Nesreća Mi-171 makedonskog MUP-a

 

Ministarstvo unutarnjih poslova Sjeverne Makedonije ostalo je bez jednog od svoja dva helikoptera Mi-171 (MAP-7711) u nesreći koja se dogodila danas, 4. svibnja, oko 11:30 sati na aerodromu Petrovac kod Skopja. Prema službenom izvješću, najvjerojatnije je vjetar prevrnuo letjelicu koja je pri tome pretrpila teška oštećenja. Helikopter je, prema planu, trebao ići na redovni trenažni let. Od 5 članova posade i putnika lakše je ozlijeđen jedan, dok su 4 prošla bez ozljeda. „Letjelica je bila napunjena gorivom i prilikom polijetanja je pala i prevrnula se“, priopćili su iz makedonskog MUP-a, dodavši da će istragu o padu voditi u suradnji s Komisijom za civilnu i zračnu plovidbu. Za MUP Sjeverne Makedonije ovaj gubitak helikoptera prdstavlja veliki udarac po pitanju njihovih sposobnosti, jer sada na raspolaganju imaju samo jedan jedini Mi-171.

Helikopter koji se jutros prevrnuo jedan je od dva primjerka remontirana u Zavodu „Moma Stanojlović“ u Batajnici, koji je pri tom poslu bio podizvođač ruske tvrtke „Russian Helicopters“ – kao glavnog nositelja radova na remontu makedonskih helikoptera Mi-171. U slučaju remonta hrvatskih Mi-171, slučaj je bio upravo obratan – „Russian Helicopters“ bili su podizvođači nositelja radova velikogoričkog Zrakoplovno-tehničkog centra (ZTC).

Četiri srednja transportna helikoptera iz obitelji Mi-17 kupljena su za zrakoplovnu postrojbu „Jastrebovi“ početkom 2009. godine. Dva su bila u varijanti Mi-171, a dva Mi-17V-5. Maskirna boja helikoptera i nosači naoružanja bili su jasni pokazatelji na snažnu paravojnu namjenu čitave te postrojbe i njenih zrakoplovnih efektiva.

Helikopterska jedinica MUP-a Sjeverne Makedonije 2019. obilježila je 50 godina postojanja

Izraelska tvrtka Elbit Systems modernizirala je avioniku Mi-171, koji su tom prilikom prilagođeni za korištenje uređaja za letenje noću, zatim je ugrađen i sustav za izviđanje u infracrvenom spektru, satelitska navigacija te zaslon za prikaz podataka, kao i niz drugih elemenata koji su omogućili izvršavanje zadaća noću i u složenim meteo-uvjetima. Ovaj paket modernizacije nosi oznaku „Balkan“ i čuva se kao povjerljiva informacija. Modus operandi „Jastrebova“ je tajnost njihovih djelovanja i tehnike koju imaju još od 2009. godine. Do nedavno se od javnosti tajilo da imaju i dronove Hermes-450 izraelske proizvodnje. Do sada još uvijek nije objavljeno ni da su ti dronovi naoružani laserski vođenim raketama.

Od dva helikoptera Mi-17V-5 kojima su raspolagali „Jastrebovi“, jedan je uništen u nesreći koja se dogodila 10. srpnja 2014. godine, u kojoj su stradala četiri člana posade – sve vodeći ljudi postrojbe. Drugi primjerak je prizemljen zbog isteka međuremontnog ciklusa i čeka radove.

Oba makedonska Mi-171E nakon isteka prvog međuremontnog ciklusa poslana su krajem 2017. godine na remont u Batajnicu. Ponovno su poletjeli u listopadu 2018. godine, i nakon probnih letova vratili su se u matičnu bazu na aerodromu Petrovac.

Ministrica obrane Šekerinska rado bi integrirala helikopterske kapacitete

Ministarstvo obrane Sjeverne Makedonije nadalo se da će se MUP odreći velikih i za održavanje zahtjevnih letjelica, kako bi preuzelo te njihove Mi-171/17V-5. U Strateškom pregledu obrane iz 2018. godine navedeno je kako se razmišlja o potencijalnoj integraciji upravljanja transportnim helikopterima u državi, kojima raspolaže i resor obrane i resor unutarnjih poslova.

U sastavu Armije Sjeverne Makedonije sada je 6 helikoptera Mi-17: po dva Mi-17 i Mi-8MT, remontirani 2017. i 2018., te još dva prizemljena Mi-8MT, koja čekaju ugovaranje remonta tijekom ove godine. Prema Dugoročnom planu razvoja sustava obrane Sjeverne Makedonije iz 2019. godine za sada će se Mi-17 zadržati u naoružanju, ali će se u periodu 2024.-2028. pristupiti nabavi nove namjenske platforme zapadne proizvodnje. Za provedbu tog plana predviđeno je okvirno 216 milijuna eura.

 

*ovaj tekst autora Aleksandra Radića objavljen je danas, 4. svibnja, na portalu Balkanska bezbedonosna mreža (https://www.balkansec.net/). Na portalu Obris.org objavljen je uz određene manje dopune, dok se njegov original može pronaći na adresi: https://www.balkansec.net/post/udes-makedonskog-mi-17

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.