Bjelorusija donirala 4 zrakoplova MiG-29 Srbiji

 

U ponedjeljak, 25. veljače, drugog dana službene posjete Bjelorusiji, ministar obrane Republike Srbije Aleksandar Vulin prisustvovao je primopredaji 4 lovačka aviona MiG-29 od Ministarstva obrane Bjelorusije na Ministarstvo obrane Srbije, koji su od jučer i formalno u vlasništvu Srbije, priopćeno je iz tog Ministarstva. Kako navode, tijekom posjeta ministar Vulin obišao je i 558. zrakoplovni remontni zavod u mjestu Baranoviči, gdje se nalazi i istoimena vojna zrakoplovna baza u kojoj su stacionirani bjeloruski avioni MiG-29, a koji će u Srbiju stići nakon završenog remonta otpočetog 22. veljače ove godine.

U protekla dva tjedna stručni tim Ministarstva obrane i Vojske Srbije je, zajedno sa svojim bjeloruskim kolegama iz Ministarstva obrane, AO „Belteheksport“ i 558. remontnog zavoda, izvršio prijem četiri aviona MiG-29 s pratećim kompletima zemaljske opreme“.

Ceremonija primopredaje

Avioni su odmah predani na generalni remont i modifikaciju opreme ne bi li bili opremljeni kao i ostalih 10 aviona koji sada štite nebo Srbije. Bjeloruski MiG-ovi imaju dvostruko duže vrijeme patroliranja u odnosu na starije verzije MiG-29, ističu iz Ministarstva obrane Republike Srbije. Tim povodom, ministar Vulin govorio je o rokovima, istaknuvši da su oni dogovoreni i precizni, te dodao:

Računamo da ćemo u najkraćem mogućem roku završiti prvu fazu, fazu remonta, a onda i drugu fazu modernizacije. Mi ćemo imati 14 MiG-ova na razini generacije 4+, što znači da su jedni od najsuvremenijih aviona na svijetu. Naši piloti sada mogu računati na sate naleta kao u vrijeme JNA, mogu računati da će upravljati najsuvremenijim sredstvima“.

Primopredaji aviona MiG-29 prisustvovao je i zapovjednik RV i PVO Vojske Srbije, general bojnik Duško Žarković, koji je istaknuo da su „srpski piloti spremni za još četiri aviona“:

Imamo dovoljan broj pilota, podižemo razinu njihove obučenosti i spremni smo za prijem ova četiri aviona. Istovremeno s prijemom ovih aviona, mi u Srbiji raspolažemo avionima na kojima se izvodi obuka. U posljednje vrijeme smo imali obuku petorice pilota koji su završili preobuku u inozemstvu, kao i dvojicu pilota koji su preobuku završili u 204. zrakoplovnoj brigadi“.

„Srpski piloti spremni za još četiri aviona“

RV i PVO Vojske Srbije trenutno raspolaže s 10 aviona MiG-29, od kojih je 6 primjeraka Rusija donirala Srbiji u prosincu 2016. godine. Među njima se nalazi jedan jednosjed MiG-29A 9.12A, tri jednosjeda MiG-29 9.13 i dva dvosjeda MiG-29UB 9.51. Prije nego su stigli u Srbiju, na njima je u Rusiji izvršena predizvozna priprema, a Srbija je platila i njihov transport (to je, između ostalog, spadalo u tzv. Fazu 1). Isporuka je obavljena u razdoblju od 2. do 4. listopada 2017. transportnim avionima An-124, ali je tada jedan jednosjed 9.13 vraćen na generalni remont u Rusiju. Prvo javno prikazivanje 5 bivših ruskih aviona dogodilo se već 20. listopada iste godine na vježbi „Sloboda-2017“, održanoj na vojnom aerodromu Batajnica.

Odmah nakon završetka ove vježbe, na njima su u hangarima batajničkog aerodroma započeti radovi koji su obuhvaćali remonte manjeg opsega, kao i dovođenje na razinu aviona koji su se već nalazili u naoružanju Vojske Srbije (dio Faze 2), a koji su tijekom remonta obavljenom u razdoblju od 2007.-2011. dorađeni na približnu razinu verzije MiG-29SD. Prvi završeni avion bio je jednosjed 9.12A, koji je svoj prvi let imao 27. srpnja 2018. godine, a četiri dana kasnije i dvosjed MiG-29UB 9.51. Ubrzo zatim započeti su remonti i produženje životnog vijeka na tri aviona naslijeđena od bivše Jugoslavije, i to na dva jednosjeda 9.12B i jednom dvosjedu 9.51B. Četvrti avion, jednosjed 9.12B, nije morao na radove jer je njegov remont izveden 2011.

Od danas i formalno u rukama Republike Srbije

Do vježbe „Stoljeće pobjednika 1918-2018“ poletjelo je svih 8 remontiranih i dorađenih aviona (uključujući i jednosjed koji nije letio od 2010. godine), a na samoj vježbi letjela je u tom trenutku cjelokupna flota od 9 srpskih borbenih zrakoplova MiG-29. Posljednji deseti (ukupno šesti donirani primjerak), na kome je u ruskom 121. avijacijskom remontnom zavodu u Kubinki izveden generalni remont, isporučen je u Srbiju 1. studenog 2018. Njegov prvi let nakon dorada odnosno dovođenja na razinu SD obavljen je krajem prosinca 2018. godine, da bi u postrojbu bio primljen već u siječnju ove godine.

Još od objave da će Rusija Srbiji donirati 6 zrakoplova MiG-29 srpski dužnosnici govorili su i o njihovoj modernizaciji u tzv. Fazi 3, u kojoj bi se prije svega značajnije poboljšala njihova borbena moć. U izjavama je spominjan radar „Žuk“, aktivno radarski samonavođene rakete zrak-zrak, vođeno naoružanje zrak-zemlja, a sve to ukazivalo je da bi srpski avioni mogli biti dovedeni na razinu MiG-29SM ili na nešto između varijanti SM i SMT. Za sve tri faze pribavljanja, dakle za čitav proces od predizvozne pripreme, remonta, dovođenja na razinu SD, remonta motora, nabave veće količine rezervnih dijelova, pa sve do veće modernizacije koja uključuju i nabavu novog naoružanja, službeno je bilo priopćeno da je planirano izdvajanje financijskih sredstava od 185 milijuna EUR. Direktor za međunarodnu suradnju kompanije „Rosteh“ Viktor Kladov potvrdio je 15. veljače ove godine da su prilikom nedavnog posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Srbiji potpisana tri sporazuma koji se tiču vojne tehnike, uključujući i zrakoplovnu. Agenciji Sputnik su izvori iz ruskog vojno-industrijskog kompleksa potvrdili da se radi o lovcima MiG-29, ali im nisu dali više detalja. Kako neslužbeno saznaje portal Tango Six, jedan od tih ugovora vezan je upravo za modernizaciju srpskih aviona MiG-29.

Sva 4 aviona su MiG-29 jednosjedi 9.13

Mogućnost da Srbija dobije još zrakoplova MiG-29, i to na poklon od Bjelorusije, nagovijestio je još krajem siječnja 2017. godine tadašnji ministar obrane Zoran Đorđević, koji je u izjavi za „Politiku“ rekao da Bjelorusija donira Srbiji 8 aviona. Tokom 2017. godine neki mediji u Srbiji spekulirali su da će iz Bjelorusije stići 6, 7 ili 8 aviona, a da se i nadalje razmatra nabava dodatnih MiG-29 potvrdio je sadašnji ministar obrane Aleksandar Vulin 3. travnja 2018. godine tijekom tadašnje posjete Bjelorusiji. Samo 20 dana kasnije Vulin je u intervjuu za „Politiku“ rekao da je Bjelorusija donirala Srbiji 4 zrakoplova MiG-29.

————————-

Video Ministarstva obrane Republike Srbije s primopredaje zrakoplova MiG-29:

————————-

* tekst autora Živojina Bankovića objavljen je 25. veljače 2019. godine na specijaliziranom zrakoplovnom portalu Tango Six (https://tangosix.rs/), a u originalnom izdanju može se naći na adresi: https://tangosix.rs/2019/25/02/u-belorusiji-izvrsena-primopredaja-4-lovca-mig-29-isporuka-srbiji-najverovatnije-do-kraja-godine/

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.