Le Bourget: premijera H145M sa srpskim naoružanjem

 

Helikopter H145M u srpskim bojama jedan je od dva HForce demonstratora u Airbusovom koralu na najvećoj svjetskoj zrakoplovnoj izložbi, na prostorima zračne luke Le Bourget u Parizu. Izložena letjelica je i dalje D-HMBB (do službene primoporedaje – koja će biti nakon „Partnera“ – svi helikopteri su formalno i dalje Airbusovi), s time da joj je za dane izložbe privremena registracija ipak uklonjena. U pitanju je vojni evidencijski broj „14505“ (ne 504 kako je Tango Six javio ranije) koji je u Parizu „obučen“ u nevođeni set naoružanja lokalne VTI-Jugoimport proizvodnje.

“14505” u konfiguraciji za RV i PVO, s izuzetkom Wescamovog MX-15 kojeg je Airbus na Le Bourgetu stavio radi promocije opcija

Kako Tango Six saznaje, nastavak isporuke H145M za Srbiju dogodit će se već za četiri tjedna. Prva dva primjerka za Helikoptersku jedinicu MUP-a Srbije stižu u Srbiju između 8. i 10. srpnja. Na helidrom „Tesle“ prvi će sletjeti YU-MED i YU-SAR, a krajem srpnja i YU-ICE. Očekuje se da gotovo cjelokupna civilna i vojna flota bude isporučena Srbiji do kraja ove godine. Moguće je da će najviše dva helikoptera „preteći“ s isporukom u iduću, ovisno o sitnijim logističkim faktorima. Isporuka je trebala započeti nekoliko mjeseci ranije, ali, kako saznajemo, srpska strana nije bila krivac kašnjenja.

Također saznajemo da je procedura razrade već potpisanog ugovora za kupovinu policijskih H215, transportnih helikoptera srednje kategorije, u toku. Okvirno, obuke MUP-ovih letača i tehničara započinju sredinom listopada 2021. godine. Prema trenutno aktualnoj dinamici, prijem prve Super Pume trebao bi se dogoditi najkasnije u veljači 2022., dok se druga i treća očekuju u travnju iste godine.

Domaća stručna i šira javnost prvi put će imati priliku „14501“ vidjeti tijekom „Partnera“, već prvog dana manifestacije 25. lipnja, kada u Beograd dolazi i direktor Airbus Helicoptersa Bruno Even. Tom prilikom bit će uručen i certifikat remontnom zavodu „Moma Stanojlović“, koji će formalno biti odobren od strane Airbusa, za remont helikoptera Gazela (sada, eto, i službeno). Airbusova prodajno-politička diplomacija tu se nije zaustavila, jer je planirano da u srijedu na Le Bourget dođe i premijerka RS Ana Brnabić, koja će obići i H145M u srpskim bojama.

Kronologija i detalji naručene opreme helikoptera

Kontejner GH-78 sa strojnicom 12,7 mm

Ugovor za nabavu devet helikoptera H145M – od kojih šest za Vojsku Srbije i tri za Ministarstvo unutarnjih poslova – Srbija je, preko Jugoimport SDPR, s Airbusom potpisala u prosincu 2016. godine. Srbija je tako postala treći kupac vojnih verzija helikoptera H145 – i to u najnovijoj varijanti H145M – a istovremeno i prva država koja će koristiti helikoptere s oružanim sustavom HForce razine 1 i to s naoružanjem domaće proizvodnje. Svi helikopteri namijenjeni za RV i PVO imat će instalacije za kasnije moguće nadogradnje na vođene pakete HForce kompleta. MUP-ovi primjerci nemaju te instalacije.

Airbus je od početka ovu prodaju promatrao strateški, pridajući joj svojevrsni „zaslađivač“ u obliku šire industrijske suradnje, odnosno konačne „legalizacije“ remonta Gazela, eventualno i za treću stranu. Ministarstvo obrane RS je priliku shvatilo ozbiljno, nije bilo kašnjenja sa srpske strane, a u međuvremenu je izvršena i integracija srpskog naoružanja. Airbusu se strateški pristup naknadno isplatio prodajom Super Puma MUP-u. Helikopterska jedinica tako kompletno prelazi na Airbus nakon prodaje Bellova i konačne nerentabilnosti zadržavanja Gazela, koja će kad-tad doći na dnevni red. Europskom konzorciju onda ostaju prodajne aktivnosti fokusirane na Air Srbiju i njihove moguće A320/319neo kupovine ili aranžmane iznajmljivanja. Tu je mnogo prikladniji A220, ali i jedini transportni avion RV i PVO koji bi trebao biti operativan – možda može biti zamijenjen sa C-295. Sve u svemu, prodajne aktivnosti Airbusa u Srbiji daleko su od kraja.

Prema prvoj verziji narudžbe, RV i PVO dobilo bi 6, a MUP 3 helikoptera. U travnju 2018. godine službeno je priopćeno da će MUP ipak dobiti 4 H145M, a krajem srpnja iste godine ponovno je nagoviješteno da bi Vojska Srbije mogla dobiti samo 5 helikoptera, dok bi šesti pripao Helikopterskoj jedinici policije, koja će svoje H145M koristiti za različite misije, između ostalog i za specijalne snage (Žandarmeriju, SAJ, i podršku vojsci po potrebi). Definitivna potvrda da će odnos broja helikoptera biti 5 za vojsku i 4 za policiju dobivena je od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nakon vježbe „Stoljeće pobjednika 1918-2018“. Prva fotografija srpskog H145M objavljena je 7. rujna 2018. godine.

Primopredaja prvog vojnog H145M izvršena je 22. studenog 2018. Na toj ceremoniji prikazan je primjerak s vojnim evidencijskim brojem 14501 (tvornički broj 20231), namijenjen za borbeno traganje i spašavanje, a bio je opremljen elektrooptičkim i infracrvenim sustavom FLIR Star Safire 380HDc, farom za traganje TRAKKA Systems TrakkaBeam A800, dizalicom Goodrich Model 44301, fiksnim konzolama za tehniku iskrcavanja ljudi fast-rope, WSPS (Wire Strike Protection System) „škarama“ za presijecanje naponskih i drugih kablova. Ovu letjelicu vidjet ćete na Partneru i ona je jedina koja od vojnih primeraka trenutno ima planiran elektro-optički i infracrveni sustav.

Šest sklopivih sjedala – ukoliko se ukloni instalacija za 2 strojnice moguće je staviti još dva

Svoja prva dva H145M Ministarstvo unutarnjih poslova službeno je dobilo 20. prosinca 2018., kada je u Njemačkoj izvršena primopredaja helikoptera s registracijom YU-ICE (maskirni primjerak, s privremenom njemačkom registracijom D-HADR), namijenjenog za eventualne borbene namjene. Kako Tango Six saznaje, glavni korisnici bit će Žandarmerija i SAJ, a bit će naoružan s dvije PKT strojnice postavljene na bočna vrata. Riječ je o Zastavinim M84 7,62, koje se može postaviti na nosače s obje strane. Helikopter će imat straga i 6 sklopivih sjedišta.

Drugi helikopter tada predan srpskom MUP-u bio je YU-MED (privremena njemačka registracija D-HAD0), namijenjen za medicinski transport. On će biti zadužen za prijevoz pacijenata kojima je već prethodno stabilizirano stanje. Od medicinske opreme imat će dvoja ili troja sklopiva nosila (ovisno o izabranoj konfiguraciji), mjesto za dva ili tri medicinska tehničara, EKG aparat, prijenosni sustav za kisik i defiblirator. Medicinska oprema koju nosi tehnički mu omogućava obavljanje HEMS zadaća, ali Policija to neće smjeti raditi zbog domaćih regulatornih ograničenja.

U razdoblju od kraja studenog 2018. do početka travnja ove godine objavljene su fotografije svih srpskih vojnih H145M. Najzanimljivi je svakako helikopter s evidencijskim brojem 14502 (tvornički broj 20236) – jedini vojni primjerak s meteo-radarom Honeywell RDR 2000 i ugrađenom dizalicom Goodrich Model 44301, kojeg će se koristiti za traganje i spašavanje. Za razliku od vojnih, svi MUP-ovi Airbus helikopteri imat će meteo radar firme Telephonics, model RDR-1600. Razlog za ovo leži u fizičkoj poziciji radara koji se na civilnoj verziji nalazi na nosu, dok vojna verzija (odnosno one vojne verzije koje će biti čisto borbene) na toj poziciji mora imati senzore Hensoldt AMPS sustava za aktivnu samozaštitu.

Preostala tri helikoptera koji će biti „čistokrvni borci“ imaju privremene njemačke registracije D-HADZ (14503), D-HMBB (14505) i D-HCBT (14504). Oni će, uz AMPS sustav, imati domaće razvijeno nevođeno naoružanje i – kako saznaje Tango Six – vojska Srbije trenutno ne razmatra kupovinu elektro-optičkog sustava. Ciljanje nevođenog naoružanja bit će moguće s HMSD kacigom, ali će određivanje daljine i drugih parametara (uz pomoć laserskog daljinometra) biti sigurno potrebno u perspektivi. Tako su RV i PVO i dalje potencijalni kupci za Wescamove MX-15 ili MX-15D (D – „Designator“ verzija) sustave. Sustav ispod nosa helikoptera „14505“ na Le Bourgetu je Wecamov MX-15. Podvješen je odlukom Airbusa u cilju promocije svih mogućih opcija nadogradnji.

L80-07

Integriranje i ispitivanje domaćeg, srpskog naoružanja, kontejnera GH-78 sa strojnicom kalibra 12,7 mm i sedmocijevnih saćastih lansera L80-07 ruskih nevođenih raketnih zrna S-8 kalibra 80 mm – već se dogodilo. Za sada je proizvođač H145M vršio ispitivanja opcija HForce sustava s naoružanjem koje je uključivalo mitraljeze, topove, nevođena raketna zrna i vođena raketa zrna (HForce Razine 1 i 2). Razina 3 sustava HForce podrazumijevat će integraciju modernih vođenih raketa zrak-zemlja i zrak-zrak.

Postrojba koja će koristiti vojne H145M biti će 119. mješovita helikopterska eskadrila „Zmajevi“, 98. zrakoplovne brigade na aerodromu „Narednik pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu. Njeni piloti i pripadnici zrakoplovno-tehničke službe su u nekoliko grupa krenuli na obuku još u rujnu prošle godine. Helikopteri će biti smješteni u novom hangaru, koji je skoro identičan novom hangaru na Batajnici, a njegova izgradnja je pri kraju.

Do danas smo vidjeli fotografije tri od ukupno četiri helikoptera namijenjena Helikopterskoj jedinici MUP-a RS, jedino još nije objavljena fotografija helikoptera registracije YU-MUP. Osim već spomenutog maskirnog YU-ICE i medicinskog YU-MED, tu je i primjerak za traganje i spašavanje YU-SAR (privremena njemačka registracija D-HCBV) koji će, kako također saznajemo, imati dizalicu Goodrich Model 44301, elektro-optički i infracrveni sustav FLIR Star Safire 380HDc i reflektor za traganje TRAKKA Systems TrakkaBeam A800. Policija za sada (kao i RV) dobiva samo jedan FLIR koji može prebacivati s helikoptera na helikopter, budući da će ga – kao i u slučaju vojnog „14501“ – moći lako instalirati i deinstalirati s jedne od skija.

H145M YU-MUP imat će samo dizalicu (MUP je uzeo dvije dizalice za sve svoje Airbusove) i jedini neće imati specifičnu ulogu. Vojni H145M imat će instalaciju potrebnu za uporabu kuke radi prijevoza vanjskog podvješenog tereta. Zanimljivo je da srpski policijski helikopteri imaju skoro potpuno identičnu shemu boja onoj na njemačkim policijskim H145, osim naravno maskirnog YU-ICE koji ima shemu gotovo identičnu srpskim vojnim H145M, ali je smeđa boja malo tamnija. Također je zanimljivo da će sve MUP-ove letjelice imati zatamnjena stakla putničke kabine. Dva policijska H145M imat će duple kuke za podvjesni teret. Kuke će se moći prebacivati s helikoptera na helikopter, a razlog zbog čega je u pitanju dupla instalacija nalazi se u strožijim civilnim „fail-safe“ zahtjevima kada su HESLO (Human External Load Cargo) misije u pitanju.

 

*tekst Petra Vojinovića, glavnog i odgovornog urednika portala Tango Six, objavljen je 17. lipnja 2019. pod naslovom „Nove fotografije srpskog H145M, šta do sada znamo o novim Erbasovim helikopterima“, a u originalnom izdanju može se naći na adresi https://tangosix.rs/2019/17/06/foto-reportaza-nove-fotografije-srpskog-h145m-sta-do-sada-znamo-o-novim-erbasovim-helikopterima/

**Fotografije su preuzete s portala Tango Six, autor: Petar Vojinović

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.