Vojni muzej u Pivki: zamjena M36 za Mi-8

 

Početkom ovog mjeseca uspješno je završen višegodišnji slovensko-poljski projekt razmjene muzejskih eksponata – Slovenija je Poljskoj ustupila američkog lovca tenkova M36 „Jackson“, a za uzvrat je dobila sovjetski transportni helikopter Mi-8.

Rad na ovom projektu počeo je još davne 2013. godine, kada je Muzej tenkova iz Poznańa (odjel državnog Vojnog muzeja poljskih Oružanih snaga) izrazio želju za dopunom zbirke i stalnog postava nabavom tzv. lovca na tenkove, samohodnog topa M36 90 mm „Jackson“ (90 mm Gun Motor Carriage, M36). Nakon što su usklađene želje i očekivanja između poljskog i slovenskog Vojnog muzeja, uslijedio je proces pribavljanja svih potrebnih suglasnosti i dozvola od strane poljskih i slovenskih državnih institucija. Nakon toga,došlo je do potpisivanja sporazuma o razmjeni muzejskih eksponata, kojeg su 30. svibnja 2019. potpisali načelnik Vojnog muzeja Slovenske vojske i direktor Vojnog muzeja OS Poljske.

Priprema eksponata za transport, kao i provedba samoga transporta, kulminirala je u subotu, 23. studenog, kada je Vojni muzej Slovenske vojske u prisutnosti direktora poljskog Muzeja tenkova poslao prema Poljskoj vozilo M36 „Jackson“. Koji dan kasnije, 27. studenog ove godine, iz Poljske je prema Sloveniji krenuo transport helikoptera Mi-8, koji je u Park vojne povijesti u Pivki stigao u utorak, 3. prosinca. Muzej u Pivki ovih dana treba upisati dobiveni poljski helikopter u Knjigu inventara muzeja, čime će on dobiti status predmeta kulturne baštine Republike Slovenije. Prije predstavljanja javnosti, helikopter Mi-8 i pripadajuća oprema bit će restaurirani te pripremljeni za stalni izložbeni postav Zbirke vojnog zrakoplovstva i opreme Slovenske vojske.

Lovce tenkova M36 „Jackson“ (399 komada) Jugoslavija je dobila ranih ’50-ih godina prošlog stoljeća kao dio vojne pomoći SAD-a, pa ovaj koji je iz Slovenije otišao u Poljsku nosi oznaku M36 B1m, gdje „m“ označava upravo jugoslavensku modifikaciju – s ugrađenim diezel-motorom iz sovjetskog tenka M-55.  M36 „Jackson“ inače datira iz Drugog svjetskog rata (prvi se na bojištu pojavio sredinom 1944. godine), kada je na podlozi M10 „Wolverine“ (s topom M7 kalibra 3 palca, 76.2 mm L/50), američkog proizvođača General Motorsa, proizvedeno oko 1.400 komada novog lovca tenkova M36, s novom kupolom i u nju instaliranim topom kalibra 90 mm L/53. Krajem rata je M36 u potpunosti zamijenio M10, budući se njegov top 90 mm M3 na ratištima u Europi mogao dobro nositi s novijim njemačkim tenkovima PzKpfw V Panther i PzKpfw VI Tiger.

*Photo: Muzeum Broni Pancernej (Poznań) i Park vojaške zgodovine/Valter Leban (Pivka)

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.