Hrvatski CL-415 gase u RH te inozemstvu

 

Nema dvojbe da je 2017. godina po pitanju požara izuzetno aktivna. Uz opsežan niz domaćih vatrogasnih poduhvata, posljednjih su tjedana zrakoplovi Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz 93. zrakoplovne baze na Zemuniku djelovali i na prostoru dviju Republici Hrvatskoj susjednih država. Riječ je bila o djelovanjima sa po dva vatrogasna zrakoplova Canadair CL-415 na prostoru Crne Gore te Bosne i Hercegovine.

Gašenje na poluotoku Luštica (Izvor: Vijesti.me)

U Crnoj Gori su hrvatski zrakoplovi Canadair vatre gasili 20. srpnja ove godine. Tada je zahtjev za pomoć u Hrvatsku pristigao iz Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, konkretno iz njihovog Direktorata za vanredne situacije u okviru MUP CG. Molbu je zaprimila hrvatska Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) i prenijela je Vladi RH, odnosno potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću. Sukladno Zakonu o obrani, na prijedlog ministra Krstičevića, a uz prethodnu suglasnost i predsjednice Republike, o tome je Vlada RH raspravljala na svojoj 49. sjednici (održanoj telefonski). Tom je prilikom 20. srpnja donesena odluka kojom se odobrio prelazak granice Republike Hrvatske za snage OS RH, čija su dva zrakoplova Canadair CL-415 krenula pružati humanitarnu pomoć susjednoj Crnoj Gori.

Prikupljanje vode ispred Luštica (Photo: Radio Jadran)

Tog četvrtka, 20. studenog, otposlanih šest pripadnika OS RH i dvije letjelice Canadair CL-415 bili su angažirani na požarištu nedaleko naselja Bani u Konavlima – kao dio operacije s ukupno 4 zrakoplova Canadair, koji su gasili požar što se u RH proširio iz Crne Gore – da bi onda iz Dubrovnika poletjeli put obližnjeg crnogorskog primorja. U susjedstvu su obavili ukupno 97 letova, u trajanju 7 sati i 10 minuta, a djelovali su na poluotoku Luštica. Nakon obavljenog posla u Crnoj Gori, ta dva Canadaira istog su se dana u večernjim satima vratila u svoju matičnu bazu – u 93. zrakoplovnu bazu u Zemuniku. Kao posebnu zanimljivost napominjemo da je MORH Crnoj Gori kao pomoć isporučio i nešto rezervnih guma za protupožarne zrakoplove tipa Air Tractor AT-802, također na molbu iz tamošnjeg Ministarstva unutrašnjih poslova, ne bi li njihove letjelice mogle održati svoj vatrogasni rad nad požarištima.

——————-

——————-

Djelovanje hrvatskog CL-415 u okolici Ljubuškog (Izvor: Ljubuški vjesnik)

Jučer je sličan radni izlet vatrogasnih letjelica PP NOS-a OS RH izveden i na prostor susjedne Bosne i Hercegovine. O angažiranju hrvatskog vatrogasnog zrakoplovstva na prostorima susjedne države odlučila je Vlada RH, na svojoj jučerašnjoj 51. sjednici (također održanoj telefonski). U tada usvojenoj kratkoj odluci spomenuto je tek: “Odobrava se prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći Bosni i Hercegovini u gašenju požara. Za izvršenje zadaća iz stavka 1. ove točke odobrava se korištenje dva zrakoplova Canadair CL-415 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane“. Riječ je tu bila o odluci temeljem zahtjeva Ministarstva vanjskih poslova BiH, donesenoj na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, a uz prethodnu suglasnost Predsjednice Republike Hrvatske – kojom je u misiju opet upućeno šest pripadnika OS RH i dvije letjelice CL-415.

Dva hrvatska protpožarna zrakoplova odmah po odluci Vlade zaputila su se na posao u širem području Ljubuškog – na gašenje požara koji je u srijedu, 2. kolovoza, planuo na teško prohodnom terenu kod Gornjih Radišića, a u četvrtak (3. kolovoza) prije podne se proširio i na područje Mostarskih Vrata zaprijetivši pritom i kućama. “Kad smo iscrpili sve naše resurse, preko Ministarstva vanjskih poslova BiH tražili smo pomoć od Republike Hrvatske. Zahtjev je otišao oko 13 sati, a kanaderi su iznad Ljubuškog bili već iza 17 sati. Stanje je već mnogo bolje i mislim da ćemo uspjeti ovaj veliki požar ugasiti vrlo skoro“, izjavio je za portal Klix.ba Drago Martinović, direktor Uprave civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona. Kako je danas izvijestio MORH, ta su dva Canadaira na požarište kod Ljubuškog tijekom jučerašnjeg popodneva ukupno izbacila oko 120 tona vode, ostvarivši pri tome oko 7 sati naleta. Nakon obavljena posla oni su se vratili u bazu Zemunik, sinoć oko 21,00 sat. Izgleda da je ovo jučerašnje djelovanje bilo kombinirano s gašenjem velikog požara na planini Dinari u Hrvatskoj, kao što se i djelovanje u Crnoj Gori kombiniralo s vatrogastvom na području Konavala. No, dok je misija u BiH izgleda jučer obavljena, dva zrakoplova Canadair CL-415 i danas su nastavili svoj posao na Dinari.

——————-

——————-

Posjet premijera Plenkovića Protupožarnoj eskadrili (Photo: MORH)

Ukupno gledano, od službenog početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 153 požara (58 u Šibensko-kninskoj, 50 u Splitsko-dalmatinskoj, 34 u Zadarskoj, devet u Dubrovačko-neretvanskoj, te po jedan u Ličko-senjskoj i Istarskoj županiji). Tom je prilikom ukupno ostvareno oko 1.300 sati naleta, izbačeno je oko 40.000 tona vode, a do požarišta je prevezeno i 213 vatrogasca te vojnika, kao i još 25 tona vatrogasne opreme i vode. Od toga je samo u protekla dva tjedna ostvareno oko 430 sati naleta, s izbacivanjem oko 10.000 tona vode, prebacivanjem 15 vatrogasaca i još 13 tona vatrogasne opreme i vode. Hrvatska je dosad Bosni i Hercegovini pružala pomoć u gašenjima požara u pet navrata i to kroz 2012., a onda opet i 2013. godinu. Osim u BiH, Hrvatska je također pružala pomoć u gašenjima požara i u Crnoj Gori, Makedoniji, Grčkoj, Izraelu i Portugalu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.