Rumunjska dobila prve F-16

 

U portugalskoj zrakoplovnoj bazi Monte Real je jučer, u utorak 28. rujna, izvršena primopredaja prve skupine borbenih zrakoplova F-16 Fighting Falcon namijenjenih Ratnom zrakoplovstvu Rumunjske. Ceremoniji su prisustvovali premijer Portugala Antonio Costa, kao i ministri obrane Portugala te Rumunjske, Jose Alberto de Azeredo Lopes i Mihnea Motoc.

Rumunjima je predano 6 aviona F-16, moderniziranih na standard MLU M5.2 (Mid Life Update, F-16AM i BM). Oni će biti stacionirani u 86. zrakoplovnoj bazi ’’Locotenent aviator Gheorghe Mociornita’’ u Feteştiju. Primopredaja u Monte Realu prenošena je uživo na Facebook stranici rumunjskog Ministarstva obrane, a dodatno je priopćeno da će se danas izvršiti prelet u Rumunjsku.

Prvih 6 F-16 u sastavu Ratnog zrakoplovstva Rumunjske

Prvih 6 F-16 u sastavu Ratnog zrakoplovstva Rumunjske

Ugovor za polovne borbene avione F-16, koje su osigurali Portugal i SAD, a koji su potpisale vlade Portugala i Rumunjske (zastupane od nacionalne tvrtke Romtehnica S.A.), stupio je na snagu 30. rujna 2013. godine. Kako je službeno priopćeno, do kraja ove godine bit će isporučena još tri aviona, a posljednja tri tek krajem 2017.

Podsjetimo – 11. listopada 2013. tadašnji portugalski ministar obrane službeno je potvrdio da je potpisan ugovor o prodaji 9 polovnih portugalskih i tri američka zrakoplova F-16 Rumunjskoj. Ugovor je bio vrijedan 186,2 milijuna eura, od čega je 108 otišlo na avione, dok je 78 milijuna dobio Portugal za njihovu modernizaciju, te za osiguravanje obuke i logistike. Dodatni troškovi iznose 442 milijuna eura, a podrazumijevaju renoviranje baze Fetešti, izgradnju potrebne infrastrukture i njeno prilagođavanje novim avionima, nabavu naoružanja i dodatne elektroničke opreme.

Osim samih zrakoplova, od naoružanja je nabavljeno 60 raketa zrak-zrak AIM-9M ’’Sidewinder’’ uz 4 vježbovne rakete CATM (Captive Air Training Missile), 30 raketa zrak-zrak AIM-120C, 5 vježbovnih CATM AIM-120C, 18 raketa zrak-zemlja AGM-65H/KB ’’Maverick’’, 4 vježbovne CATM AGM-65, te 10 vođenih bombi GBU-12.

Od dodatne opreme naručena su tri podvjesna kontejnera AN/ALQ-131 s opremom za protuelektronička djelovanja, 15 avionskih i dva zemaljska terminala za razmjenu podataka MIDS Link 16, 13 inercijalnih satelitskih navigacijskih eGPS/INS za avione, i 48 gredastih nosača naoružanja LAU-129. Paket obuhvaća i rezervne dijelove, alate za održavanje, kao i svu ostalu moguću logistiku.

Početkom ožujka ove godine priopćeno je da je Rumunjska odlučila krenuti u pripreme procesa nabave još 12 polovnih aviona F-16, dok bi sam proces i realizacija bili gotovi do kraja 2017.

U međuvremenu, dok eskadrila F-16 ne bude potpuno operativna i dok se ne nabavi dovoljan broj ovih aviona, borbena komponenta zrakoplovnih snaga morat će se još nekoliko godina oslanjati i na postojeće zrakoplove MiG-21 Lancer, koji su podvrgnuti dodatnim remontima kako bi ostali u naoružanju još nekoliko godina.

 

* tekst autora Živojina Bankovića pod nazivom “Rumunija primila u naoružanje prvih 6 aviona F-16” objavljen je 29. rujna 2016. godine na portalu TangoSix (http://tangosix.rs/), a u izvornom obliku može se naći na adresi: http://tangosix.rs/2016/29/09/rumunija-primila-u-naoruzanje-prvih-6-aviona-f-16/

* izvor fotografija korištenih u ovome tekstu je Ministarstvo obrane Rumunjske

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.