Hrvatska tvrtka u utrci za slovenski UAV

 

Bespilotna letjelica sustava Hirrus

Hrvatski ponuđač TeamNet Croatia jedan je od 5 kandidata koji su se javili na javni natječaj slovenskog Ministarstva obrane za kupovinu bespilotnih letjelica. Ponude su otvorene 15. svibnja u prostorijama Direktorata za logistiku MORS-a, a hrvatska je ponuda, kako saznaje slovenski Dnevnik, bila najjeftinija. TeamNet Croatia nudi komplet od 3 male bespilotne letjelice, osnovne rezervne dijelove, navigaciju i osposobljavanje korisnika, sve za 400 tisuća eura (bez PDV-a). Ponuda slovenskog zastupnika za izraelske bespilotne letjelice Micos iznosi 437.500 eura, 4 tisuće eura skuplja je ponuda slovenskog poduzeća C-Astral (koje razvija i izrađuje vlastite bespilotne letjelice, i do sada su na međunarodnom tržištu prodali oko 80 primjeraka). Ponuda izraelskog Aeronauticsa vrijedna je 530 tisuća eura, a najskuplja je ponuda Airbusove tvrtke-kćeri Survey Copter, koja iznosi čak 1,124 milijuna eura.

Bespilotna letjelica Bramor UAS slovenske tvrtke C-Astral Aerospace Ltd.

Bespilotna letjelica Bramor UAS slovenske tvrtke C-Astral Aerospace Ltd. na sajmu ASDA 2015

Komplet koji nudi TeamNet Croatia (hrvatska podružnica rumunjske TeamNet Grupe) sastavni je dio njihovog sustava Hirrus, koji prema podacima s web-stranice tvrtke, uključuje 3 bespilotne letjelice, terensku kontrolnu postaju i antene za slanje te prijem. Letjelica ima autonomiju od oko 3 sata i, ovisno o teretu, može dosegnuti brzinu od preko 110 km/h.

Ministarstvo obrane Slovenija sada će pregledali i ocijeniti prispjele ponude, s naglaskom na ispunjavanju zadanih tehničkih kriterija. Potom će pozvati ponuđače da predstave svoje letjelice u praksi, na slovenskom tlu i u zadanim uvjetima, što bi se trebalo dogoditi negdje krajem lipnja. Potom bi trebala uslijediti odluka o kupovini, koja bi se realizirala tek sljedeće godine, nakon što za to budu osigurana sredstva u proračunu. Prema planu MORS-a, komplet od 3 bespilotne letjelice trebao bi biti tek uvod u veću nabavu od ukupno 4 kompleta, odnosno 12 bespilotnih letjelica, iako je pitanje hoće li za takvo nešto biti dovoljno novaca, pa novinari Dnevnika predviđaju da je najizglednija kupovina tek ovog jednog kompleta.

Nabava bespilotnih letjelica zacrtana je u Srednjoročnom obrambenom programu Republike Slovenije 2013-2018, kojeg je slovenska Vlada usvojila 1. veljače 2013. godine, dok je još na čelu MORS-a bio Aleš Hojs, a na čelu Slovenske vojske tada još brigadir Dobran Božič (unaprijeđen u generala 18. studenog 2013. godine, a politički smijenjen 9. listopada 2014.). Nedavno također smijenjeni ministar obrane Janko Veber objavio je javni natječaj, uz objašnjenje da je komplet bespilotnih letjelica namijenjen „nadzoru prostora na taktičkoj razini, s ciljem osiguranja zaštite snaga pri obavljaju zadaća u misijama“. No s obzirom na tanka obrambena financijska sredstva, posljednjih se mjeseci u slovenskoj javnosti sve češće može čuti o „skupim i neupotrebljivim igračkama“. To se, istina, do sada odnosilo uglavnom na planove Slovenske vojske da ove godine zamijeni dio svog voznog parka, što bi trebalo koštati oko 3 milijuna eura (s PDV-om). U planu je i nabava minobacačkih mina, ručnog protuoklopnog oružja, terenskih vozila i opreme za uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava – naravno, bude li za to dovoljno novaca.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.