Slovenci se ubrzano vratili iz Afganistana

 

Usprkos pojedinim službenim najavama, koje su povratak glavnine pripadnika Slovenske vojske iz Afganistana fiksirale za kraj lipnja, većina 20. kontingenta Vojske Republike Slovenije iz misije ISAF vratila se proteklih dana – između 3. i 5. svibnja ove godine. Svečanost dočeka pripadnika posljednjeg slovenskog kontingenta u misiji ISAF održana je jučer, u Vojarni generala Maistra u Mariboru. Uz još uvijek aktivno političko vodstvo – premijerku Alenku Bratušek te ministra obrane Romana Jakiča, prisutne su pozdravili i načelnik Glavnog stožera Slovenske vojske brigadni general Dobran Božič, te brigadir Milan Obreza, zapovjednik Združenog operativnog centra. To, barem za sada, predstavlja kraj desetgodišnjeg djelovanja Slovenske vojske u Afganistanu – misije započete u proljeće 2004. godine. Dok je brojnošću najveći slovenski kontingent podno Hindukuša brojio 93 pripadnika, od ovogodišnjeg je siječnja tamo boravilo ukupno oko 35 osoba, od toga dva civila te ostatak djelatnih vojnih osoba.

Glavnina slovenskog kontingenta bila je smještena na prostoru Regionalnog zapovjedništva Zapad i oslonjena na partnere iz Italije – koncentrirana u bazi “Arena”, smještenoj u sklopu zračne luke Herat (oko 15 kilometara južno od grada Herata). Ondje je bio centar slovenske nacionalne logističke ćelije, a obavljan je i dio radnih zadataka – Slovenci su tu mentorirali afganistansku bojnu inženjerije, korpusno zapovjedništvo, te afganistanske policijske snage. Uz to je Republika Slovenija imala i predstavnike u zapovjedništvu misije ISAF, NATO HQ u Kabulu – gdje će četvorica pripadnika Slovenske vojske ostati na dužnosti još neko vrijeme (vjerojatno do kraja lipnja, kako je bilo i planirano), ne bi li ih onda ljetos zamijenila tek dva pripadnika – za koje se planira ostanak u Afganistanu do kraja tekuće godine.

U misiji ISAF Slovenska vojska sudjeluje od 25. veljače 2004. godine, kada je u Afganistan stigla prethodnica prvog kontingenta Slovenske vojske. Od ožujka te iste godine pa tijekom narednih deset godina, njihove su se zadaće razvijale – od zadataka izviđanja (otpočeto 2004.), preko osiguravanja prostora (2005.), mentoriranja lokalnih postrojbi (2010.), i savjetovanja (od 2012.), te specijalnih djelovanja u koja se krenulo tijekom 2013. godine. Ukupno, kroz Afganistan je do povratka prije nekoliko dana prošlo ukupno 1296 pripadnica i pripadnika Slovenske vojske, te još i 13 civilnih stručnjaka (od čega neki i u više navrata). Ti su ljudi radili na područjima obrane, veterinarske medicine, humanitarnih djelovanja, financija i carine, obrazovanja, ljudskih prava i pravosuđa. Uz to, tijekom prvih godina slovenskog djelovanja, bio je zapažen i rad ukupno 17 slovenskih vatrogasaca, koji su u sklopu četiri rotacije djelovali na prostoru zračne luke u Kabulu. Zaključno, napomenimo i da su tijekom svojih deset godina u misiji ISAF slovenske snage u Afganistanu imale i ponešto incidenata – u nizu  ranjavanja zapažene su bile situacije iz srpnja 2005. (nalijetanje vozila HMMWV na minu), iz svibnja 2011. (napad na PRT, jedan ozlijeđeni civil), iz studenog 2013. (napad na skupinu) i krajem siječnja ove godine (ranjavanje vojnika, koji je ipak bio prisutan pri jučerašnjoj proslavi povratka čitavog kontingenta iz misije ISAF).

U svom obraćanju okupljenima, premijerka Bratušek istaknula je i napredak koji je obilježio slovensko djelovanje u misiji ISAF – od početnih aktivnosti zaštite prostora te donacija borbene opreme i naoružanja, do postupnoga širenja suradnje s vojnim, civilnim i lokalnim vlastima u Afganistanu (mentoriranje na raznim područjima, civilni projekti u lokalnim zajednicama, uz sve više savjetovanja s afganistanskim vlastima). Sve je to pozitivno utjecalo i na Slovensku vojsku – nametnuvši njenim snagama niz i sve kompleksnijih logističkih izazova. Na te aspekte slovenskoga djelovanja u Afganistanu posebice se osvrnuo i brigadir Milan Obreza, istakavši uz logističke i niz operativnih izazova koje je donijelo slovensko mirovno djelovanje u Afganistanu.

Na pitanje koje se nameće, “Što dalje, nakon kraja 2014. godine, po pitanju Slovenije i Afganistana?” – još nije moguće dati jednoznačan odgovor. Za razliku od Hrvatske, gdje se već u nizu navrata moglo čuti i ponešto detalja o nastavku djelovanja u Afganistanu, Republika Slovenija je tu bitno suzdržanija. Kako se moglo čuti 17. travnja ove godine, po povratku ministra obrane Romana Jakiča s nenajavljene jednodnevne posjete Afganistanu i ondje aktivnim slovenskim postrojbama – Slovenija tu gleda biti dio međunarodnih napora. Konkretnije – prvo se očekuje potpisivanje Sigurnosnog sporazuma Afganistana i SAD, kojem bi slijedio i poziv afganistanskih vlasti svekolikim međunarodnim partnerima da ostanu aktivni u toj državi i nakon završetka misije ISAF. Tek bi takav poziv predstavljao pravnu osnovu Vladi Republike Slovenije da na njegovu temelju odluči i o nekakvom daljnjem slovenskom sudjelovanju u aktivnostima podno Hindukuša nakon 2014. godine.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.