Njemačka razvija “prozirno bojište”

 

Izraelski „Rafael Advanced Defense Systems“ udružio se s francuskom tvrtkom „Atos Information Technology“ na projektu koji uključuje stvaranje takozvane „staklene bojišnice“, u kojoj se bespilotni zrakoplovni sustavi i borbena vozila koriste za stvaranje 3D slike mobilnih operacija u stvarnom vremenu. Radovi će se izvoditi za njemački Savezni ured Bundeswehra za opremu, informacijsku tehnologiju i tehničku podršku.

Izraz „stakleno bojište“ – koji se u drugim zemljama ponekad naziva i „transparentno (prozirno) bojište“, dolazi od njemačkog izraza „gläsernes Gesichtsfeld“. Takva 3D slika bojnog polja u stvarnom vremenu ojačala bi situacijsku svijest vojnih snaga i pružila vodstvu dodatna važna saznanja. Pobjeda na njemačkom nadmetanju za ovaj projekt, koji se nastavlja do 2025. godine, daje Atosu i Rafaelu priliku na bojnome polju pokazati postojeće i buduće tehnologije povezane s digitalizacijom operacija. „Otvara se izravan dijalog s njemačkom vojskom, Bundeswehrom, o važnim temama uključivanja umjetne inteligencije (AI), računalnog vida, i naprednih C4I tehnologija na bojno polje“, rekao je glasnogovornik Rafaela. Njemačka je pokazala zanimanje za upotrebu rojeva besposadnih letjelica pod kontrolom umjetne inteligencije za podršku borbenim vozilima i budućim tenkovima.

Rafael predviđa podršku budućem bojnom polju sastavljenom od „međusobno povezanih platformi, senzorskih informacija koje se prenose u ‘taktičkom internetu stvari’, te naprednih i zaštićenih komunikacija koje su osnova za omogućavanje dobre povezanosti između besposadnih zrakoplovnih sustava (UAS), vozila i vojske na terenu“, rekao je glasnogovornik. Tvrtka će osigurati svoju ​​BNET tehnologiju, koja je ugrađena u njihove softverski definirane radio uređaje, omogućavajući uporabu jedne antene za istodobno primanje brojnih frekvencija. „To daje ogromnu prednost pri podršci stvaranju superiorne situacijske svijesti o bojnome polju“, rekao je glasnogovornik. Ovaj BNET također odgovara i na razne izazove bojnog polja, poput povezivanja s raznolikim senzorima i postrojbama. To znači da jedan radio može primati podatke s više dronova, i povezivati se s ljudstvom i raznim vozilima, prenoseći podatke između besposadnih sustava i vojnika. Rafael tvrdi kako je ta tehnologija zaštićena od cyber-napada i sredstava elektroničkog ratovanja.

Izraelska tvrtka u partnerstvo također unosi svoju Fire Weaver tehnologiju, kako bi spojila „sve senzore i efektore na bojnom polju u horizontalnu mrežu, pružajući ključne komponente za brzo zatvaranje petlje od senzora do izvođača djelovanja“, prema riječima glasnogovornika Rafaela. Očekuje se da će takav umreženi sustav između senzora i izvoditelja djelovanja smanjiti žrve od prijateljske vatre, ubrzati misije i ublažiti kolateralnu štetu. Također se očekuje da će pružiti preciznije GPS lociranje i 3D situacijsku svijest sa „proširenom stvarnošću“ kako bi postrojbe mogle prepoznati prijateljske snage i označiti zanimljive točke, svima vidljive i istaknute za daljnje istraživanje. „Na transparentnom bojištu, Fire Weaver pruža vrlo precizan zajednički vizualni jezik između vojnika, besposadnih sustava i oklopnih vozila, kako bi im se omogućilo izvršavanje složenih scenarija i razdiobu  ciljeva“, rekao je glasnogovornik.

Yoav Wemuth, potpredsjednik i voditelj Rafaelove direkcije C3I, rekao je da današnja bojišta prolaze dalekosežne promjene koje utječu na koordinaciju kopnenih, pomorskih i zračnih snaga. No – BNET, Fire Weaver i posao kojeg će Rafael obaviti s Atosom, omogućit će „usvajanje ovih sustava u Bundeswehr [i] donijet će niz značajnih promjena: pružit će zajednički vizualni jezik dostupan između različitih postrojbi, ne samo Bundeswehra nego i savezničkih snaga, koje dijele iste prijetnje i misije, povezujući razne senzore i izvoditelje djelovanja“, rekao je potpredsjednik.

Projekt „staklenog bojišta“ ima učinke i izvan Njemačke. Razne oružane snage suočene su s potrebom stvaranja ovakvih vrsta povezanih horizontalnih mreža – u kojima svaki borac, vozilo i bsposadni sustav može vidjeti jedne te iste informacije. „Ovdje su bitna rješenja koja nude zajednički vizualni jezik za stvaranje 3D slike“, rekao je Rafaelov glasnogovornik. „Jedan od najvećih izazova je kako u stvarnom vremenu stvoriti relevantne 3D informacije, koristeći pri tome minimalni prijenos podataka“. Navedeni njemački projekt uključivat će do 2025. godine i godišnje demonstracije najnovije tehnologije.

 

*Ovaj članak napisao je Seth J. Frantzman, te ga je 13. prosinca 2019. godine objavio na internetskim stranicama portala C4ISRNet (https://www.c4isrnet.com/). Original teksta dostupan je na internetskoj adresi: https://www.c4isrnet.com/battlefield-tech/it-networks/2019/12/13/germany-hires-rafael-atos-to-create-a-glass-battlefield/

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.