EU podržava vladavinu zakona

Iznimno pojačana prisutnost policije na ulicama makedonskih gradova, prije svega Skopja i Tetova, nekoliko desetaka povrijeđenih i 35 kaznenih prijava – to je trenutno stanje međuetničkih incidenata u Makedoniji. Među osumnjičenima nema i osoba koje su prije dva mjeseca spalile makedonsku zastavu u Strugi, zbog čega je dio etničkih Makedonaca iznimno nezadovoljan. S druge pak strane, u utorak, 13. ožujka, nekoliko desetaka Albanaca uzvikivalo je: „Zaustavite diskriminaciju naše albanske braće“, na prosvjedu ispred makedonskog veleposlanstva u Tirani. „Optužujemo makedonsku državu da nije poduzela mjere kontrole nepodnošljivog nacionalizma koji stoji iza svih incidenata protiv Albanaca“, rekao je jedan od organizatora prosvjeda, Tolant Kapa.

Policija nije mogla garantirati sigurnost na utakmici Škendija-Vardar

U Makedoniji su do daljnjega otkazane sve nogometne utakmice, a ona visokog rizika, između Tetova i Vardara, nije održana. Prema propozicijama Nogometnog saveza Makedonije, ako jedno kolo nije odigrano do kraja, pa makar se radilo o samo jednoj neodigranoj utakmici, prvenstvo se ne može nastaviti. Otkazivanje prvenstva naročito je loše primljeno u Tetovu – gradu koji ima čak tri prvoligaša – zbog čega su tamo izbili neredi, u kojima je povrijeđeno više osoba i pričinjena je velika materijalna šteta.

Nakon nekoliko dana zatišja, u petak je ponovno napadnut autobus u Skopju, pri čemu je dvoje ljudi ozlijeđeno – jedan od njih je policajac, budući da je i dalje na snazi naredba dana pripadnicima MUP-a o obaveznom korištenju gradskog prijevoza.

Za subotu je u Skopju najavljen „Marš za mir“, u organizaciji nevladine udruge „Zajedno za mir“. Njihovom apelu da se maršem kaže NE nasilju i pokaže da se i u Makedoniji može mirno i zajedno živjeti do sada se pridružila 71 građanska akcija, sve etničke zajednice u Makedoniji i veliki broj javnih osoba.

U takvom ozračju Skopje je u četvrtak, 15. ožujka, dočekalo europskog povjerenika za proširenje Stefana Fülea, koji je došao „pokrenuti razgovor s Makedonijom kako bi se potakle reforme i tako ubrzala europska integracija“. Prema netom definiranim ciljevima, Makedonija mora izmijeniti Zakon o kleveti i poboljšati sudsku praksu u slučajevima koji uključuju medije, a sve kako bi poboljšala slobodu izražavanja i ojačala profesionalne standarde u novinarstvu. Budući je Europska komisija u Izvještaju o Makedoniji za 2011. godinu posebno upozorila na loše stanje u medijima –  prije svega na netransparentno vlasništvo i političke pritiske, Füle očekuje od Vlade u Skopju da poboljša rad Radiodifuznog savjeta koje sprovodi propise o vlasništvu nad medijima, kao i da unaprijedi izmjene zakona o medijima. Osim toga, od Makedonije se očekuje da poboljša efikasnost pravosuđa, kvalitetu i nezavisnost sudstva, osnaži mjere protiv korupcije, unaprijedi dijalog među etničkim zajednicama, kao i da pojača reformu javne administracije.

Makedonija je još prije 11 godina, točnije 09. travnja 2001. potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a 2005. dobila je status zemlje-kandidatkinje za članstvo u EU. No do danas nije dobila datum početka pregovora, i to zahvaljujući svima dobro poznatom sporu s Grčkom oko imena „Makedonija“.

Srefan Fuele i Nikola Gruevski

Dok je Füle tako ćaskao s Gruevskim i ostatkom državnog vrha, u Europskoj komisiji u Bruxellesu štampalo se priopćenje u kojem EK osuđuje etničke sukobe u Makedoniji, te pozdravlja izjave makedonskih političkih vođa o „privrženosti vladavini zakona u zemlji“. Europska komisija, naravno, „pomno prati sigurnosnu situaciju u Makedoniji, poziva sve strane da poštuju zakon, i pruža podršku nastojanjima da se uspostavi vladavina zakona“. Lijep pozdrav iz Bruxellesa!

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.