BiH kreće u hitnu nabavu protupožarnih aviona?

 

Svakodnevni požari i minimalne zračne protupožarne snage (samo 2 helikoptera) natjerale su Ministarstvo obrane BiH i Vijeće ministara BiH da na 111. sjednici Vijeća, održanoj 24. kolovoza, ponovo donesu nekakvu odluku o neophodnom hitnom financijskom ulaganju u poboljšanje helikopterskih kapaciteta OS BiH. Ministarstvo obrane BiH zatražilo je od Vijeća ministara povećanje obrambenog proračuna za 2018. godinu za oko 65 milijuna KM, strogo namijenjenih za nabavu dva nova srednja transportna helikoptera i dva vjedra za gašenje požara za lake višenamjenske helikoptere. Uz to, Vijeće ministara zadužilo je Ministarstvo obrane i Ministarstvo sigurnosti BiH da u roku od 60 dana pripreme materijale o svim aktivnostima kao adekvatnim odgovorima na prirodne katastrofe uopće, a koje bi se mogle ubuduće mogle implementirati u skladu s nadležnostima Vijeća ministara BiH.

Popis želja za nove letjelica formirao se već i prije negoli je Vijeće ministara obznanilo svoj budući proračunski potez. Tako je Vlada Hercegovačko-neretvanske županije još 25.  srpnja raspravljala o nabavi protupožarnog zrakoplova. Točnije, kako piše u priopćenju s 54. sjednice Vlade HNŽ, „Vlada je prihvatila Izvješće o požarima u HNŽ u kojem je konstatirano kako je od početka godine zabilježeno više od 1800 požara. U posljednjih dvadesetak dana zabilježeno je više od 500 vezanih požara s ukupnom vatrenom linijom preko 50 kilometara. Još jedanput je, s obzirom na učestalost ljetnih požara i nenadoknadive gubitke u agrarnom i šumskom sektoru, istaknuta potreba nabave letjelice koja bi sudjelovala u gašenju požara“. No, malo je tu novoga.

Eugen Ćubela (lijevo) do sredine listopada mora imati sve parametre za nabavu protupožarne letjelice

Eugen Ćubela, ravnatelj Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanske županije izjavio za Večernji list BiH:

„BiH ima samo dva helikoptera za gašenje i sada se postavlja pitanje nabave letjelice, pa smo mi na zadnjoj sjednici Vlade dobili suglasnost da krenemo u taj projekt za našu županiju. Pokušat ćemo, nadam se, i nabaviti letjelicu, ‘Air Tractor’, koji je upola manji od kanadera, zbog toga što on ima takve performanse da na našem području teško može djelovati. Mislim da bi ta letjelica zadovoljila naše potrebe. Početni požar može se ugasiti šalicom vode, a kada se dogodi ovo kao nedavno u Čapljini, onda džabe helikopter, džabe sve“.

Rok za prijavu potreba zapravo je prilično kratak:

„Do 14. listopada mi smo dužni Vladi dostaviti naše izvješće. Koja bi to bila letjelica, koliko bi stajala, posada, gdje bi ona bila smještena, koliko ljudi bi vozilo tu letjelicu, znači kompletne karakteristike, a onda će vlada donijeti konačnu odluku“,

rekao je Ćubela.

No dok u Hercegovačko-neretvanskoj županiji hvale suradnju s OS BiH u gašenju požara, iz Republike Srpske čuje se kako bi, zbog kompliciranih procedura za angažiranje helikoptera OS BiH u gašenju požara, bilo dobro da i Republika Srpska nabavi jedan protupožarni helikopter. Ideja je to predsjednika Upravnog odbora Vatrogasnog saveza Republike Srpske Mile Spasojevića koji bi, osim helikoptera, želio i nabavu nove i modernije opreme za vatrogasce na terenu, ali i povećanje broja vatrogasaca kojih u nekim općinama nema u dovoljnom broju.

Iako je ove godine širom BiH zabilježeno više od 4.900 požara, ta ih je zemlja pretežno gasila vlastitim snagama. Jednom je u pomoć priskočila Hrvatska (na čemu joj je upravo danas zahvalio načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić), pomoć EUFOR-a ovoga je puta izostala, a ponudu za pomoć iz Srbije odaslanu sredinom srpnja prema Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori odbile su sve tri zemlje.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.