Hrvatski vatrogasni zrakoplovi opet nad Jablanicom

 

Iako je danas ujutro izgledalo da je okončano djelovanje hrvatskih zrakoplova CL-415 na području susjedne Bosne i Hercegovine, točnije, na prostoru Donje Jablanice – tome na kraju ipak nije bilo tako. Nakon jučerašnjeg uspješno obavljenog posla, o kojem smo pisali na portalu Obris.org, Hrvatska je iz Bosne i Hercegovine povukla svoja dva vatrogasna zrakoplova.

Danas od jutra ondje su opet počela djelovanja helikoptera OS BiH, no to uz radikalne vrućine ni iz bliza nije bilo dovoljno. “Nažalost, požar je napredovao, mi nismo. U ovom trenutku ne možemo ništa uraditi. Izgubili smo kontrolu nad požarom, koji bjesni iznad putne komunikacije prema Mostaru. Dakle, situacija je ista kao i jučer prije djelovanja kanadera. Situacija ispod Donje Jablanice je pogoršana te požar direktno ugrožava putnu i željezničku komunikaciju prema Mostaru. Osim toga, dio požara u Draganjskoj planini središnjim dijelom ide prema općini Konjic i naselju Idbar, dok drugi krak ide južno ka Dragan Selu“, izjavio je za sarajevske medije Omer Drežnjak, direktor Profesionalne vatrogasne brigade Jablanica.

A onda je na poprište opet stigla pomoć iz Hrvatske, navodno “zbog obima požara koji se na tom području razvijaju i šire“, a na temelju ponovljenog traženja pomoći s BiH strane. U pitanju su opet dvije letjelice CL-415, s istim kapetanima posada – koji su sa Zemunika poletjeli u 15,00 sati.

Stigli su u poslijepodnevnim satima i zahvataju vodu. Jučer su obavili 90 posto posla, ali je jutros požar ponovo izmakao kontroli. Da su stigli jutros, sada ne bi morali raditi ovaj posao. Uz ovakav razvoj situacije, vatrena stihija će sutra ujutro doći do naselja Donja Jablanica. Na terenu su samo pet vatrogasaca i dva kanadera“,

dodao je Omer Drežnjak kasnije popodne.

—————————————————-

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.