. Spominju se i slični zrakoplovni zavodi u drugim zemljama EU koji nisu prekinuli odnose, aktivno surađuju s Rusima, a ujedno nastoje i dobiti nove poslove te proširiti suradnju, koja bi mogla podrazumijevati i otvaranje remontnog centra koji se nudi i Hrvatskoj.

Ima li ruska ponuda Hrvatskoj smisla i je li realna?

Ukoliko bi bilo političke volje, nema sumnje da bi ZTC mogao postati remontni centar. Zavod ima solidnu infrastrukturu, ima dobar kadar i bogato iskustvo u održavanju Mi-8/17, koji lete iznad Hrvatske već 25 godina. Međutim, konkurencija u Europi je ozbiljna, prvenstveno remontni zavod i kapaciteti u Češkoj, gdje Rusi drže trenažni centar za helikoptere Mi-8/17. Češki je zavod osposobljen i za obavljanje pojedinih modifikacija i modernizacija.

Black Hawk iz sastava U.S. Air Forcea na zagrebačkom Plesu

Black Hawk iz sastava U.S. Air Forcea na zagrebačkom Plesu

Kada se radi o floti helikoptera Mi-8/17 u zemljama EU, dugoročno ostajanje ovog tipa zrakoplova u sastavu ratnih zrakoplovstava NATO zemalja-korisnika pod velikim je znakom pitanja. To je prije svega zbog sve lošijih političkih, ekonomskih i vojnih odnosa s Rusijom, kao i opredjeljenja država korisnica Mi-8/17 da ih zamijene novijim helikopterima koji nisu ruske proizvodnje. Primjer za to su Slovačka, koja će nabaviti američke helikoptere UH-60 „Black Hawk“, te Poljska koja je najprije izabrala francuski H225M, ali je zatim nova vlada problematizirala taj izbor, zbog čega se spominje da bi se u ponovljenom natječaju mogao također izabrati helikopter „Black Hawk“ koji se sklapa u Poljskoj. Bugarska je nabavila francuske transportere AS-532AL „Cougar“, Litva spasilačke AS-365N3+ „Dauphin“, Češka također planira zapadne helikoptere, dok za Hrvatsku postoji informacija da bi nakon 2020. moglo biti nabavljeno 8 UH-60 kao zamjena za Mi-8/17. Što se Mađarske tiče, još uvijek se sa sigurnošću ne zna što će se dogoditi, iako je ona početkom tekuće godine izrazila interes za nabavom modernijih verzija ruskog helikoptera Mi-17.

Jedini korisnik modernije verzije helikoptera Mi-17 u Europi, tj. varijante Mi-171Sh (izvozna oznaka verzije Mi-8AMTŠ), koja se proizvodi u tvornici UUAP iz Ulan Udea je, osim Hrvatske, još samo Češka. Manji broj helikoptera nešto starije  varijante Mi-17-1V koristi Poljska. Hrvatska ima 10 Mi-171Sh, Češka – 16, a u zemljama EU i NATO nalazi se oko 125 vojnih helikoptera Mi-8/17, s tendencijom smanjenja broja ili povlačenja iz upotrebe zbog starosti i želje za nabavom novih helikoptera zapadne proizvodnje. Uskoro bi Češka i Hrvatska trebale remontirati svoje Mi-171Sh u Rusiji, budući su im resursi pri kraju. Za Hrvatsku je postojala informacija da bi svoje helikoptere možda mogla „odraditi“ u Ukrajini, koja, međutim, nema iskustva s novijim verzijama Mi-8. Natječaj za remont trebao bi biti raspisan tijekom narednih mjeseci.

Svakako bi Rusiji odgovaralo da jedna država-članica NATO i EU ima moderan i certificiran remontni centar za svoje helikoptere, ali to će ovisiti i o političkoj klimi koja vlada u odnosima Zapada i Rusije. Sadašnja situacija ograničava i onemogućava veću suradnju na bilo kojem polju, sankcije dijela zapadne međunarodne zajednice još su uvijek na snazi, iako postoje – za sada male naznake – da bi se to moglo promijeniti. Neke države, među kojima je Mađarska jedna od najglasnijih, zalažu se za ukidanje sankcija Rusiji i normalizaciju odnosa s tom svjetskom silom.

A Srbija?

Na kraju ostaje pitanje kako će se ova neslužbena ponuda, plasirana preko medija, odraziti na započetu priču sa Srbijom, koja želi sličan centar?

Početkom siječnja tadašnji ministar obrane Srbije Bratislav Gašić i prvi zamjenik direktora Federalne službe za vojnotehničku suradnju Ruske Federacije Andrej Arturovič Bojcov potpisali su protokol o formiranju regionalnog centra za održavanje helikoptera ruske proizvodnje u Srbiji. Tada je priopćeno da je riječ o prvom dokumentu kojim se „operacionalizira rad na ovom projektu“, iniciran tijekom posjete premijera i delegacije Vlade Republike Srbije predsjedniku i Vladi Ruske Federacije u listopadu 2015. godine. Još u studenom Tango Six je analizirao mogućnost formiranja ovakvog centra u Srbiji i tržišta na koja (ne)bi mogao računati.

 

* Tekst pod nazivom “Generalni direktor ‘Ruskih Helikoptera’ nudi Hrvatskoj osnivanje remontnog centra za helikoptere Mi-8/17”, autora Živojina Bankovića, objavljen je 22. veljače 2016. na portalu http://tangosix.rs, a u izvornom obliku može se pročitati na adresi: http://tangosix.rs/2016/22/02/hrvatska-moguci-kandidat-za-osnivanje-remontnog-centra-za-ruske-helikoptere-mi-817/

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.