Helikopterski bum u regiji

 

Pojedine države regije trenutno aktivno rade na planiranju, ali i realizaciji procesa nabave naoružanja kojim bi narednih godina modernizirale svoje oružane snage. U ovome svakako za sada prednjači Hrvatska, koja osim nabave oružja za kopnenu vojsku planira i nabavu helikoptera.

Crna Gora će također izdvojiti financijska sredstva za helikoptere, a na samome kraju 2015. slične je planove iznio i državni vrh BiH. Prije nekoliko dana pojavila se i iznenađujuća informacija da će Mađarska uskoro započeti pregovore o kupovini ruskih transportnih helikoptera.

Hrvatska

UH-60A Black Hawk na Plesu

UH-60A Black Hawk na Plesu

Hrvatska bi ove godine mogla dobiti donaciju od 16 lakih izviđačko-borbenih helikoptera OH-58D „Kiowa Warrior“, čime će hrvatske Oružane snage poboljšati svoje mogućnosti u domeni izviđanja, korekturi topničke vatre i protuoklopnoj borbi iz zraka. Svojih 6 transportnih helikoptera Mi-8/17 Hrvatska je remontirala u domaćem remontnom zavodu uz pomoć partnera iz Ukrajine. Radi se o helikopterima nabavljenim u prvoj polovici ’90-ih godina, a Hrvatska ih trenutno ima 14. Osim toga, Hrvatska posjeduje i znatno novije helikoptere Mi-171Sh koji su kao novi primljeni u upotrebu prije 9 godina, a uskoro dolazi vrijeme i za njihov remont koji RH također namjerava obaviti u Ukrajini. U međuvremenu, planirana je njihova modernizacija komunikacijskom i navigacijskom opremom, kao i sustavom za samozaštitu od protuavionskih raketa.

Paralelno s pričom o američkoj donaciji helikoptera „Kiowa Warrior“, u hrvatskim su se medijima pojavljivale i informacije o tome da bi Hrvatska mogla dobiti i višenamjenske helikoptere UH-60 „Black Hawk“. To je još uvijek neizvjesno, ali će RH svakako jednom morati zamijeniti ruske Mi-8/17 helikopterima zapadne proizvodnje. Navodno je favorit baš UH-60, kojih bi se do 2020. godine nabavilo 8 do 10 komada, natavno, ako to financije budu dozvoljavale.

Crna Gora

Crna Gora danas ne posjeduje niti jedan vojni transportni helikopter, nego tek nekoliko operativnih lakih višenamjenskih helikoptera Gazela. Helikopteri Mi-8T, koji su naslijeđeni od SR Jugoslavije 2006. godine uglavnom su prodani, a na aerodromu Golubovci ostao je samo jedan primjerak koji nije bio operativan još od osamostaljenja Crne Gore.

Navodno je već isplanirano izdvajanje novčanih sredstava za nabavu 2 transportna helikoptera. U igri su američki UH-60, talijanski  AW149 i francuski H215M/225M „Super Puma/Cougar“. Iz političkih razloga ni Crna Gora, kao ni Hrvatska, sigurno neće nabavljati helikoptere ruske proizvodnje, ali za razliku od Hrvatskoj – u Crnoj Gori je navodni favorit francuski helikopter H215M. Ovaj tip helikoptera vrlo je raširen u svijetu, dok ga u susjedstvu koriste Bugarska, Albanija i Slovenija.

BiH

Krajem prosinca 2015. Vijeće ministara BiH donijelo je odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta „Osiguranje i unaprjeđenje operativnih sposobnosti helikoptera OS BiH 2016.-2025.“, koji podrazumijeva, među ostalim, i izdvajanje oko 153 milijuna eura za nabavu helikoptera. Kao optimalno rješenje također se spominje francuski transporter iz obitelji Super Puma/Cougar, a bilo bi nabavljeno oko 12 helikoptera. BiH trenutno posjeduje samo 5 aktivnih helikoptera UH-1H, 2 Mi-8T, te po jedan Mi-17 i Mi-8MTV-1.

Osim za nabavu novih, sredstva bi se usmjerila i ka remontu i održavanju perspektivnih helikoptera koji su nalaze u inventaru OS BiH. Također je odobren i višegodišnji projekt „Školovanje časnika vojno-evidencijske specijalnosti zrakoplovstvo 2016.-2024.“, kojim je predviđeno školovanje 39 mladih pilota. Cilj je pomlađivanje letačkog kadra, budući su analize pokazale da je prosječna starost letača u OS BiH – 42 godine. Program bi trebao koštati gotovo 4 milijuna eura.

Mađarska

Mađarski Mi-8

Mađarski Mi-8

Nedavno je ruski Sputnjik prenio vijest da Mađarska pregovara o nabavi ruskih transportnih helikoptera Mi-17. Glasnogovornik ruskog Centra za analizu trgovine oružjem rekao je novinarima da će u veljači ove godine mađarski premijer Viktor Orban, prilikom posjeta Rusiji, razgovarati o ovoj temi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Potencijalni ugovor za 30 Mi-17 mogao bi težiti čak 490 milijuna dolara.

Mađarska trenutno koristi samo 5 helikoptera Mi-8T, od kojih su 3 prije nekoliko godina kupljeni kao rabljeni u Rusiji, a dva su dobivena kao donacija Finske. Osim njih, aktivno je samo još par helikoptera Mi-17, nabavljenih 80-ih godina.

Srbija

Podsjetimo još na kraju da je portal Obris.org pisao i o nabavi helikoptera za potrebe Vojske Srbije. Ministarstvo obrane Srbije naručilo je od prijateljske Rusije 2 helikoptera Mi-17V5, čija će standardna konfiguracija koštati 25,3 milijuna eura. Tijekom ove godine očekuje se potpisivanje ugovora za nabavu još 2 helikoptera, ali ne od ruskog „OAO Kazanjskog helikopterskog zavoda“, već od Airbusa.

 

*Gost: sve osim posljednjeg pasusa objavljeno je 29. siječnja na portalu Tango Six, u tekstu pod nazivom “Balkanske zemlje planiraju nabavke vojnih helikoptera” autora Živojina Bankovića. U izvornom obliku može se naći na adresi: http://tangosix.rs/2016/29/01/balkanske-zemlje-planiraju-nabavku-vojnih-helikoptera/

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.