HS Produkt će raditi dijelove za poljsku jurišnu pušku

 

Tijekom drugog dana posjeta RH, poljski ministar obrane Mariusz Błaszczak i njegov hrvatski kolega Damir Krstičević potpisali su u prostorijama MORH-a Sporazum o obostranoj obrambenoj suradnji, koji će zamijeniti postojeći takav sporazum iz 1998. godine. Poljski ministar obrane Błaszczak izjavio je da je dosadašnja suradnja Hrvatske i Poljske bila iznimno plodonosna, a s novim sporazumom – koji definira čak 25 ključnih točaka – bit će još i bolja.

„Naš zajednički cilj je suradnja, odnosno jačanje NATO saveza, i jačanje Europske unije. Pripadnici Hrvatske vojske nalaze se u Poljskoj od kraja 2017. godine, na NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti. Ja se još jednom zahvaljujem ministru na gostoprimstvu koje daje hrvatskim vojnicima u Poljskoj. Odlazak hrvatskih vojnika u Poljsku je znak solidarnosti u okviru solidarnosti, ali to je i odraz prijateljstva hrvatskog naroda prema poljskom narodu i vjerujem da sutra, bude li potrebno, da bi isto tako napravili i Poljaci prema Hrvatima“,

istaknuo je ministar Krstičević. Poljski ministar Błaszczak zahvalio se svom hrvatskom kolegi na doprinosu pripadnika OS RH u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti, ali i na sudjelovanju u aktivnostima Višegradske skupine. Prema odluci Vlade RH, OS RH će u drugoj polovici ove godine sudjelovati u Višegradskoj borbenoj skupini pod poljskim zapovjedništvom.

Poljski ministar obrane Mariusz Błaszczak

Danas potpisani sporazum širi suradnju na području zajedničkih vježbi, pa će tako pripadnici poljskih Oružanih snaga već ove godine sudjelovati na dvije vojne vježbe u Hrvatskoj – na vježbi „Immediate Response“, zakazanoj za lipanj 2019. godine, kojom će se ujedno obilježiti 10 godina članstva RH u NATO savezu, te na rujanskoj vježbi „Udar“. Dvojica ministara razgovarala su i o poljskom pridruživanju NATO središtu za obuku helikopterskih posada za provedbu zadaća specijalnih zračnih snaga. Memorandum o uspostavi ovog središta potpisan je u listopadu prošle godine na marginama sastanka ministara obrane NATO-a, a uz Hrvatsku kao zemlju domaćina ovom Središtu su inicijalno pristupile još i Bugarska, Mađarska i Slovenija. Ministar Krstičević u tom bi društvu želio vidjeti i Poljsku, rekao je danas: „Želimo i da Poljska se priključi tom obučnom NATO-vom središtu u Zemuniku, i u tom smislu dobio sam potporu od ministra obrane Poljske za sudjelovanje Poljske u NATO-vom središtu u Zemuniku“. Błaszczak i Krstičević razgovarali su još i o suradnji specijalnih snaga, te vojne policije Poljske i Hrvatske, o vojno-tehničkoj suradnji, o suradnji na području izobrazbe u smislu razmjene kadeta i časnika s obje strane.

Posebna tema u poljsko-hrvatskim razgovorima bila je suradnja vojnih industrija.

„Mogu najaviti da je hrvatska firma dobila jedan ugovor koji će se potpisati ovih dana, a to je vezano za isporuku dijelova za jurišnu pušku ‘Grot’ u Poljskoj. To je potvrda suradnje, to je potvrda da se hrvatska obrambena industrija razvija na pravi način i da imamo vrhunske firme, koje imaju vrhunske proizvode, i vidimo da su oni prepoznati sada i od strane naših poljskih kolega“,

najavio je Krstičević. Modularnu jurišnu pušku „Grot“, odnosno WAT-FB MSBS-5.56, proizvodi poljska tvornica FB „Łucznik“ iz Radoma, koja će u suradnji s hrvatskim HS Produktom razvijati određene dijelove za tu buduću pušku poljskih Oružanih snaga.

Uz očekivanje da se suradnja na području obrambenih industrija dodatno proširi, ministri obrane Poljske i Hrvatske dogovorili su i organizaciju jedne poslovne konferencije između predstavnika poljske i hrvatske vojne industrije. Poljski ministar obrane Mariusz Błaszczak prihvatio je i Krstičevićev poziv da poljski vojni proizvođači sudjeluju na vojnom sajmu ASDA 2019, koja će se u travnju ove godine održati u Splitu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.