Čime to Valuki omamljuju slovenske vojnike?

 

Na adresu Generalštaba Slovenske vojske nedavno je pristigla anonimna dojava o tome da vojnici u oklopnim vozilima Valuk (slovenska verzija vozila Steyr Pandur I 6×6) dobivaju čudan osjećaj omamljenosti. Na isti neugodan osjećaj ljudstva upozorio je i Sindikat vojnika Slovenije, pa je 19 oklopnjaka iz predostrožnosti za sada povučeno s aktivne službe radi provođenja detaljnog pregleda. Svih tih 19 vozila prošloga je četvrtka, 05. ožujka, odvezeno na tehnički pregled u Celje, gdje će prvo pokušat pronaći mogući kvar, a onda obaviti i redovni servis ovih vojnih vozila.

Kako piše slovenski Dnevnik, u Generalštabu pretpostavljaju da je anonimna prijava došla iz 20. pješačkog puka iz Celja, gdje se vrši preduputna obuka vojnika za sudjelovanje u misiji KFOR na Kosovu, i gdje se spomenutih 19 oklopnih vozila aktivno upotrebljava upravo za spomenutu obuku. Štoviše, od ukupno 85 vozila tipa Valuk iz sastava Slovenske vojske, njih 6 je i trenutno na terenu, u sastavu slovenskog kontingenta pri KFOR-u.

U Generalštabu SV za sada tek nagađaju o uzroku neobičnog osjećaja kod vojnika. Kao glavni uzrok spominje se moguća greška na cijevima sustava za grijanje. U Sindikatu vojnika Slovenije sumnjaju na neredovito servisiranje naprava za prozračivanje, zbog čega bi onda dolazilo do povišene koncentracije škodljivih plinova i u unutrašnjosti oklopnjaka. Sindikat ide i dalje, pa postavlja pitanje što bi se dogodilo kad bi vojnik-vozač Valuka zbog utjecaja plinova zaspao u vožnji, budući da se ta vozila često može sresti i na slovenskim cestama, u normalnome prometu. Dok iz slovenskog kontingenta u KFOR-u za sada nije stigla niti jedna pritužba na Valuk, izgleda da ni trenutni problemi s vozilima neće utjecati na planirani skori odlazak slovenskih vojnika na Kosovo. Prema izjavama nadležnih, ukoliko se na kojem vozilu pronađe greška zbog koje bi se vojnici osjećali omamljeno, pregledat će se i sva preostala takva vozila.

Dnevnik napominje da ovo nije jedini problem Slovenske vojske s opremom. Naime, nakon više godina planiranja i najava, Ministarstvo obrane Slovenije na čelu s tadašnjim ministrom Romanom Jakićem potpisalo je krajem rujna 2013. godine ugovor o nabavi 6 tisuća vojnih kaciga. Nakon međunarodnog natječaja na koji se javilo ukupno 9 ponuđača (8 domaćih iz Slovenije i jedan strani), posao je dobilo ljubljansko poduzeće “Bene Commerce d.o.o.” ugovorivši prodaju tri tranše po 2000 kaciga, za 326.960 eura svaku. O tom poslu ukupne vrijednosti 980.880 eura uskoro se krenulo čuti brojne prigovore – među ostalim, javnost je nabavu novih kaciga smatrala potpuno suvišnom, dok je MORS, naravno, tvrdio da je nužna, budući je postojećim kacigama (od 2002. godine pribavljanim kacigama tipa ČV 610) istekao životni vijek određen certifikatom proizvođača, pa time i službena garancija sigurnosti njihove uporabe.

No, pred kraj prošle 2014. godine u medijima su se pojavile vijesti kako će Slovenska vojska zbog neupotrebljivosti spomenutih kaciga biti prisiljena aktivirati jamstva za njih svih 6 tisuća. Pokazalo se da su se kacige u upotrebi jednostavno počele raspadati, sigurnosne kopče se otvaraju kad ne treba, a unutrašnji dio kaciga se pri vožnji avionom jednostavno napuhne. Prema jamstvu proizvođača, kaciga bi morala izdržati pritisak do 12 tisuća metara, no vojnici su zbog nepodnošljivog pritiska i napuhavanja unutarnjeg dijela počeli te kacige skidati s glava već na 2 tisuće metara. Nakon što je Ministarstvo obrane reklamiralo kacige, proizvođač im je obećao zamijeniti ih o svom trošku, na što se još uvijek čeka.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.