Radi remonta helikoptera uhićenja u Makedoniji

 

Makedonska je policija jučer rano ujutro u Skopju, Kočanima, Strugi i Probištipu privela ukupno devet osoba – jednog bivšeg dužnosnika Ministarstva obrane Republike Makedonije, i još osam osoba, a pod sumnjom da su pronevjerili oko 2,8 milijuna USD na poslovima remonta makedonskih vojnih helikoptera. Svi privedeni su makedonski državljani, a u operaciji koju je tamošnje Ministarstvo unutarnjih poslova nazvalo “Arsenal” fizički je privedeno zapravo bilo njih osam, dok je jedna osoba samo zadržana na bolničkome liječenju na kojem se već neko vrijeme nalazi.

untitledKaznena djela za koja se sumnjiči makedonsku devetorku vezana su uz program održavanja vojnih transportnih helikoptera Mi-8. Prema izjavi Ive Kotevskog, glasnogovornika Ministarstva unutarnjih poslova, ta su se kaznena djela odigrala između 2004. i 2009. godine, a šteta iznosi 2.768.000 USD ili 134.988.810 makedonskih denara (MKD). Riječ je tu bila o održavanju šest helikoptera koje je makedonska vojska kupila u Ukrajini, i koje se onda u Ukrajinu slalo i na remont. Za zahvate održavanja obavljene u poduzeću Ukrinmash (tvrtka kćer tamošnjeg državnog poduzeća Ukrspecexport) prikazivali su se nerealno veliki iznosi troškova. S obzirom na prirodu kaznenih djela za koja se sumnjiče privedeni – ne čudi da je među privedenima i svojedobni načelnik Sektora za logistiku pri Ministarstvu obrane Republike Makedonije, dok se neke od privedenih poduzetnika povezuje i sa strankom Socijaldemokratski savez Makedonije.

Ivo Kotevski, glasnogovornik MUP-a Republike Makedonije

Ivo Kotevski, glasnogovornik MUP-a Republike Makedonije

Servis je bio obavljen, plaćeni su traženi iznosi ukrajinskom poduzeću koje je obavilo servis helikoptera, no osim toga praktično je fiktivnim fakturama bio preplaćen velik dio iznosa koji je za tu svrhu odvojilo Ministarstvo obrane, a koji se nezakonito prelio poduzećima u Republici Makedoniji i izvan Republike Makedonije

izjavio je na konferenciji za tisak Ivo Kotevski.

Skupina se okoristila pri remontu u izvedbi kijevskog poduzeća Ukrinmash

Skupina se okoristila pri remontu u izvedbi kijevskog poduzeća Ukrinmash

Osim na račune niza poduzeća u samoj Makedoniji, novac koji je navodno pronevjeren u ovome poslu bio je iz Makedonije uplaćivan i na račune privatnih poduzeća na Cipru (“PTP Delikates (Cyprus) Trading LTD”), u Velikoj Britaniji (“KL Technoservices LTD”, Liverpool), te u Bugarskoj (“Drvomak”, Blagoevgrad). Osumnjičene osobe se navodno optužuje za djela “udruživanja u kriminalnu organizaciju”, “zloporabe službenog položaja i ovlasti”, “pranje novca te stjecanje protupravne koristi”, te “falsificiranje ili uništavanje poslovnih knjiga”. Dok se makedonsko Ministarsvo obrane oglasilo tek izjavama kako podržava istragu, te da surađuje s institucijama koje vode istragu, policija nije detaljnije komentirala činjenicu kako su svi ovi sumnjivi poslovi prošli ispod radara čitavome sustavu interne kontrole Ministarstva obrane Republike Makedonije. Ipak, naveli su da je jučerašnja akcija “Arsenal” došla kao plod dugog istražnog postupka provođenog pod okriljem Ministarstva unutarnjih poslova.

————————–

————————–

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.