Kanaderi opet iznad Jablanice

 

Od danas nešto prije podneva na požarištu na području Jablanice (BiH) ponovno djeluju dva kanadera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Poziv za pomoć BiH je uputila jučer, dan nakon što su požari na jablaničkom području eskalirali u svim mogućim pravcima. Osim što i dalje, već preko 20 dana, gori na brdima iznad magistralne ceste M17, vatra se proširila i prema magistralnoj cesti M16, te prema brani HE Jablanica, kao i prema visokoj šumi u pravcu naselja Bukov pod i Mirke.

„Iako se računalo da oni neće djelovati zbog minsko-eksplozivnih sredstava i sumnjivog područja na kojem se požar nalazi, međutim, pristali su i otprije desetak minuta (izjava dana oko 12, op.a.) djeluju po požarištu i to je jako dobro“,

izjavio je za agenciju FENA Omer Karić, član Štaba Civilne zaštite Jablanica.

Uz hrvatske kanadere, rano jutros do 9 sati na požarištu Slatina djelovala su i 2 helikoptera Oružanih snaga BiH, zaustavivši opasnu požarnu liniju koja se kretala prema naselju Slatina. Vatru od jutros gasi i jedan helikopter EUFOR-a, koji je zaustavio požar prema naselju Donja Jablanica. Vršitelj dužnosti zapovjednika EU-snaga, pukovnik Fatih Ilhan, najavio je da će osim helikopterom Alouette III, koji će djelovati izravno na požarištu, EUFOR doprinijeti i jednim helikopterom tipa Black Hawk, kojim će se transportirati osoblje i oprema. Posade helikoptera sastavljene su od austrijskih vojnika, dobro uvježbanih za operacije pružanja pomoći u kriznim situacijama i medicinsku evakuaciju. Uz međunarodne zračne snage, na terenu po prvi puta zajednički djeluju i vatrogasne jedinice iz Čapljine, Konjica i Mostara, te Sarajeva.

Dva protupožarna aviona Canadair CL-415 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva upućena su jutros u BiH temeljem odluke Vlade RH na telefonskoj sjednici 7. kolovoza, uz prethodnu suglasnost Predsjednika RH i Vrhovnog zapovjednika OS RH. Prema priopćenju Ministarstva obrane RH, Vlada je tada odobrila 30 sati naleta – od čega je, nakon dvodnevnog angažmana, navodno preostalo još 9 sati. Tih 9 sati naleta iskoristit će se očito danas. No upitno je smiju li hrvatski kanaderi zapravo gasiti ta mjesta za koja se danas čuje da ih već gase? Naime, Vlada je početkom kolovoza odobrila gašenje na području koje nije minski sumnjivo, dok se danas s jablaničkog terena čuje upravo suprotno – o djelovanju kanadera na minski sumnjivom području. Slično tome, i pri nedavno objavljenim razgovorim o potencijalnom hrvatskom vatrogasnom djelovanju u primorju Slovenije bila je riječ o prostorima zagađenim starim streljivom, pa tu kao da nije bilo govora o ikakvim takvim ograničenjima. No je li normalno da ograničenja vatrogasnih djelovanja nad minski i slično zagađenim prostorima vrijede samo za gašenja požara na prostoru Republike Hrvatske?

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.