Rumunjska kupuje još 5 F-16 od Portugala

 

Na press-konferenciji održanoj u srijedu, 3. srpnja, rumunjski ministar obrane Gabriel Leş objavio je da je dan ranije parlament odobrio namjeru Ministarstva nacionalne obrane za kupovinu dodatnih 5 borbenih aviona F-16. Avioni će se, kao i prethodnih 12, kupiti od Portugala, dok će se dodatna oprema i usluge nabavljati preko Vlade SAD-a. „Novih“ 5 F-16 bit će u istoj konfiguraciji kao i prethodnih 12, kako bi se, najavio je Leş, kompletirala rumunjska eskadrila borbenih aviona F-16.

„Pozdravljam činjenicu da je Parlament Rumunjske – kako je i propisano zakonom za nabavu koja premašuje 100 milijuna eura – 2. srpnja odobrio pokretanje postupka nabave od strane Ministarstva nacionalne obrane za  paket od 5 aviona F-16 od Vlade Portugalske Republike, i komplementarnog paketa opreme i usluga od Vlade SAD-a, kako bi se nastavilo postupno ostvarivanje kritične operativne sposobnosti u zraku“,

izjavio je u srijedu rumunjski ministar obrane Gabriel Leş. Za sada nema čvrstih datuma koji se tiču ovoga posla.

Prema Vladinim dokumentima iz lipnja ove godine, Rumunjska je za kupovinu dodatnih 5 aviona F-16 rezervirala 250 milijuna eura, što bi trebalo uključiti ne samo letjelice nego i troškove obuke, obnove, održavanja i logistike. Prvih 12 aviona F-16 kupljenih od Portugala koštalo je 186,2 milijuna eura (uključujući i njihovu modernizaciju), ali je još 442 milijuna eura potrošeno za renoviranje zrakoplovne baze u Rumunjskoj, izgradnju dodatne te prilagođavanje postojeće infrastrukture, kao i za nabavu naoružanja i dodatne elektroničke opreme.

Da bi se to moglo dogoditi, Leş je najavio još u travnju ove godine, kada je i izrazio sumnju da bi Rumunjska mogla kupiti avione F-35 od SAD-a. „Za Rumunjsku bi to u ovom trenutku ipak bilo malo previše“, rekao je Leş prije 3 mjeseca, a prije 2 dana ipak nije odbacio i takvu mogućnost. „Rumunjska je zainteresirana za nabavu F-35, ali taj projekt mogao bi se razmatrati tek nakon 2028. godine“, bio je Leş u srijedu nešto konkretniji. Trenutno je prioritet ipak opremanje i modernizacija Mornarice, pa je tako rumunjski ministar obrane službeno objavio da ugovor za izgradnju višenamjenske korvete dobiva ponuda Naval Group i pomorske baze Constanta, te da ponuda uključuje i neku vrstu uzvratnih poslova (offset) u vidu modernizacije postojeće 2 fregate.

MiG-21 i F-16 – rumunjska prošlost i budućnost (Photo: Bogdan Aron Pantilimon/Rumunjske zračne snage)

U svibnju ove godine Ministarstvo nacionalne obrane Rumunjske poslalo je službeni zahtjev za informacijom (RfI) Vladi SAD-a za kupovinu obnovljenih F-16, no SAD su se navodno oglušile na ovaj rumunjski zahtjev. Rumunjska je poslala još nekoliko RfI-a u nekoliko država-članica NATO-a, koje su odgovorile kako trenutno nemaju viškova takvih zrakoplova. Jedini koji je ponudio na prodaju svojih 5 aviona F-16 bio je dosadašnji rumunjski partner – Portugal. Iako je broj od 17 borbenih aviona u eskadrili prilično netipičan, on bi trebao biti samo privremen i prijelazan, dok Rumunjska ne nađe načina za dostizanje plana od ukupno 48 borbenih aviona tipa F-16, kako su najavili i sadašnji i bivši ministar obrane, Leş i Fifor. Tek bi tada Rumunjska smatrala kako ima funkcionalne i osposobljene eskadrile borbenih aviona, sa sposobnošću zamjene postojećih MiG-ova. Prvih 12 F-16 dostiglo je inicijalne operativne sposobnosti u ožujku ove godine, što je rumunjsko Ministarstvo obrane 14. ožujka obilježilo malom svečanošću u 86. ZB u Borcei. „Danas ispisujemo važnu stranicu u povijesti Rumunjskih zračnih snaga. Kroz zadaće koje će od danas početi provoditi 53. borbena eskadrila, rumunjski će zračni prostor biti bolje branjen. 86. ZB je preporođena nakon odluke o stacioniranju aviona F-16. Za to mjesto sada možemo reći da je polazišna točka Rumunjskih zračnih snaga, prvi korak u materijalizaciji glavne sposobnosti višenamjenskih borbenih aviona“, rekao je tom prilikom rumunjski ministar obrane Gabriel Leş.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.