Kakva je helikopterska budućnost Makedonije?

 

Tijekom proteklih nekoliko dana Armija Republike Makedonije znatno je povećala svoje kapacitete, sposobnosti i spremnost nakon što je zrakoplovnim snagama stigao par desantno-jurišnih helikoptera Mi-24V “Hind-E”’ (evidencijski brojevi 209 i 210), kao i par transportno-borbenih helikoptera Mi-8MT (evidencijski brojevi 307 i 308) nakon što su prošli generalni remont i produženje životnog vijeka u remontnom zavodu Aviakon iz Konotopa, Ukrajina.

Nakon što su vraćeni u Makedoniju kamionima krajem srpnja, helikoptere Mi-24 potom su na aerodromu Petrovac kod Skopja sklopili ukrajinski stručnjaci, i nakon uspješno izvršenih probnih i prijemnih letova, nedavno su se pridružili Borbenoj helikopterskoj eskadrili. Ova eskadrila nije imala operativne Mi-24 još od srpnja 2015. godine, kada je posljednji od 6 primjeraka prizemljen zbog isteka međuremontnog roka. Za razliku od Mi-24, helikoptere Mi-8MT u Makedoniju su iz Ukrajine preletjeli makedonski piloti. Oni su na Petrovac sleteli 3. rujna te odmah pojačali Transportnu helikoptersku eskadrilu koja predstavlja oslonac zrakoplovnih snaga i koja koristi 2 transportna Mi-17 (evidencijski brojevi 302 i 303), remontirana 2016/2017. godine, kao i 4 transportno-borbena Mi-8MT (evidencijski brojevi 305 do 308).

Ministrica obrane Makedonije na prezentaciji remontiranih helikoptera (Photo: MoD RM)

Svježe remontirani Mi-24V su najvjerojatnije posljednji helikopteri Mi-24 koje Makedonija obnavlja, budući je – izgleda – napušten prvobitan plan za remont još 4 Mi-24V (evidencijskih brojeva 201, 202, 205 i 207). Promjena plana remonta Mi-24 oslikava nedavno usvojeni Strateški pregled obrane – ključan dokument u razvoju nacionalne obrane i vojske, u kojem jasno stoji da će “nedavno remontirani jurišni helikopteri Mi-24 ostati u inventaru vojske sve do isteka njihovog životnog vijeka, ali u njih do povlačenja iz upotrebe neće biti uložena dodatna sredstva, osim onih koja su potrebna za njihovo osnovno održavanje”’. Na to da će preostali makedonski Mi-24 doživjeti nesretnu sudbinu ukazala je 18. kolovoza makedonska ministrica obrane Radmila Šekerinska, izjavivši tada da će “do kraja sljedećeg mjeseca biti završen remont svih helikoptera“.

S odobrenim svježim međuremontnim rokom, dva makedonska Mi-24V trebala bi ostati operativna najkasnije do sredine 2025. godine. Ukoliko se u međuvremenu ne nabavi njihova zamjena, što je malo vjerojatno, potpuno je logično očekivati da se vojno zrakoplovstvo dodatno smanji i konsolidira svoje kapacitete raspuštanjem Borbene helikopterske eskadrile ili njenim spajanjem s Transportnom helikopterskom eskadrilom.

S još uvijek nejasnom budućnošću, postojanje obje helikopterske eskadrile je za sada garantirano konceptom “Budućnost Oružanih snaga 2028” (dio Strateškog pregleda obrane) koji, između ostalog, podrazumijeva da vojno zrakoplovstvo promijeni strukturu i službeno ime – sadašnja Zrakoplovna brigada postala bi “Zrakoplovni wing,” koji bi bio segment Oružanih snaga namijenjen za zrakoplovnu podršku, protuzračnu obranu i zračno motrenje, a koji bi se oslanjao samo na helikoptere Mi-8 i Mi-17 kao svoje jedine zrakoplove.

Hoće li piloti makedonskog MUP-a postati piloti ARM? (Photo: MUP RM)

Zanimljivo je da novi Strateški pregled obrane otkriva kako se razmatra integracija helikopterske flote Ministarstva unutarnjih poslova u vojno zrakoplovstvo. Riječ je o dva transportno-borbena helikoptera Mi-171 (registracije MAP-7710 i 7711), kao i o jednom transportnom Mi-17V-5 (registracije MAP-7714). U sklopu generalnog remonta, obnavljanje ova tri helikoptera započeto je u studenom 2017. godine, kada su u srpski vojni Zrakoplovni zavod “Moma Stanojlović” iz Batajnice poslana dva Mi-171.

Transfer svježe remontiranih policijskih Mi-17 u Armiju Republike Makedonije značajno bi povećalo mogućnosti vojnog zrakoplovstva po pitanju transporta, borbe protiv požara, pomoći tijekom elementarnih nepogoda te borbenih djelovanja, a ujedno bi se i odložilo investiranje u nabavu novih helikoptera. Ako bi policijski helikopteri zaista prešli u oružane snage, Ratno zrakoplovstvo Makedonije imalo bi 8 borbenih helikoptera koje je osuvremenila izraelska kompanija Elbit. Bila bi to dva Mi-24V, dva Mi-171 i 4 Mi-8MT.

Jedan od helikoptera iz sastava MUP-a RM (Photo: MUP RM)

Prebacivanje tri helikoptera vojnom zrakoplovstvu ostavilo bi makedonsku policiju sa samo tri slabo opremljena helikoptera – to su laki višenamjenski AB.206B-2 (MAP-7750), srednji višenamjenski AB.212 (MAP-7751) i srednji višenamjenski Bell 412EP (MAP-7752) opremljen dizalicom za spašavanje. Neki ili svi ovi helikopteri trebali bi, prema Strateškom planu 2018-2020. Ministarstva unutarnjih poslova, biti zamijenjeni s dva ili tri moderna dvomotorna helikoptera opremljena za zadatke provođenja zakona, kao i traganja te spašavanja. Pomlađivanje flote trebalo bi biti financirano proračunom Ministarstva za razdoblje 2018-2020., a plan je da se sklopi aranžman “staro za novo”, koji bi omogućio da se dio dogovorene cijene novih helikoptera plati tako što će se isporučitelju predati dvomotorni višenamjenski helikopter AB.212, proizveden 1978. godine, koji je u izvrsnom stanju i ima vrlo mali nalet.

 

*tekst autora Igora Božinovskog objavljen je 6. rujna 2018. na specijaliziranom zrakoplovnom portalu Tango Six, a u originalnom obliku može se naći na adresi https://tangosix.rs/2018/06/09/makedoniji-sa-remonta-stigla-po-dva-helikoptera-mi-24v-mi-8mt-moguce-pojacanje-vojnih-vazduhoplovnih-snaga-policijskim-mi-17/

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.