Zbog nedostatka novca Slovenska vojska na rubu održivosti

U ponedjeljak, 07. travnja, ministar obrane Slovenije Roman Jakič i načelnik Generalštaba Slovenske vojske general Dobran Božič predstavili su predsjedniku Slovenije Borutu Pahoru Godišnje izvješće o spremnosti Slovenske vojske u 2013. godini. Iako dokument još uvijek nije javan, a čeka se i njegova prezentacija pred Odborom za obranu Državnoga zbora, neki općeniti podaci već su izašli na svjetlo dana.

Tako je, nakon što je saslušao Jakičevo izvješće, i sam Borut Pahor priznao da je spremnost Slovenske vojske u 2013. slabija u odnosu na prethodnu godinu, a glavni krivac tome je smanjenje financijskih sredstava. Usprkos tome, smatra Pahor, Slovenska je vojska ipak spremna za izvršenje većeg dijela planiranih mirnodopskih zadaća, kao i za sudjelovanje u međunarodnim operacijama, te u zadaćama zaštite i spašavanja.

„Slovenska je vojska jedan od onih segmenata države koji je u zadnjih 6 godina najviše pod udarom financijskih rezova, jer su se sredstva tijekom posljednjih 6 godina smanjila za 40 posto, što je dovelo do slabije osposobljenosti, zastoja u modernizaciji, minimalnih sredstava za održavanje, zastarjele opreme. Zato je i krajnji rezultat – smanjenje sposobnosti za obavljanje zadaća“,

rekao je Pahor ocijenivši kako je SV dostigla najnižu razinu operativnih mogućnosti, što bi trebalo uzeti izuzetno ozbiljno.

S Pahorovom ocjenom složio se i ministar Jakič, kazavši kako svi pokazatelji upućuju na to da je smanjenje financija utjecalo na sve segmente rada i života Slovenske vojske u 2013., te da taj trend treba zaustaviti prije nego dosegne crvenu crtu nakon čega će biti teško osigurati sigurnost građana. Drastično smanjenje obrambenog proračuna, složio se Jakič, dovelo je do smanjenih ulaganja i modernizacije, kao i do negativnih trendova u održavanju opreme i kadrovskoj strukturi.

Na Jakiča se nadovezao i načelnik Generalštaba SV general Dobran Božič:

„Manje nije više, a sigurno nije ni bolje. Mi smo vjerojatno blizu one granice kada je naša sigurnost samo još u rukama saveznika. Savezništvo nudi sigurnost, i zbog NATO-a smo danas sigurni“,

No unatoč tome, SV je održala svoje sposobnosti na području međunarodnih operacija i misija, kao i na području sudjelovanja u zaštiti i spašavanju.

General Dobran Božič, načelnik Generalštaba SV

General Dobran Božič, načelnik Generalštaba SV

Kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga, Pahor ima obvezu davanja smjernica za 2014. godinu. Tako je Jakiču i Božiču naredio da osiguraju sigurnost pripadnicima SV u operacijama i zadaćama kod kuće i u inozemstvu, da nastave s osposobljavanjem pojedinaca i postrojbi, te s izmjenama zakonske regulative obrambenog sustava, kako bi se završila transformacija SV.

Zanimljivo je, međutim, da je Jakič najvećim dijelom citirao ocjenu spremnosti slovenskog obrambenog sustava koju je prezentirao i prošle godine za godinu 2012. I tada je predsjedniku države rekao da su „najveći problem niska proračunska sredstva, koja utječu na pripravnost Slovenske vojske i nižu ocjenu od one koja je bila godinu dana ranije“. I predsjednik te vrhovni zapovjednik posegnuo je za uobičajenom frazom, a to je da niža ocjena ipak nije utjecala na pripravnost, osposobljenost i sigurnost pripadnika SV u međunarodnim misijama i operacijama, kao ni na sudjelovanje u zaštiti i spašavanju.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.